Opera is … niet Beyoncé, verrassend veel seks en wel Simonneke uit Thuis

cceoseaueaaklv4

Ik ging deze maand voor de eerste keer naar de opera. Tenzij je een beetje in het milieu zit, is opera een onbekend veld waar je enkel vage ideeën van hebt: Alberto Vermicelli, de Tsunami-remix met Andrea Bocelli en vrouwen met een dikke poep die glazen doen springen met hun stem. Opera is dat allemaal ook.

Ik ging naar voorstelling van operagezelschap ‘The Minestry of Operatic Affairs’. Zij brachten in 30CC ‘Dido en Aeneas’ van Purcell en ‘Acis en Galatea’ van Handel.

De voorstelling zelf wordt besproken in een ander artikel.

Waarom opera voor iedereen een aanrader is

  1. Fancy fancy fancy

Als je naar een optreden gaat doe je aaaltiiiijjjd je best om er mooi uit te zien. Voor een opera mag je helemaal uit de bol gaan, zonder dat je uit de boot zult vallen.

Onthoud dat de meerderheid van het publiek +50 is. Ik zweer het, dat zijn mensen die écht iets kennen van glitters, pantermotiefjes, hoge hakken en veel make-up. Als je nu denkt dat je de gemiddelde leeftijd in de zaal omlaag gaat trekken, heb je het goed mis. Met je goedkoopste kaartje (je bent tenslotte student), kom je op het hoogste balkon terecht en ineens lijkt het alsof je in een fakbar staat: hier troepen de jongeren samen.

giphy

  1. Onverveelbaar

Opera is allesbehalve saai. Het is een totaalspektakel van orkest, zang, theater en decor: je kan af en toe je aandacht verleggen naar een ander aspect of alles in een keer in je opnemen.

Opera zit boordevol drama: een beetje ‘Thuis’ in het kwadraat. Vrouwelijke hoofdpersonages zijn vaak het opera-equivalent van Simonneke of Marianne. Is het geen verdriet of woede, dan wel seks. De hele voorstelling (lees binnenkort) konden de hoofdpersonages niet van elkaars lijf blijven en ook van mysterieuze demonen kunnen we nog wat versiertrucs leren.

Bovendien is zo’n voorstelling heel toegankelijk: het verhaal is niet te ingewikkeld en de tekst is ondertitelt. Ook voor trage lezers is er geen probleem: ze zingen elke zin toch 6 keer opnieuw. Tijd genoeg dus.

giphy2

  1. De ultieme tip om de te genieten van opera

Get over yourself: je moet allereerst en allerbelangrijkst aanvaarden dat een klassieke zangstem niet klinkt als Beyoncé. Maar de looks hebben ze natuurlijk wél uitgewisseld. 😉 En ook jij mag Beyoncéstyle verschijnen (zie punt 1)!

giphy1

 

Advertenties

0 gedachtes over “Opera is … niet Beyoncé, verrassend veel seks en wel Simonneke uit Thuis

  1. Pingback: Kippenvel en creativiteit, The Minestry Of Operatic Affairs | CLUB KULtuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s