BLOKUUR KULTUUR: Comedy Shorts – een korte recensie

Wij bloggers van CLUB KULTUUR zijn ook maar studenten, dus ook wij hebben deze afgelopen weken diep in de boeken moeten duiken. Voor velen is de wanhoop bijna nabij, maar gelukkig heeft onze geliefde Dienst Cultuur gezorgd voor een excuus om de bureaustoel te verlaten en neer te strijken in de Pieter De Somer Aula voor een klein cinema-intermezzo van een uur. Die tijd kan ook ik nog wel missen.

seth-still-1

Shot uit ‘Seth’

De selectie kortfilms die woensdag werden vertoond onder de noemer “Comedy Shorts” bestond uit vijf, je raadt het al, korte comedyfilms, elk uit een verschillend land met een verschillende taal. Dat is, als je Australisch als een aparte taal beschouwt. Ik ga ze hieronder in een paar zinnen bespreken, en omdat een aantal online te bekijken zijn op Vimeo kun je ze via de gegeven links(legaal) in je studeerpauze zelf achteraf ook nog beoordelen.

De eerste film was ‘Drawcard’, waar kantoormedewerker Ed wraak wil nemen op een collega die een job voor zijn neus weggekaapt heeft, maar dit heeft onvoorziene gevolgen. Snelle humor, grappige expressies, slow-motion shots van een klapperende onderkin, en Australische accenten zijn natuurlijk altijd grappig.

De lichtelijk dystopische ‘Apolo 81’ tilt virtueel daten naar een hoger niveau, waar een afspraakje omgetoverd wordt in een razendsnel interactief kaartspel. De regels van het spel zijn me naderhand nog steeds niet duidelijk, maar laat dat nou juist een goede metafoor zijn voor daten in het echte leven.

Herman the German’ is een van de beste bom-ontmantelaars van Duitsland, maar wordt na een ongeval gediagnostiseerd met een zeldzaam syndroom waardoor hij geen angst meer voelt. Om ervan af te komen moet hij zijn diepste angst onder ogen zien, wat knap lastig is gezien er nogal wat fobieën bestaan, die Herman één voor één afwerkt om zo zichzelf te genezen. Leuk concept, maar de enige écht gelukte grap was Herman’s uitstraling die niks wegheeft van een bomexpert. De rest van de grappen waren verder vrij plat.

bf_395f5f4d5beb24888ab855cf47ba9b39cf08dcf1

Shot uit ‘Apolo 81’

In de categorie duistere, Franse humor kregen we ‘En bout de course’ voorgeschoteld, waar een ontrouwe man naar gevolg van een telefoontje van zijn vrouw in tien minuten heel Parijs moet doorkruisen om zijn huis en gezin niet te verliezen. Bijzonder vlot geschoten en zeer verassend tot het einde, wat mij betreft de beste film van de selectie.

En als laatste was daar ‘Seth’, wat veruit de vreemdste film van de avond was. Wat aan het begin een grappig portret van autisme of schizofrenie leek te zijn, mondde uiteindelijk uit in een manische opeenvolging aan shots van de hoofdpersoon die rare stemmetjes opzet, praat tegen poppen en zijn vader lastigvalt. Soms was het grappig, puur vanwege absurditeit, maar de hoofdpersoon deed me vooral denken aan een volwassen versie van Youtube-icoon Fred, en dat is niet bepaald een positieve associatie om te hebben.

Qua stijl kwamen de films zeer overeen, met een heel hoog tempo en charismatische personages. De humor was ietwat wisselend in kwaliteit, maar de concepten waren gevarieerd genoeg om mijn aandacht vast te houden gedurende de voorstelling. De selectie bleek overigens een verkorte versie van eerdere vertoningen van een gelijknamige voorstelling tijdens het kortfilmfestival, waar blijkbaar ook één van mijn favoriete kortfilms ‘I’m you, dickhead’ vertoond werd (ook Australisch). Helaas werd deze vanavond niet vertoond. Voor zij die nog smachten naar wat meer afleiding tijdens de laatste loodjes de komende weken: deze kan ik zeer aanraden.

Wat? BLOKUUR KULTUUR: Comedy Shorts // Wanneer?  Wo 25 januari // Waar? Pieter de Somer Aula // Prijs? Gratis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s