Dans Dans laat de grond schudden

Met de eerste Belgische show sinds de release van hun vierde album ‘Sand’ maakt Dans Dans indruk op het STUK-publiek. Een ingetogen rockoptreden van het trio waar ze zich als meester tonen van de subtiele opbouw, maar niet te allen tijde de aandacht kunnen vasthouden.

15259357_1464714140223226_1486288213369041548_o

Copyright: Joeri Thiry Fotografie

De muziek van Dans Dans is als rock noch jazz te omschrijven, maar balanceert eerder tussen de twee genres. Ofwel, de songs zijn niet in een vooraf bepaald hokje te stoppen en zijn eerder als deel uitmakend van een eigen, losstaand genre te beschrijven. De stijl van het trio is volledig eigen en herkenbaar, met veelal bluesy gitaarsolo’s van gitarist Bert Dockx en de duistere onderliggende structuur die gegeven wordt door bassist Frederic Jacques en drummer Steven Cassiers. Het nieuwe album ‘Sand’ is ingetogener dan eerder werk, maar wegdromen is er nog steeds niet bij.

Om de labozaal van het STUK een beetje op te warmen, betreedt de Gentse band Stadt als eerste het brede podium. Bij de eerste oogopslag lijkt het viertal op een groep IT’ers met een gemeenschappelijke voorliefde voor Pink Floyd, maar al snel blijken ze meer in hun mars te hebben. Zo mengen ze krautrock, psychidelica, electronica en indie naadloos door elkaar met songs die vele minuten uitgerekt worden. Met name de track ‘Human Interferencedoet het goed, welke uitdijt naar een lange meeslepende improvisatie om vervolgens weer terug bij de ‘hook’ uit te komen. Heerlijk, opgewarmd zijn we zeker.

Vervolgens is de beurt aan de headliner. De mannen van Dans Dans doen een korte soundcheck terwijl het publiek reflecteert op de vorige act en na een paar minuten afwezigheid staan ze klaar om te spelen. Als ze beginnen zijn er nog een aantal mensen aan het babbelen, maar zodra ze beginnen is het al snel volkomen stil.

Dans Dans opent met het eerste nummer van het nieuwe album, ‘TV Dreams’. Gitarist Bert Dockx bespeelt de elektrische gitaar alsof het een wild beest is dat getemd moet worden; hij slingert het instrument van links naar rechts terwijl hij zo subtiel speelt dat zijn vingers de snaren nauwelijks lijken te raken. Een duistere sfeer is kenmerkend voor de band, maar aan het begin hebben ze de gebruikelijke beheerste galm die deze sfeer teweeg brengt nog niet onder controle. Na een paar uitschieters aan het begin gaat dit na verloop van tijd steeds beter en weten ze de spanning hoog op te laten lopen.

Met name de rustige nummers zijn het meest onheilspellend, alsof er elk moment een explosie van geluid kan volgen, welke vervolgens vaak uitblijft. De baslijnen van Frederic Jacques zijn zwaar en zorgen voor een stabiel tegengewicht voor de overheersende gitaarsolo’s en improvisaties van Doncx. Als de aardbeving dan daadwerkelijk uitbreekt volgt er een gevoel van opluchting voor het publiek; de spanning werd bijna ondraaglijk maar de ontlading is het meer dan waard.

Ook al toont Dans Dans zich allicht als meester van de langzame progressie, weten ze toch de aandacht niet tot aan het einde vast te houden. Veel nummers volgen dezelfde structuur, van een hele langzame opbouw naar langverwachte uitbarsting en vervolgens een abrupt einde. Als ze na ongeveer 75 minuten het podium verlaten, is het slotapplaus niet overweldigend. Toch komen ze gelukkig wel terug voor toegift ‘Au Hasard’, hun populairste nummer, waarmee ze de structuursleur doorbreken. De aandacht wordt terug verworven en zo sluit de band het concert toch op een positieve noot af.

Wat? Dans Dans + Stadt // Wanneer? Wo 30 November // Waar? STUK (evenement) // Prijs: 14 euro (12 voor cultuurkaart) // Meer info? Zie de website van Dans Dans en Stadt

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s