TIP: De klank van de kosmos

In het grootste deel van het heelal mag de voortplanting van het geluid dan wel onmogelijk zijn, al sinds de oerknal van de muziek hebben componisten gezocht naar manieren om de kosmos te verklanken. Zaterdag hoor je vier indrukwekkende kosmische composities voor twee piano’s én visuals.

Peter Eötvös was 17 jaar toen Yuri Gagarin de ruimte werd ingestuurd. Uit fascinatie voor die gebeurtenis schreef hij Kosmos, een experimentele compositie die in ijle noten en clusters de ruimte wil vatten. Rond dat werk zullen andere stukken cirkelen. Olivier Messiaen mediteerde over de spirituele kracht van het heelal en George Crumb schreef een spannend stuk voor twee prepared piano’s, piano’s waarvan de snaren gemanipuleerd zijn om hun klank te veranderen. Ook op het programma staat het veelbesproken Tierkreis van Karlheinz Stockhausen, een van de pioniers van de experimentele elektronische muziek. Tierkreis is opgebouwd uit twaalf mathematisch gegenereerde melodieën, één voor elk sterrenbeeld. Een visuele dimensie maakt dit programma extra spannend. Stephan Boehme zal een universum van licht projecteren rondom de twee piano’s.

Geraak je ’s avonds niet in het MTC of ben je benieuwd naar meer? Overdag zijn er andere kosmische projecten te zien en te horen in Leuven. Jonge cellisten van het SLAC zullen om 12u in het Radiohuis het resultaat tonen van een workshop van Benjamin Glorieux en MATRIX [Centrum voor nieuwe muziek]. Om 14u vindt er in het MTC een mini-symposium plaats over de ‘klank der sferen’. En om 17u30 speelt Luc Rombouts Stockhausens Tierkreis al op de beiaard van de Centrale Bibliotheek. Te beluisteren overal waar je de beiaard horen kan en in het bijzonder in de Luistertuin van het Erasmushuis.

Wat? Kosmos2 // Wanneer? zaterdag 22 oktober 2016, diverse uren, concert 20u // Waar? diverse locaties, concert Grote Aula Maria Theresia // Info & tickets klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s