Captain Fantastic en Queen Christina: films uit twee werelden

Oktober is een gevarieerde maand in de Leuvense cinema. Cinema ZED biedt, behalve muziekdocumentaires en een aantal prachtige cultfilms waar we allemaal zoveel van houden, deze maand ook een nostalgische selectie films uit de ‘jaren stillekes’ en een stel gloednieuwe internationale blockbusters in wording aan. Tot die twee laatste behoren respectievelijk Queen Christina en Captain Fantastic.  

titel


Captain Fantastic (2016)

Captain Fantastic is een spiksplinternieuwe Amerikaanse film, geschreven en geregisseerd door Matt Ross. De film stelt vragen over het belang van literatuur en natuur versus technologie, en over het al dan niet bestaan van een balans tussen een ‘primitieve’ en ‘moderne’ manier van leven in onze hedendaagse samenleving. 

Ben en zijn vrouw, Leslie, hebben voor zichzelf en hun zes kinderen een leven opgebouwd in de natuur, los van al wat leeft in de nabije wereldstad waar ze vandaan komen. Het gezin lijkt gelukkig te zijn zonder moderne technologie, en zonder vrienden of kennissen buiten hun familie, al hebben hun rituelen en gebruiken soms wel een sektarisch kantje. Tot Leslie wordt opgenomen in het ziekenhuis, daar overlijdt en Ben en zijn kinderen onuitgenodigd vertrekken naar haar begrafenis. Onderweg komen de kinderen voor het eerst in contact met al wat voor ons vanzelfsprekend lijkt, zoals Coca Cola, leeftijdsgenoten en televisie. Deze cultuurshock zorgt voor een humoristisch en tegelijkertijd vertederend effect.

1

Aan deze film kan je zien dat hij is gemaakt met een fameus budget achter de hand. De high-budget stijl van de film heeft natuurlijk een hoop voordelen, zoals de prachtige natuurbeelden die we te zien krijgen, briljante filmmuziek en uiteraard ook de mogelijkheid tot het casten van ongelofelijke steracteurs en –actrices. Viggo Mortenson, beter bekend als Aragorn uit de wereldberoemde Lord of the Rings trilogie, duikt hier opnieuw op, even schitterend als een liefhebbend maar excentriek vaderfiguur. Andere bekende namen die we terugvinden zijn Annalise Basso, onder andere bekend uit True Blood en The Red Road en Kathryn Hahn, die iedereen ongetwijfeld kent uit onder meer Revolutionary Road en We’re the Millers.

Het verhaal begint in medias res, wanneer de moeder van de kinderen al in het ziekenhuis is opgenomen, en het heeft een doorsnee verhaallijn met een vredige beginsituatie, het ontstaan van een crisis waardoor ze op een avontuur moeten vertrekken, een climax waarbij het gezin verdeeld lijkt te raken en uiteindelijk een happy end. Ben en zijn kinderen vinden rust en een gezonde balans tussen hun extreme leven in de natuur en een ‘normaal’ leven.

2

Queen Christina (1933)

De cast van Queen Christina klinkt ons wellicht wat minder bekend in de oren. De hoofdrol, koningin Christina van Zweden, wordt vertolkt door Greta Garbo (1905). Dit Zweedse zwart-wit-kostuumdrama uit de jaren 30 is gebaseerd op de biografie van de echte 17de-eeuwse Zweedse koningin Christina, en heeft ook iets weg van Strindbergs toneelstuk Kristina (1903). Het verhaal is naar verluid niet helemaal historisch correct, maar dat maakt de film natuurlijk niet minder charmant.

q1

De filmvertoning werd voorafgegaan door een introductie die, hoewel ze wat gekunsteld en spreekbeurtachtig overkwam, wel interessante weetjes bevatte. Zo kwamen we bijvoorbeeld te weten dat de cameraman van de film, Daniels, ervoor bekend stond gaas voor te camera te spannen om het beeld ‘zachter’ te doen lijken.

De plot, zoals het dat van een goede oude zwart-witfilm betaamt, bevat een amusante en dramatische romance. Christina, de koningin van Zweden, staat onder druk om met haar neef te trouwen en voor een troonopvolger te zorgen. Op een nacht sluipt ze het kasteel uit, vermomd als man (hoewel ze er met lippenstift en valse wimpers niet heel mannelijk uitziet), en wordt verliefd op een Spaanse ambassadeur, Antonio. Na een paar nachten samen te hebben gespendeerd, treffen ze elkaar weer in Stockholm, waar Antonio ontdekt dat Christina eigenlijk de koningin van Zweden blijkt te zijn. Dat lijkt het vreugdevolle einde van een romantisch sprookje te zijn, maar dat is het nog niet, want Antonio is in het paleis om de koningin de hand van de Spaanse koning te bieden.

Ook hier waren een aantal komische elementen aanwezig, soms bedoeld en soms ook onbedoeld. Zo waren er niet alleen regelmatig flauwe mopjes in de dialoog verwerkt, maar kon ik alvast lachen met een paar slecht uitgevoerde special effects en de seksuele insinuaties die het uitfaden van een scène of het tonen van gesloten bedgordijnen voortbrachten.

Wat ik vooral bewonderde aan de film, en in het bijzonder aan het personage Christina, was hoe ze geportretteerd werd als een onafhankelijke en zelfstandige vrouw, wat daarbovenop ook nog eens als iets positiefs aanzien werd. Ze was rechtvaardiger, strategischer en intelligenter dan elk van haar raadsmannen, altijd cynisch over de liefde, een echte boekenliefhebster en filosofe. De prominente aanwezigheid van zo’n feministisch personage maakte de film voor mij meer vooruitstrevend dan veel moderne Hollywoodfilms.

Heb je de smaak te pakken van deze nieuwe release of deze progressieve zwart-witfilm, of van allebei? Haast je naar Cinema ZED!

 • Captain Fantastic (http://www.cinemazed.be/node/3289)
  – 21 oktober om 22:30
  – 22 oktober om 20:00
  – 23 oktober om 22:30
  – 24 oktober om 17:30
  – 24 oktober om 22:30
  – 25 oktober om 20:00
  – 26 oktober om 17:30
  – 29 oktober om 17:30
 • Queen Christina (http://www.cinemazed.be/node/3279)
  – 24 oktober om 20:00
 • Waar?
  Cinema ZED (Naamsestraat 96)
 • Prijzen:
  – Avondvoorstellingen (vanaf 17 uur): zonder cultuurkaart €7,50, met cultuurkaart €6
  – Laatavondvoorstellingen (vanaf 22 uur): €6
 • Meer info en online reserveren op cinemazed.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s