Isabelle Beernaert, Unforgettable

Op de meest romantische avond van het jaar, dinsdag 14 februari, begeef ik mij naar de Leuvense stadsschouwburg met uiterst hoge verwachtingen. Op het programma staat de opvoering ‘Unforgettable, one night in Manhattan’ van onze eigenste Isabelle Beernaert, u allen welbekend van succesvolle producties of misschien gewoon van So You Think You Can Dance. Zelf woonde ik eerder de voorstellingen Ne Me Quitte Pas en Red Yellow Blue bij. Een rode draad doorheen Beernaerts carrière zijn de zware eisen die ze stelt aan de techniek en inleving van haar dansers. Dat is dit keer niet anders en toch verschilt deze voorstelling aanzienlijk van haar voorgangers.

De live jazzband bestaat uit een trompettist, saxofonist, pianist, bassist en een drummer. Aan sfeer ontbreekt het niet, aan kostuums evenmin: verschillende stijlvolle zwarte kostuums en jurken wisselen elkaar af. De voorstelling wordt door de vrouwen voor het grootste deel op hoge hakken gedanst.

5199348098e8c62e80ddff060c102663-unforgettable-one-night-in-manhattan-c-bob-karman-2105 © Bob Karman

De zanger en zangeres brengen klassiekers van formaat, denk aan Billy Joel, Amy Winehouse, Michael Bublé… De verliefde zanger probeert de zangeres (die trouwens even goed danst als ze zingt) te verleiden, maar dat blijkt geen sinecure. Deze verhaallijn houdt de voorstelling gaande maar is ondergeschikt aan de ambiance, de zangprestaties, de muziek en de choreografie. Isabelle Beernaert ontwierp deze voorstelling met veel respect voor de jazztraditie en de Broadway jazztechniek. De uitvoering ervan door de dansers gebeurt met evenveel plezier en energie. Waar de danseressen zich vooral beperken tot jazzdans, gaan de mannelijke dansers een stapje verder met indrukwekkende breakdance (wat resulteert in semigeveinsde verontwaardiging bij de dansers zelf omdat het publiek niet hard genoeg klapt voor de vijfde achterwaartse salto).

95638371d5f2319573e568793afc22b4-unforgettable-one-night-in-manhattan-c-bob-karman-2410

© Bob Karman

Dat zijn niet de enige sterke punten van de opvoering. Isabelle Beernaert staat bekend als een choreografe met grote aandacht voor romantiek die vooral resulteert in gevoelens van verdriet, teleurstelling en gemis. Daar wordt door deze voorstelling verandering in gebracht, wat een verademing is. Hoewel ook in deze productie de man zal moeten leren leven met het verlies van zijn geliefde, is de rest van de opvoering doordrongen van verliefdheid, speelse verleiding, opwekking en humor.

Na deze avond heb ik maar van één ding spijt, namelijk dat ik niet in het Manhattan van de vorige eeuw leefde.

Wat? Unforgettable, one night in Manhattan van Isabelle Beernaert // Wanneer? Dinsdag 14 februari 2017 om 20u // Waar? 30cc/Schouwburg // Prijs? 12 EUR //

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s