In Pursuit of Silence: Tevergeefs op zoek naar stilte?

Nergens anders dan in een muisstille cinemazaal komt deze film van Amerikaanse regisseur Patrick Shen tot zijn recht. Kijkend naar In Pursuit of Silence waan je je in een slapeloze nacht, in een leegstaand gebouw, in een weide op een bloedhete dag. Zoals The Huffington Post schrijft: “This film does more than just tell a story, it testifies to the sheer loveliness of anything-everything- when drenched in silence.” Maar hij vertelt wel degelijk ook een verhaal; een verhaal van hoe we leven in een wereld waarin stilte –een schijnbaar essentieel iets- zo enorm afwezig is dat we ernaar moeten zoeken om het te vinden. Dat het zelfs zó moeilijk te vinden is, dat er een documentaire over gemaakt werd. En wat voor een.

inpursuitofsilence8

In Pursuit of Silence heeft het over alle mogelijke dimensies van stilte: over het letterlijke woord ‘stilte’ en de etymologie ervan, over de helende werking van de rust die we vinden in de natuur, over de spirituele, vaak zelfs religieuze dimensie van stilte en over de wetenschappelijke betekenis van absolute stilte, die zelfs helemaal niet blijkt te bestaan. Doorheen de film krijg je beelden te zien van plaatsen over de hele wereld waarvan in decibels wordt weergegeven hoe luid (of stil) ze zijn. Natuurparken, rijstvelden, verlaten autowegen; allemaal hebben ze hun eigen volume.

De film vertelt het verhaal van allerlei interessante mensen die op hun eigen manier op zoek zijn naar stilte. Greg Hindy, die een eed van zwijgen heeft afgenomen en te voet door Amerika trekt, wordt beschreven en in beeld gebracht als een moderne Mozes die zich terugtrekt in de woestijn of in de bossen om op een spirituele ontdekkingstocht zichzelf te vinden, los van de buitenwereld en haar klanken. In een notitieboekje schrijft hij zijn bevindingen over een leven zonder praten, en met zo min mogelijk geluid.

5

Ook maak je kennis met John Cage, de muzikant die zijn publiek gek maakte door hen stilte te geven waar ze muziek verwachtten. Op zijn zoektocht ontdekte hij in een echoloze kamer de onmogelijkheid van absolute stilte, omdat ons eigen lichaam zelf dat belemmert. Het geluid van onze bloedsomloop en van ons zenuwstelsel zal altijd in onze oren blijven suizen.

De zoektocht naar stilte lijkt dus wel een hopeloze expeditie. Toch geeft de film ons een soort houvast, want misschien kunnen we ook gewoon stoppen met zoeken, en leren het geritsel van grassprietjes, de ademhaling van de mens, en misschien zelfs het ‘lawaai’ van vliegtuigen en sirenes mooi te vinden. Ondanks het niet zo stille pleidooi voor zo weinig mogelijk lawaai in de wereld dat deze film is, vond ik toch dat in het midden van zoveel rust en stilte alle klanken zo mooi ter oren worden gebracht dat ze bijna muziek lijken. Of zijn ze dat eigenlijk gewoon al?

inpursuitofsilence7

Ga zelf op zoek naar de zachte klanken van de stilte op zondag 30 oktober of dinsdag 1 november in Cinema ZED. Meer info en trailer op www.cinemazed.be.

 • Volgende voorstellingen:
  – 30 oktober 2016 om 20 uur
  – 1 november om 17u30
 • Waar?
  Cinema ZED (Naamsestraat 96)
 • Prijzen:
  – €7,50 zonder cultuurkaart, €6 met cultuurkaart
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s