Alain Platel en Berlinde De Bruyckere: een gouden combinatie

Voor Nicht Schlafen werkte regisseur en choreograaf Alain Platel voor het eerst samen met de Vlaamse beeldende kunstenares Berlinde De Bruyckere. Zij ontwierp een werk op vraag van Platel dat in deze voorstelling tussen de dansers van Les Ballets C de la B volledig tot zijn recht komt.

“Und selbst im Atem des Schlafes drückt sich dieser irrsinnige Wille zum Leben aus.” (K49814)
Zelfs in de adem van de slaap weerklinkt de onbedwingbare drang om te leven.

Een uitspraak van de kunstenaar K49814 (codenaam), die van het registreren van slapende dieren zijn levenswerk maakte, vat voor mij Nicht Schlafen samen. Gedurende de voorstelling horen we hieruit ook fragmenten, maar voornamelijk gaat het om een greep uit het repertoire van de Oostenrijkse componist Gustav Mahler. Eerst komen er ietwat rustige tonen en gezangen aan bod waarna we later overgaan op het nerveuzere en driftigere werk dat in Mahlers repertoire wordt gezien als de ‘versnelling en ontwrichting in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog’.

Een enorme hoeveelheid aan variëteit wordt aan het publiek voorgeschoteld. Naast Mahler of de soundscapes van K49814, horen we ook Afrikaanse polyfone gezangen en het rinkelen van koebellen. De dansers zijn gehuld in verschillende soorten kostuums die doorheen de voorstelling ook worden verwisseld: van vodden in aardetinten tot felle sportjassen. De leeftijd en afkomst van de dansers variëert en dit wordt ook doorgetrokken in wat ze brengen: vastgelegde groepschoreografieën, duetten of improvisatiestukken die worden gedanst door acht mannen en een vrouw.

michel-cavalca

Foto: Michel Cavalca

De versneling en ontwrichting uit Mahlers werk wordt weerspiegeld in het werk van Platel. Het dierlijke in de mens wordt in elke danser naar boven gehaald. Met bijblijvende start in de openingsscène. Een man staat stil met een stok in zijn hand: als een herder tussen een roedel beesten. Rond hem scheuren de anderen elkaar letterlijk de kleren van het lijf. Een lange scène die je blijft vasthouden. In bijzondere transformaties die de dansers aannemen kijk je als toeschouwer naar een onophoudelijke strijd die de individuën met zichzelf, maar ook met anderen voeren. Het houdt je vast, trekt je los en doet je naar overal tegelijk kijken.

Wat in het werk van beide kunstenaars (Platel en De Bruyckere) centraal staat is de zoektocht naar de facetten in thema’s als lijden en dood. Even lijkt het alsof hun werk in twee gescheiden parallelle werelden blijft, maar net op dat moment kruipen de dansers tussen het werk en trekken ze een derde paard de lucht in. Het trio van karkassen wordt vervolledigd.

eleonor zastavia.jpg

Foto: Eleonor Zastavia

Verschillende culturen delen dezelfde driften en lusten die Platel en De Bruyckere hier op fascinerende wijze op de planken zetten. In de onophoudelijke strijd naar leven zien we de mens in zijn puurste vorm.

Wat? Nicht Schlafen // Wie? Alain Platel/Les Ballets C de la B // Wanneer? 14 december 2016 // Waar? 30CC Schouwburg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s