‘Less is more’ voor het Arenbergorkest

omslagfotoevent

Vorige week speelde het Arenbergorkest tweemaal het concert NØRD. Het symfonisch orkest is een toffe groep: het is een zeer toegankelijk orkest, ze zijn ontzettend talrijk en ze hebben een breed repertoire. Ze spelen van klassiek tot modern, het ijzeren repertoire maar vooral filmmuziek, en dit onder leiding van dirigent Roel Willems.

NØRD heeft een uitgebreid en populair programma. Een populair repertoire heeft twee belangrijke voordelen. De familie komt, je vrienden komen luisteren, maar ook je proffen en echte muziekliefhebbers: je bereikt het volledige publiek. Ten tweede verwacht je bij zo’n programma veel enthousiasme van de muzikanten, want vermoedelijk hebben ze zelf de avond samengesteld. Misschien zijn het de zenuwen, maar aan enthousiasme van het orkest ontbreekt het in het begin toch een beetje.

7

(foto: http://www.arenbergorkest.be/)

Omdat de avond zo uitgebreid was, ga ik me beperken tot mijn persoonlijke hoogtepunten.

Music from Frozen

De medley met muziek uit de bekende Disneyfilm Frozen, spreekt iedereen meteen aan. De muziek klinkt frivool en als er zangeressen op het toneel verschijnen wordt het alleen leuker. Wanneer Stéphania Casneuf een krachtig Let It Go neerzet, is iedereen in de zaal onder de indruk. Wauw!

Concert Suite from the Polar Express

‘Last but not least’ lijkt het motto van het Arenbergorkest. Pas op het einde lijken de muzikanten echt te ontdooien. Dit stuk klinkt veel energieker en dynamischer dan de werken in het begin. Het enthousiasme van het orkest laat de geprojecteerde Polar Express bijna tot leven komen. 🙂

Bisnummer: thema van Skyrim

Het bisnummer was een topper. De interactie tussen publiek en orkest bleek een goed initiatief: de enthousiaste toeschouwers speelden even voor krachtig koor. Net zoals bij Polar Express merk je dat het orkest dit graag speelt. Jammer dat we daar zo lang op moesten wachten, want het bisnummer is echt súpertof.

Besluit

Mijn besluit over dit concert is ‘less is more’. Het Arenbergorkest houdt net van ‘over the top’ en dat is overal aan te merken: spectaculaire lichten die de muziek begeleiden, projecties van het noorderlicht en sneeuwlandschappen achter het orkest, een programma van wel zeven stukken (met daarbovenop een bisnummer) en meer dan negentig muzikanten.

In mijn opinie zou de groep op zoek moeten gaan naar een meer gebalanceerde voorstelling. Ten eerste door een kleinere selectie aan muziek te kiezen: bijvoorbeeld de favoriete werken van het orkest. Het is duidelijk dat de laatste stukken, de leukste stukken waren: je ziet het aan de gezichten van de muzikanten en je hoort het aan de energie in de muziek. Dat is meteen het tweede punt. Ondanks dat dit een grote groep is, klinkt het orkest niet dynamisch genoeg. Zo overstemden kopers de talrijke violen op plaatsen waar dit zeker niet de bedoeling was. En met energie mag een orkest net wél ‘over the top’ gaan. 😉

Het volledige programma

Finlandia – Sibelius
Skyrim: From past to present – J. Soule (arr. I. Lukacs)
Music from Frozen – K. Anderson-Lopez en R. Lopez (arr. B. Korhstad en F. Vrtacnik)
Anastasia: Once upon a december – S. Flaherty (arr. B Cerulli)
Credo – P. Vasks
The Snowman: Walking in the air – H.Blake
Concert suite from the Polar Express – A. Silvestri en G. Ballard (arr. J. Brubaker)
Bisnummer: Thema van Skyrim

Wat? NØRD, winterconcert van het Arenbergorkest  // Wanneer? 7 en 11 december 2016 // Waar? Pieter De Somer Aula // Prijs? studenten: 5 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s