Geniale Gabriel Ríos betovert overvolle aula

Het eerste UUR KULTUUR van het seizoen is een feit en het was er meteen eentje met klasse. In stijl opende Gabriel Ríos het nieuwe KU Leuven Cultuur-seizoen en aula Pieter De Somer was getuige van een uurtje solo-artistiek van de hoogste klasse. Zelden zag ik een aula die zo lang geconcentreerd en bewonderend naar voren keek.

gabrielrr

Na passages op UUR KULTUUR van o.a. Yevgueni, Selah Sue, Intergalectic Lovers, Sioen, Bent Van Looy en Bony King is het nu de beurt aan Gabriel Ríos om de Pieter De Somer-aula plat te spelen. Deze Puerto Ricaanse Belg ken je gegarandeerd van zijn gecoverde duet ‘Hallelujah‘ met Natalia. En anders sowieso van ‘Broad Daylight‘ of het meer recente ‘Gold‘. Dat nummer verscheen in 2014 op het album This Marauder’s Midnight. Een prachtige plaat vol uitgepuurde popsongs.

Een kwartiertje na negen uur en een reeds gevulde aula wacht ongeduldig op de komst van ene Ríos Gabriel. Diezelfde Ríos komt onder luid applaus het ‘podium’ op en kijkt verwonderend naar omhoog (want zo gaat dat nu eenmaal in een aula). “Is it full in here?” is het eerste wat we van de Puerto Ricaan te horen krijgen en even later weerklinkt Voodoo Chile door de bomvolle PDS. Akoestisch en volledig solo gesticuleert de zanger erop los terwijl iedereen aandachtig de engel Gabriel bewondert.

“This is the last concert before I disappear to Bolivia to write new songs..”, “I14696974_10207466040629209_1379515029_n studied but I didn’t pay much attention..” en “Everybody here is very young heh?” zijn enkele quotes die het ijs tussen de artiest en de zaal moeten doen breken en verrassend genoeg lukt dat vrij goed, ook al moeten er enkele awkward verhaaltjes aan te pas komen alvorens heel de aula volledig mee is met Ríos. Al heeft het compliment dat we op het juiste moment applaudisseren en lachen met zijn stomme mopjes daar ook wel iets mee te maken. Ondertussen passeren ‘Madstoneen ‘Burning Sunde revue, beide nummers afkomstig van de ondertussen twee jaar oude ‘nieuwe’ plaat ‘This Marauder’s Midnight’.

Wat wel opvalt, en zeker als je er écht op begint te letten, zijn de vaak onverstaanbare lyrics die uit de man komen. Niet dat dat echt stoort want prachtig zijn de geluiden zonder meer, maar veel valt er eigenlijk toch niet uit op te maken. Maar dat de zanger geniaal is met zijn stem in combinatie met de gitaar, is een understatement. Zelden beleefde ik een concert waarin wisselingen in stem van hoog naar laag zo gemakkelijk leken te verlopen. En dat terwijl het gitaarspel die intieme stem zo krachtig begeleidt. Respect.

99203-gabriel-rios-1146583Wat echter wel nog voor verbetering vatbaar is, zijn de fluitkunsten van de artiest. Ook al waarschuwt hij ons alvorens het bewuste fluitlied te beginnen met “I have an incomplete, bad whistling style.”, dat gefluit kan toch beter, Gabriel! Al is er natuurlijk altijd de Pieter De Somer-aula om de man bij te staan waar hij tekort komt. De hele zaal fluit lustig mee en dat zorgt eigenlijk voor een verrassend mooi effect.

Ondertussen komen we stilaan tegen het einde van het concert en eindelijk wordt de -nu al classic- ‘Goldingezet. Met helder uitgesproken woorden betovert Gabriel Ríos de hele PDS en de pracht van dat lied doet iedereen se-con-den-lang applaudiseren. Na een extreem lang (en terecht) handengeklap is het de beurt aan een opzwepende versie van ‘Broad Daylight‘. Daarmee kondigt Ríos ook meteen het nakende einde van de opvoering aan.

Uiteraard komt de zanger terug na een afwezigheid van zo’n 30 seconden. “Everytime I go away, I try to stay away as long as possible. Someday I want to stay away a whole minute.”, is wat Gabriel vertelt nadat hij terugkomt uit de coulissen om zich op te maken voor twee toegiften. Als laatste nummer krijgen we een geweldige Spaanse song te horen en dat woord ‘geweldig’ vat ook onmiddellijk het 60 minuten-durende concert samen. Ríos pakte heel de zaal in met zijn opzwepende Spaanse, intieme nummers en ietwat gênant, maar verdacht goed gevoel voor humor. De man was geniaal, dat bewees de uiteindelijke -meer dan terechte- staande ovatie van de hele PDS-aula.

Wat? OpeningsUUR KULTUUR: Gabriel Rios // Wanneer? 12 oktober 2016 // Waar? aula PDS // Gratis voor cultuurkaarthouders, anderen betaalden €15

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s