Parel van Zweedse afkomst: The Here After in Cinema ZED

Van vrijdag 14 tot en met 23 oktober kan je The Here After gaan bekijken in Cinema ZED. Zweedse regisseur Magnus Von Horn won met deze langspeelfilm tal van prijzen, waaronder ook de Look Award op het Filmfestival van Oostende. Zoals hij al eerder deed met een aantal kortfilms, creëerde hij een ontroerend, somber meesterwerk dat je niet snel meer loslaat. In deze debuutfilm waagt hij zich aan de beschrijving van de niet zo zonnige kant van een kleine en besloten gemeenschap, waarin een slechte reputatie al snel een gevangenis wordt.

5

Ondanks de niet te betwisten goede kwaliteit van de film, verlaat je na het kijken van The Here After de zaal zeker niet met een opgewekt gevoel. De hele film hult zich in een mysterieuze en zwaarmoedige atmosfeer, die uiteindelijk tot een even bitter einde leidt. John, het blonde puberende hoofdpersonage, komt terug thuis na een periode in een instelling te hebben gespendeerd. Hij wordt echter nergens aanvaard: op school wordt hij gepest en bijna weggestuurd, nergens is hij veilig voor de agressiviteit van de buurtbewoners, en ook thuis heerst een gespannen sfeer tussen hem en zijn vader. Als kijker krijg je stilaan het idee dat hij iets verschrikkelijks heeft gedaan om in die instelling te belanden, maar toch was voor ons, als toeschouwers, een beetje medelijden voor de jongen nooit ver weg.

Von Horn laat ons gelukkig niet zonder hoop op de cinemastoelen zitten, want ook jonge liefde komt aan bod. Een meisje dat klaarblijkelijk niets geeft om Johns –vermoedelijk duistere- verleden geeft hem toch een kans, en even lijkt het alsof zij hem op een rechter pad kan brengen. Ook door de kijkers is zij graag gezien, want door haar nieuwsgierigheid naar Johns misdrijf leren ook wij wat meer bij over zijn voorgeschiedenis.

3

Naarmate de film vordert begint de situatie echter te escaleren, en ook met Malin loopt het mis. John kan de misnoegende blikken van de mensen die hem omringen niet langer verduren en verliest de controle. Een tragische, maar niet volledig onverwachte gebeurtenis leidt het eind van de film in, dat uiteindelijk heel open en vrij voor interpretatie blijkt te zijn.

Het verhaal, hoe zwaarmoedig ook, wordt alleszins verpakt in prachtige filmtechnieken. Von Horn gebruikt veel close-ups en scènes waarbij de camera een heel beperkt beeld geeft van wat er gaande is, zodat de toeschouwer aan de hand van geluiden zelf de rest kan invullen. Daarnaast maakt hij veel en kundig gebruik van stiltes, waardoor bepaalde beelden en gesprekken nog veel beter tot uiting komen. Het volledige gebrek aan achtergrondmuziek versterkt het gevoel dat je aan het kijken bent naar een scène uit het echte leven.

Kortom, het is ondanks de steen in je maag die The Here After ongetwijfeld achterlaat, zeker de moeite waard deze filmtechnische parel te gaan bewonderen in Cinema ZED.

4

 • Volgende voorstellingen:
  – 15 oktober om 22:30
  – 16 oktober om 22:30
  – 17 oktober om 22:30
  – 19 oktober om 17:30
  – 19 oktober om 22:30
  – 23 oktober om 20:00
 • Waar?
  Cinema ZED (Naamsestraat 96)
 • Prijzen:
  – Avondvoorstellingen (vanaf 17 uur): €7,50
  – Laatavondvoorstellingen (vanaf 22 uur): €6
 • Meer info en trailer op http://www.cinemazed.be/node/3290
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s