UUR KULTUUR: fABULEUS x DOX

Ik ben dol op dit soort voorstellingen, laat ik het belevingstheater noemen. Je moet niets van theater kennen of kritisch de danspassen ontleden om te weten dat dit goed zit. fABULEUS x DOX brengt een heerlijk samenspel tussen jongeren waarbij het publiek meermaals een klap in het gezicht krijgt en een enkele keer wordt gekust. Alsof we zelf vooraan onder de spots staan.

alleendegrootstenabijheid-affichebeeld

In Opek is woensdagavond fABULEUS x DOX te gast. Het theater- en dansgezelschap brengt de voorstelling Alleen de grootste nabijheid, geïnspireerd op Goethes Die Wahlverwandtschaften. Ze hernemen het werk nog een keer voor ons: vorig jaar speelden ze ook in Leuven.

De zaal is uitverkocht. Studenten op de wachtlijst staan aan te schuiven aan de balie, hopend op ziek of dubbelgeboekt publiek.
Op de scène staan acht jonge dansers. Per twee nemen ze een personage van Goethe voor hun rekening. Rondom hen staan tafels met laptops, microfoons en luidsprekers opgesteld. Tegen de muur wordt beeld en tekst geprojecteerd. We zitten net in de les.

Korte inhoud Die Wahlverwandtschaften, Goethe

Geliefden Eduard en Charlotte moeten elk iemand anders huwen. Wanneer hun echtgenoten beide vroeg sterven, kunnen ze toch nog trouwen. Maar de passie lijkt weg en ze raken verveeld door elkaar. Ze gaan op zoek naar verstrooiing bij kapitein Otto en nichtje Ottilie. Ze vinden verliefdheid en verwarring. Al is het moeilijk om de vertrouwde liefde los te laten, Eduard en Charlotte verlaten elkaar.

Eduard en Ottilie vinden elkaar snel. Helaas draagt Eduard een last mee: het kind van hem en Charlotte. Wanneer Ottilie  per ongeluk het kind verdrinkt, voelt hij zich verlost. Zij daarentegen krijgt een allesoverheersend schuldgevoel. Bij Eduard in de buurt zijn is ondraaglijk. Ze straft zichzelf en haar liefde voor Eduard en hongert zich uit tot de dood.

Goethe staat vandaag ver van ons af, maar deze voorstelling maakt zijn boek goed leesbaar. De onrust van de personages kan snel op het eigen leven geprojecteerd worden. Bizar hoe een boek duidelijker kan worden via een abstractie van dans.

Het stuk speelt met eenheid en verscheuring. Om te beginnen worden de personages telkens door twee dansers vertolkt. De een is orde, de andere passie en ze weten zelf niet wie wie is. Eduard en Charlotte die uit elkaar worden gerukt, manifesteren een tweede keer de verscheuring.

Bovendien brengt het energieke dansen mijn hoofd op hol, het zaait verwarring. Soms dansen ze samen, dan weer naast elkaar, zonder elkaar. Je stopt best met beoordelend kijken zodat je mee in het spel verstrengeld raakt.

Ik mis evenwicht tussen leed en lach. Hoewel er ‘feel good’-stukjes in zitten, wordt er niet echt kwistig met humor gestrooid. Zwartgalligheid is sterk vertegenwoordigd. Het publiek wordt bijna gedwongen met de personages te versmelten. Op een afstand kijken kan bijna niet en je loopt weemoedig buiten. Opzet geslaagd (?)

Ik had ook meer van de kapitein willen zien. Een kleurrijk neergezet personage, toch verdwijnt het op de achtergrond. Dit lijkt de groep zelf te beseffen; grapjes hierover vullen het gat niet op, het gemis wordt enkel extra belicht.

De grootste verrassing is voor mij Ottilie. Eerst onopvallend, daarna magisch en mysterieus om uiteindelijk de meeste verdorde van het viertal te worden. Het tengere meisje ontstemt met een krachtige monoloog het steeds verder verscheurde publiek. Zelf kijkt ze op een afstand toe hoe de anderen haar lichaam leeg dansen. Geniaal wanneer de dansers uiteindelijk in aaseters veranderen die een halfdode Ottilie omsingelen.

Alleen de grootste nabijheid is een prachtige voorstelling, toch zou fABULEUS meer op zoek moeten naar een manier om Goethes hoogdravende verdriet te ontwapenen.

Meer DOX? http://wijzijndox.nl/
Meer fABULEUS? http://www.fabuleus.be/

Wat? UUR KULTUUR: fABULEUS x DOX // Wanneer? 19/10, 21u // Waar? Opek // Tickets?  UUR KULTUUR is steeds gratis met cultuurkaart. Anderen: 14 euro.

Binnenkort weer // Wanneer? vr 25/11 en za 26/11 // Waar? Stuk // Tickets? klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s