M-useumnacht: Prijsuitreiking ‘schrijf een nieuwe utopie’

In 2016 werden Leuvense studenten aangemoedigd om in de voetsporen van Thomas More te treden en hun eigen utopie te schrijven. De prijsuitreiking gebeurde in de Forumzaal van Museum M. Ook als je zelf niet had deelgenomen was het de moeite dit kort debat van de vier laureaten en twee eervolle vermeldingen bij te wonen. De warme radiostem van Kristien Bonneure, die gastvrouw van dienst was, was enorm aangenaam om naar te luisteren. Zoals meteen duidelijk werd, hadden de zes winnaars (want dat waren ze eigenlijk allemaal wel op hun eigen manier) op de meest originele en creatieve manieren hun mooie, idealistische, niet altijd realistische, soms controversiële maar alleszins utopische gedachten vormgegeven. Met essays over science fiction tot poëzie tot architectuur werd de interdisciplinaire aard van de wedstrijd in de schijnwerpers gezet.

more

Alan Szepieniec, die als eerste zijn utopie mocht verdedigen, opteerde in zijn ideale rechtssysteem voor een automatisering van justitie waarin objectief kan worden beargumenteerd welke beslissingen ethisch zijn en welke niet, en zorgde daarmee voor een discussie over de utopische of dystopische bedoelingen van zijn tekst.
Een actuele kwestie werd aangekaart door een aantal masterstudenten sociale en culturele pedagogiek, die daarvoor dan ook een eervolle vermelding ontvingen. Zij legden in hun denkbeeldige universiteit de nadruk op vluchtelingen en hun toegang tot het hoger onderwijs en deden in ‘Universitopia’ de grens tussen professor en student vervagen.
Johanna Brankaer leverde een poëtisch pleidooi voor de omarming van het schijnbaar nutteloze met de bescheiden titel ‘Aanzetten tot Utopia’, waarin ze poëtische verzen gebruikt als symbool voor de zogenaamde nutteloosheid van het vasthouden aan vorm, die eigenlijk veel nuttiger is dan we denken.
Kunstwetenschapper Hans Couder bedacht een utopie in de vorm van een bootreisverhaal met een science fictionkantje eraan en versierde het met de oorverdovend mooie titel ‘Nergens is de plaats in de eeuwigheid’, waarmee hij een knipoog gaf naar de plek waar Thomas Mores Utopia zich afspeelt.
Architectuurstudent Fred Meeuwen interpreteerde de opdracht net iets anders, en diende behalve een essay vooral ook prachtige ontwerpen van zijn Gentse utopie in. Niet alleen zette hij schapen en tarwe op het dak van de Sint-Niklaaskerk, maar hij berekende ook hoelang het zou duren om voor elke Gentenaar een wollen trui te breien en raakte daarmee aan de problematiek van het consumptiegedrag van de hedendaagse maatschappij.
Als laatste stelde ook nog doctoraatsstudent biologie Petrus Van der Auwera in een bijzonder intertekstueel essay zijn darwinistische ontdekking van een nieuw utopisch dier voor, de Theropithecus heterocephalus. Die baviaanachtige uit de Ethiopische hooglanden is een verbetering van de mens door zijn gebruik van fotosynthese, geboortebeperking en een soort van telepathie-achtig delen van gedachten tijdens groepsmomenten.

Op het einde van de discussie kwam rector Rik Torfs prijzen uitreiken en een van zijn bemoedigende speeches geven. Daarna was de literaire en vooral utopische discussie afgelopen, en kon iedereen naar huis met stof tot denken over de verbetering (en misschien soms verslechtering) van onze maatschappij die zou plaatsvinden als we deze getalenteerde jongeren carte blanche zouden geven.

Dit evenement was deel van de M-useumnacht. Meer informatie en de volledige essays van de laureaten en eervolle vermeldingen vind je hier. Onze meningen over de performances en concerten die te bekijken en beluisteren waren op de M-useumnacht, vind je straks ook op deze website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s