Admiral Freebee in Het Depot is beste concert van 2016

Niets dan lovende woorden over Admiral Freebee op donderdagavond 24 november in Het Depot. De show was namelijk compleet. Niet alleen met zware rock ’n roll of zwoele indierock, maar ook met blues, sereniteit en onverwacht diepzinnige levenslessen. Het is natuurlijk subjectief om te zeggen dat het het beste concert van 2016 was, maar dat de hele zaal meer wou dan de -nochtans- XL-versie die we voorgeschoteld kregen, is een feit. 

admiraaal

Het podium is goed gevuld met instrumenten wanneer we de zaal betreden. Er is geen voorprogramma dus het is kwestie van rustig te keuvelen in de foyer van Het Depot alvorens Tom Van Laere met zijn Admiral Freebee begint aan zijn XL-editie. Het grote aanbod aan saxofoons, trompetten, gitaren, piano’s, trommels en microfoons zullen ons namelijk voor de komende twee uur doen genieten van een ge-wel-di-ge performance. En dat allemaal bediend door zeven topmuzikanten die luisteren naar de namen Jasper Hautekiet, Maarten Moesen, Tim Coenen en Senne Guns. Naast deze harde kern van Admiral Freebee zijn er ook nog twee koperblazers aanwezig.

15111128_10154822595676349_4305307007422364471_o

© Gieke Merckx

Samen met pianist Senne Guns begint Tom Van Laere met een serene versie van ‘Blues From A Hypochondriac‘. Het doet denken aan Eels of zelfs aan Bob Dylan bij momenten, maar deze rustige, intieme versie blijkt enkel stilte voor de storm te zijn. Na het handengeklap van de uitverkochte zaal staan er opeens zeven muzikanten op het Leuvense podium en Van Laere verkondigt een boodschap die nog veel herhaald zal worden deze avond: everything is temporary. Met ‘No One Can Forgive Me But My Baby‘ vervormt Admiral Freebee een klassiek bluesnummer naar een catchy rocksong, mooi ingespeeld op de Amerikaanse actualiteit met verwijzingen naar Trump, Clinton en Obama. En gedurende heel de avond wordt er goed afgewisseld tussen rock, blues, indierock en meer intieme nummers. Bij eender welke song krijgt de ruige stem van Van Laere al de 850 aanwezigen muisstil en doet hij iedereen schuddebollen op de dansbare deuntjes van de band.

Wij zijn Admiral Freebee en heel aanwezig op 24 november 2016 op deze aarde, in Het Depot

Na wat meer serene nummers is het tijd voor de grote klassiekers. ‘Nothing Else To Do‘ en ‘Let It Shine‘ doen ons eind november al snakken naar zwoele zomeravonden. De sfeer in Het Depot is dan ook niets anders dan plezierig en ontspannend. Iedereen in de zaal zit met een lach op het gezicht te kijken en op het podium staan ze met een brede grijns muziek te maken. Enkele solo’s van onder meer bassist -én Leuvenaar- Jasper Hautekiet tijdens ‘Bad Year For Rock ’n Roll‘ en een paar jamsessies bewijzen de relaxe houding waarmee Tom Van Laere en zijn zes kameraden op dat podium staan.

Terroristen zeggen altijd dat zij meer van de dood houden dan wij van het leven. Het enige wat wij dus moeten doen is meer leven.

Bovenstaande quote en meer levenslessen in de trant van het feit dat alles temporary is, maken van deze show, en Tom Van Laere, een perfect geheel. Niet alleen is er de absurd goeie muziek -mét mondharmonica, altijd een meerwaarde!- maar is er ook iets waar we over kunnen nadenken tussen de vrolijke deuntjes door. Wel onverwacht dat zulk ruig bebaarde man ook een geweldig gevoelige kant heeft waar hij ons toch op een speelse manier mee doet kennismaken.. We naderen na anderhalf uur trouwens het einde en vóór de toegiften worden nog eens alle classics uit de kast gehaald. De combinatie ‘Always On The Run‘, ‘Einstein Brain‘, ‘Rags ‘n’ Run‘ en ‘Oh Darkness‘ is eigenlijk al een bisrondje avant la lettre, maar aangezien dit een XL-show van Admiral Freebee is, mogen we nog vier extraatjes verwachten.

1691249_admiralfreebee-crammerock-2016-4_636084577841564718

© CPU – Kris Kellens

Als ultieme afsluiter krijgen we ‘No One Can Forgive Me But My Baby‘ nog eens te horen. Tom Van Laere verlaat het podium en na een akoestisch afscheid van de overige admiralen is de laatst gespeelde noot van deze show een feit. Een concert voor in mijn persoonlijke geschiedenisboeken want 24 november zal de eeuwigheid ingaan als de avond met het beste concert van 2016. Misschien straffe taal, maar ik krijg gelijk van de ganse zaal als ik zeg: den admiraal was geniaal.

Setlist: Blues From A Hypochondriac (Always Hoping For The Worst) – everything is temporary – No One Can Forgive Me But My Baby (Tom Waits cover) – Hesitation – Buddy – Nothing Else To Do – Let It Shine – Get Out My Life, Woman (Allen Toussaint cover) – do what you gotta do – Bad Year For Rock ’n Roll – Look at What Love Has Done – Recipe For Disaster – Always On The Run – Einstein Brain – Rags ‘n’ Run – Oh Darkness — ENCORES — Maybe This Is The End –  Trying To Get Away – Breaking Away – No One Can Forgive Me But My Baby (Tom Waits cover)

Wat? Admiral Freebee XL // Wanneer? donderdag 24 november 2016 // Waar? Het Depot // Prijs? €24 (met cultuurkaart €22)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s