Krachtpatsen met het USO

dsc03637

(USO op concertreis in Kopenhagen, http://usoleuven.be/)

Het Universitair Symfonisch Orkest is nog maar net terug van hun concertreis in Kopenhagen, maar aan enthousiasme geen gebrek. De muzikanten kruipen weer het podium op onder leiding van dirigent Edmond Saveniers, die al twintig jaar trouw vooraan staat.

De avond wordt geopend met de ouverture van Romeo en Juliet, een ballet van Tchaikovski. Het USO speelt met veel energie en dat wordt vooral duidelijk in de stevige, spannende stukken. De kopers in de rol van krachtige ritmesectie terwijl de anderen vluchtig over de snaren/kleppen zoeven. De intieme passages van de ouverture komen iets minder tot hun recht, de energie ontbreekt hier een beetje.

Het tweede werk is een trompetconcerto van Böhme met Roeland Henkens als solist. Wie niet vertrouwd is met trompetmuziek zal verbaasd zijn over de veelzijdigheid van het instrument. Trompet is niet alleen scherp geschal (wat het ook zeker is), maar heeft ook erg delicate, intieme klanken. Het concerto is een stuk waarin de virtuoze trompettist zich kan uitleven. Het snelle vingerwerk is indrukwekkend, maar ook het zachte adagio is verfrissend en dynamisch. De interactie met het orkest zit goed en is speels. Speels is ook het bisnummer van Henkens, die duidelijk van een grapje houdt.

Na de pauze komt Rachmaninov. De muzikanten moeten hiernaar hebben uitgekeken, want meteen is te horen dat deze Eerste Symfonie hun favoriete werk is. Door de zaal gaat een zinderende energie: het spelen van echte powermuziek is duidelijk de sterke kant van het USO. De symfonie is beter in balans dan Tchaikovski: een golvende dynamiek die ook de zachtere passages vinnig weet te houden. Klasse!
Shoutout naar de elegante fluitsolo’s, Rachmaninov weet wat hij moet schrijven om de fluiten te laten blinken.

Natuurlijk speelt het orkest een bisnummer, en wat voor één! Een klassieker van formaat: In de hal van de Bergkoning door Edvard Grieg. Een superleuk werk, perfecte lengte (niet té lang, na zo’n intensieve symfonie) en met plezier gespeeld en beluisterd: een ideaal bisnummer.

Ik kan besluiten dat het USO een groep krachtpatsers is dat zich het best thuis voelt in hoogromantische showstukken. Zeker de moeite om naar te gaan luisteren, ik kijk al uit naar het voorjaarsconcert!

Vanavond (18/11)  nog eens in de Pieter de Somer Aula.

Repertoire:

Ouverture Romeo en Juliet, Tchaikovski
Trompetconcerto Op. 18, Böhme
Symfonie n° 1, Sergej Rachmaninov
Bisnummer: In de hal van de Bergkoning, Edvard Grieg

WAT? Universitair Symfonisch Orkest: reisconcerten // WANNEER? Do 17/11 en vr 18/11, 19.30// WAAR? Pieter De Somer Aula// TICKETS? Bestel hier Cultuurkaart: € 4 Studenten: € 5 Niet-studenten: € 9 // FACEBOOKEVENT: klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s