Support act Felix Pallas overtuigt meer dan hoofdact SX

SX is hot tegenwoordig. Niet alleen hebben ze nieuw album, Alpha genaamd, maar ook zijn ze de laatste tijd prominent op het scherm te zien in onder andere Culture Club op Canvas of op Zender van Studio Brussel. Kwestie van hun album voor te stellen hé. Trouwens, in Het Depot zijn nóóit slechte support acts te zien en dat werd vanavond nog maar weer eens bewezen. Felix Pallas warmde op en was minstens even goed als de main act. Misschien zelfs beter, maar dat is een kwestie van smaak.

bannersx

20_breed_zonder_fpSimon Nuytten (ja, het lief van Olga Leyers en ja, ook lid van BAZART) heeft een zijproject samen met Pieter-Jan Nuytten, Xavier Gosselin en Ziggy Van Wallendael. De naam is Felix Pallas en ik ben fan. Vooral van ‘Too Sad For Tea‘. Een zalig rustig, dromerig en toch catchy nummer gezongen door een sterke stem.. meer van dat aub! Ik maak er dan ook geen geheim van dat ik eigenlijk eerder voor Felix Pallas kom dan voor hoofdact SX vanavond. Het Depot maakt alweer zijn goede naam van super-support acts waar. Ook ‘Curse‘ en ‘Rakata‘ zijn geweldige songs die meer aandacht verdienen. Jan Leyers, schoonvader van Simon Nuytten, staat volgende week trouwens op hetzelfde Depot-podium met Soulsister. Simon, in dit project zit misschien wel meer toekomst dan BAZART en Olga Leyers samen…

SX ken je natuurlijk van ‘Black Video‘ of ‘Gold‘. Of van op de radio tegenwoordig want de driekoppige band (op het podium met extra synthesizer) heeft een nieuw album. Dat is niet onopgemerkt aan de grote zenders en nieuwsdiensten voorbijgegaan. ‘Alpha biedt een eerste inkijk op de veelgelaagde biotoop die SX anno 2016 geworden is’, zoals De Standaard het omschreef. Tien nieuwe nummers telt de plaat en het omvat minder synths dan de vorige succesplaat Arche uit 2012. Of dit -na 4 jaar- een heruitgave wordt van dat succes is maar zeer de vraag, feit blijft wel dat frontvrouw Stefanie Callebaut nog steeds dezelfde mystiek en magie uitstraalt. En dat is vanavond in Het Depot niet anders.

Bij de voorstelling van een nieuwe plaat horen nieuwe nummers en dat is exact hoe het op woensdagavond omstreeks half 10 begon in Het Depot. Met ‘Hurts‘ beginnen we en het dooet denken aan het succes van eerdere hits, maar zweert de gedoodverfde Kortrijkse SX-synths wel wat af. Hoewel dat moeilijk valt te argumenteren als je met drie synthesizers en een drum op het podium staat. Er wordt veel gefocust op de lichtshow die perfect afgestemd is op de beats die SX brengt. Stefanie Callebaut slaakt enkele kreten en beweegt synchroon op de geluiden die achter haar worden geproduceerd. De drums van Christophe Claeys bepalen het ritme voor de synths die aangevoerd worden door Benjamin Desmet en Sebastiaan Van den Branden.

sx-diederik-craps

© Diederik Craps Photography

Het constant ronddraaiende SX-logo achter de band werkt hypnotiserend. Bij hoogtepunten, bijvoorbeeld wanneer Callebaut weer eens luide kreten slaakt, draait het sneller, bij rustigere momenten maakt het gezapigere rondjes. En die rustige momenten zijn meer aanwezig dan verwacht. Alpha is anders dan de SX die we kenden, maar nog steeds zeer herkenbaar. Er zitten meer Selah Sue-geluiden in de stem van de frontvrouw en in de minder elektronische nummers is de rustige begeleidingsmuziek echt een meerwaarde voor die krachtige stem. Hoewel elk nummer mij toch steeds weer doet denken aan ‘Gold‘…

Het Depot -dat goed gevuld zit, maar niet uitverkocht- is voornamelijk voorzien van twintigers en dertigers en dat is niet meer dan normaal. Echt dansbare muziek is het namelijk niet. Hoewel Stefanie Callebaut er wel wat moves op weet te vinden. Zingen en dansen zijn meer voor haar weggelegd dan diepzinnige bindingsteksten. Enkele gênante stiltes tussen de songs went na een tijd ook wel.

20160903-8o3b4103

SX op Crammerock 2016 © Cutting Edge

Het einde wordt al na een uur aangekondigd en bewijst wel dat de tijd zeer snel gaat. En iedereen kent het spreekwoord over tijd en plezier. De show zit perfect in elkaar en de lichteffecten brengen een magische sfeer in de zaal. Saai? Nee, maar dat het toch allemaal wat hetzelfde is, is een feit. Na ‘Comfort‘ van het nieuwe album duiken ze de coulissen in en even later weerklinken de noten van ‘Gold‘. Daarmee ronden we de avond stilaan af en zo klokken we af op zeer snel voorbijgaande 70 minuten.

Bij het verlaten van de zaal worden er verdeelde meningen met elkaar gedeeld in de foyer. SX was goed, maar overtuigde toch niet volledig. De show was er wel, maar niet voldoende voor een wauw-gevoel. De nieuwe plaat beloofde veel nieuws en goeds, maar ligt toch nog in het verlengde van de succesnummers. Stefanie Callebaut is excentriek, duister en mysterieus in haar performance en de rust zelve in haar gewone manier van doen. Support act Felix Pallas bleef meer hangen dan main act SX, en daarmee is alles eigenlijk gezegd.

Wat? Autumn Falls: SX // Wanneer? woensdag 23 november 2016 // Waar? Het Depot Leuven // Prijs? €24. 3 euro korting met cultuurkaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s