Tip// Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2016

De 22e editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven is officieel geopend. Zaterdagavond werd het festival op gang getrapt en nog een hele week zullen in het STUK zowel ’s werelds beste als de meest beloftevolle kortfilms te aanschouwen zijn. Verspreid over zo’n honderdtal voorstellingen worden meer dan 200 kortfilms getoond. Niet alleen met enkele wereldpremières, maar ook klassiekers ontbreken niet op de programmatie. We nemen die programmatie onder de loep met programmatiecoördinator Vincent Langouche.

540320946

Uit alle kortfilms die er op dit festival te zien zijn, welke is de beste?

“Er waren meer dan 1500 inzendingen en die hebben we met 5 hoofdprogrammatoren en een team van vrijwilligers bekeken. Het is dus zeer moeilijk om daar één beste film uit te kiezen. Ik ga mij trouwens niet uitspreken over de competitieprogramma’s want mijn taak bestaat erin om een selectie te maken 🙂 We selecteerden alleszins de beste films voor elke categorie. Het is aan de jury (professionele jury en publieksprijs) om te beslissen welke de beste film is.”

Kan je dan één film aanraden voor de leken binnen de filmwereld?

“Als ik één film kan aanraden is het wel ‘Two Cars, one Night’. Die film zit in de Nieuw-Zeelandse programmatie ‘Kiwi Kort’. We focussen namelijk elk jaar op een bepaalde regio en dit jaar is dat Nieuw-Zeeland. Deze film van Taika Waititi is een echte klassieker, de beste Nieuw-Zeelandse kortfilm ooit gemaakt. Er zijn dus niet alleen recente films te zien op het festival want aangezien we focussen op één land binnen deze competitie hebben we het beste aanbod van Nieuw-Zeeland samengesteld.” Naast de iconische landschappen uit ‘The Lord Of The Rings’ heeft Nieuw-Zeeland als filmland dus nog meer te bieden.


spotlight-calibrate-marketing-advertising-agency-springfield-mo

IN THE SPOTLIGHT #1: Kiwi Kort 1 met o.a. ‘Two Cars, one Night’

ma 5/12 (17:45) & vr 9/12 (13:00)

Ontdek de ‘Kiwi Kort’-samenstelling via deze link.


Op welke doelgroep mikt het festival?

“We hebben een brede doelgroep want we bieden een zeer gevarieerd aanbod. We hebben enkele competities samengesteld met interessante onderverdelingen in genres. Zo is er de competitie ‘Comedy shorts’ die misschien een breder publiek aanspreekt omdat de verhalen gemakkelijk en toegankelijk zijn voor iedereen. Daartegenover staat het programma van ‘The Labo’ dat een meer niche publiek aantrekt omdat het vaak moeilijker te begrijpen films zijn. Deze kortfilms zijn zeer out-of-the-box. Over het algemeen kan iedereen dus wel zijn ding vinden op het festival.”


spotlight-calibrate-marketing-advertising-agency-springfield-mo

IN THE SPOTLIGHTS #2: Comedy Shorts

di 6/12 (22:00), wo 7/12 (20:15), vr 9/12 (13:00) & za 10/12 (20:45)

Ontdek de ‘Comedy Shorts’-samenstelling via deze link.


Er zijn ook enkele Leuvense regisseurs aanwezig op de programmatie, zijn hun films gekozen omwille van hun achtergrond?

“Bij de programmatie kijken wij nooit naar de achtergrond van de regisseurs. We krijgen de titel mee en we kijken naar de kortfilm. Het is dan natuurlijk wel leuk dat er Leuvense regisseurs geselecteerd worden, die zullen zeker ook aanwezig zijn op het festival. Maar we doen wel gewoon de selectie op basis van de kwaliteit van de film op zich.”

In de competitie Vlaamse fictie vinden we films terug met o.a. Jelle De Beule, Nico Sturm en Maaike Neuville, snap je dat zij teruggrijpen naar de kortfilm?

“Ik zou het niet teruggrijpen noemen, als de kans zich voordoet om op een bepaald moment te kiezen voor een kortfilm, dan begrijp ik dat volledig. In sommige gevallen wordt ook gewoon de keuze voor een kortfilm gemaakt omwille van financiële overwegingen. Ik denk aan studenten film die voor hun eindproject natuurlijk niet het budget noch de tijd hebben om een langspeelfilm te maken.

Zitten er in de programmatie veel kortfilms die op internationaal vlak zullen scoren?

“Absoluut, ik denk dat er veel kandidaten zijn. Of ze echt grote prijzen zullen winnen, is altijd moeilijk te voorspellen, maar er zijn bijvoorbeeld veel Vlaamse films die hier in première gaan en binnen die competitie zitten toch wel enkele films waar veel van verwacht wordt. ‘Perfect Darkness’  van Maaike Neuville is één van de voorbeelden die een mooie festivalcarrière kan uitbouwen.

Op vrijdag 9/12 is er een Vlaamse competitiedag met alle Vlaamse films van 12u tot 24 uur. Headliners binnen de categorie Vlaamse fictie zijn o.a. ‘Perfect Darkness’, ‘Neverlanding’, ‘Downside Up’ en ‘Spek voor uw Bek’. De twee laatst genoemde films zijn samengesteld in programma 2 binnen de competitie.


spotlight-calibrate-marketing-advertising-agency-springfield-mo

IN THE SPOTLIGHTS #3: Vlaamse Competitie: fictie 2

di 6/12 (22:00), wo 7/12 (20:15), vr 9/12 (13:00) & za 10/12 (20:45)

Ontdek de ‘Vlaamse competitie’-samenstelling via deze link.


Hoe werden de programma’s binnen de verschillende competities samengesteld?

“We proberen vooral elk programma dezelfde duurtijd te geven. Dat ligt in het algemeen rond 1 uur en 20 minuten. Daarnaast proberen we ook voor variatie te zorgen in het genre, dus niet bijvoorbeeld alle drama in één programma, maar de verschillende drama-films verspreid over de verschillende programma’s. Dat is ook de unieke ervaring bij een kortfilmfestival: je kan in anderhalf uur tijd alle soorten genres bekijken in één programma.”

Om af te sluiten, wat stelt kortfilm voor in de filmwereld?

“De kortfilm wordt bekeken als dé grote talentenjacht, de springplank naar een grote filmcarrière. Maar er zijn ook kortfilms op zich die een grote waarde hebben binnen de filmwereld. Er zijn ook gewoon veel verhalen die beter passen in een kortfilm dan in een langspeelfilm. Sommige thematieken komen bijvoorbeeld beter tot hun recht binnen een kortfilm. Er zijn op dit festival veel nieuwe regisseurs die hun eerste werken komen voorstellen voor het grote publiek en dan functioneert ons kortfilmfestival als een talentenjacht voor de regisseurs waar we de komende jaren nog meer van gaan horen.”


aaeaaqaaaaaaaaj2aaaajgjlmgi4ndu2ltzlmjatndi0yi05mzrlltdkyjcwywy1ndc0ma

Vincent Langouche

  • Fonk vzw
  • Programmatiecoördinator Internationaal Kortfilmfestival Leuven

Wat?  Internationaal Kortfilmfestival Leuven // Wanneer? van za 3/12 tot za 10/12 // Waar? STUK Leuven (Naamsestraat 69) // Tickets en info? Kortfilmfestival.be

Een gedachte over “Tip// Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2016

  1. Pingback: Kortfilmfestival 2016 was lachen, filosoferen, choqueren en wenkbrauwen fronsen | CLUB KULtuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s