Magisch kerstconcert van het LUK

Het Leuvens Universitair Koor (LUK) hield 15 december haar kerstconcert ‘O nata lux’ in het Groot Begijnhof. Voor de kerk staat een lange rij fans aan te schuiven, als was het een uitverkocht sportpaleis. Onder leiding van Koen Vits brengt het koor maar liefst 22 werken. Het bijzondere is dat ieder werk als het ware een doppelgänger heeft. Oude koorstukken werden door jongere componisten herwerkt: de tekst werd overgenomen of ze werkten met hetzelfde thema.

12043783_10203846127668693_1227780312_o(foto: http://luk.studentenweb.org/)

De zangers komen al zingend de kerk binnen, de ruimte vult zich met hun stemmen en met ieders bewondering.

Het niveau ligt hoog vanavond, het LUK heeft geen simpel programma gekozen. Ik heb veel bewondering voor de keuze van Poulenc: geen evidente componist. Het koor weet hem drie keer mooi en boeiend neer te zetten. Hier en daar mogen de sopranen zelfzekerder inzetten als ze een (super) hoge noot te zingen hebben.

De interactie tussen dirigent Koen en zijn koor zit echt goed: de zangers komen geregeld los van hun partituur om echt te genieten van het zingen. Telkens een stuk uitgezongen is zie je glunderende gezichten op het podium.

De relatie koor-dirigent komt opvallend naar boven tijdens ‘A hymn to the Virgin’ van Benjamin Britten. Een vierkoppig koor wordt vooraan gezet. Het koor en het mini-koor gaan constant in dialoog. Ik krijg kippenvel bij de delicate harmonieën van het viertal die in contrast staan met de kracht van het grote koor. Een fantastische uitvoering, waarna ik (of het lijkt althans zo) de dirigent zijn zangers een ‘danku’ zie toefluisteren.

Na de pauze zijn de doppelgängers aan de beurt. Deze rode draad is erg leuk: je hoort de gelijkenissen of moet ze net weten te ontdekken. De meest treffende bewerking is Laetentur Caeli van Hans Helsen. Wat een creativiteit! En het koor weet de scherpe contrasten goed te brengen.

De groep verandert af en toe de een opstelling waarbij alle stemmen door elkaar worden gegooid. De kwaliteit gaat ondanks de nieuwe moeilijkheid (je kan niet meer bij je buur afluisteren nu) zeker niet omlaag.

Het laatste werk is indrukwekkend. Het begint met een dubbele kooropstelling, daarna wordt ons ook nog meegedeeld dat het koor soms in wel twaalf stemmen is verdeeld. Het geheel klinkt levendig: je weet niet wat eerst te beluisteren, maar een betere keuze is om het machtig geheel op je af te laten komen. Doordat sommige stemmen de laatste noot erg lang moeten aanhouden, eindigt het werk een beetje onzeker. Het LUK krijgt bijna onmiddellijk een staande ovatie. Ongelofelijk verdiend.

Op het einde wordt iedereen hartelijk bedankt en ook de twee presentatoren worden in de bloemetjes gezet. Een leuk en grappig duo van alt en bas dat soms iet wat stuntelig maar des te charmanter het concert aan elkaar heeft gepraat.
Het LUK sluit af met een verwarmende kerstmedley waarna ze de kerk vol fans verwelkomen op de receptie.

Het was een magische avond. Je hoort gewoon dat dit een goede groep is: de sfeer zit goed, dynamiek is top, ze zijn gewoon goed op elkaar afgestemd en dat 22 nummers lang. Over het programma … dat mag nog ietsje korter. Ondanks het leuke concept van tweelingmuziek, is het toch wel een lange avond (zeker gezien de kerk geen warme sauna is) en verslapt de aandacht soms. Maar enkele delicate akkoorden, en zo waren er velen, halen je meteen uit je kerstdroom, of doen je net meer in de kerstsfeer verzinken. 😉

Wat? O Nata Lux, winterconcert van het LUK  // Wanneer? 15 december 2016 // Waar? Jan de Doper kerk, Groot Begijnhof // Prijs? studenten: 5 euro, cultuurkaart: 4 euro

Het volledige programma:

Adventi ének Zoltán Kodály
Salve Regina Francis Poulenc
O nata lux Thomas Tallis
Hodie Christus natus est Jan Pieterszoon Sweelinck
A hymn to the Virgin Benjamin Britten
Peace I leave with you Knut Nystedt
Laetentur coeli William Byrd
O magnum mysterium Francis Poulenc
Maria durch ein Dornwald ging Hugo Distler
Pater noster Albert de Klerk
Een kint geboren in Bethlehem Paul Schollaert

PAUZE

Verleih uns Frieden Heinrich Schütz
Laetentur caeli Hans Helsen
Maria door een doornwoud trad Paul Schollaert
Hymne à la Vierge Pierre Villette
Pater noster Jules Van Nuffel
O come Immanuel Charles Gounod
Hodie Christus natus est Francis Poulenc
O magnum mysterium Tomás Luis de Victoria
Ave Maria Jules Van Nuffel
Puer natus in Bethlehem Samuel Scheidt
Hymn to the creator of light John Rutter

Kerstmedley

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s