Van ‘Preparee daagt uit’ naar ‘Publiek daagt Preparee uit’

20170222-dsc_9399
Copyright Thomas Van Ryckeghem

Rakketakketakketak

Ready? Set? Go! Het Leuvense improtheater Preparee staat nog niet op het podium of de sfeer zit er al goed in. De – geboren – presentator heeft het presenteren flink in de vingers en zorgt met al zijn enthousiasme dat de volle Pieter De Somer aula zich kostelijk amuseert. Ben jij het gewoon om geconcentreerd te luisteren en te schrijven in de PDS? Of val jij naar slechte gewoonte steeds opnieuw in slaap tijdens een boeiend hoorcollege? Of babbel je graag bij met je vriendinnen op de bovenste rij? Dat zit er deze avond allemaal niet in. 1, 2, 3? ACTIE! Het publiek klikt zich vast, maakt een beweging naar links, maakt vervolgens een beweging naar rechts (waar nogmaals is gebleken dat het verschil tussen links en rechts onthouden zelfs voor studenten van de KU Leuven geen gemakkelijke opdracht is) en doet vrolijk een looping. De rollercoaster van vanavond! Rakketakketakketak, moh seg ey Gertje! De volledige aula zegt de presentator perfect na. Goed gedaan, brave volgelingen. Het publiek is opgewarmd!

Gotta catch the mol

De fikse opwarming van het publiek heeft natuurlijk een doordachte reden. Ondanks dat de welgekende benaming van de voorstellingen ‘Preparee daagt uit’ is zijn er tijdens deze voorstelling toch een aantal wijzigingen want vandaag daagt het publiek Preparee uit! En dat doen ze op twee manieren.

Allereerst is er overdag een poll geplaatst bij het evenement op Facebook met een oproep naar voorstellen waar het toekomstige publiek Preparee mee wilt uitdagen. Dat resulteerde in maar liefst negentig inzendingen. Van ‘maak reclame voor diepvrieskippen’ naar ‘Voldemort leeft nog’ naar ‘verwissel van een kledingstuk op het podium’, en zo nog zevenentachtig andere ideeën. Hieruit zijn acht uitdagingen gekozen. Doet Preparee het, of niet? Dat is de vraag van deze avond.

 “De slechtst denkbare redder?
Verdorie, da’s 300m en ‘k heb maar een brevet voor 200m.”

Maar het publiek daagt meer uit dan enkel door de inzendingen. De presentator weet de interactie met het publiek in de voorstelling te verwerken en dat valt in de smaak bij de Leuvense studenten. Zo kiest het publiek bij het spelletje Cluedo dat Ben Crabbé wordt vermoord in de chocoladefabriek door een zandloper. Of de enthousiaste grappenmakers van het improtheater dit ook door hebben? ’t Is te zeggen… Ben Crabbé verandert in Sherlock Holmes, de chocoladefabriek wordt een prehistorisch kinderdierenpark en de zandloper transformeert in een stalactiet. Niet veel later staat er een sarcastische slingeraap te bengelen aan de gordijnen van de PDS, komt er een sokkenliefhebber met echt zachte biokatoenen sokken met Fred Flintstone op tevoorschijn, wordt er een moord gepleegd in de Alma en last but not least ontdekt het publiek dat er drie verschillende soorten mensen bestaan: ja-ik-wil-mensen, misschien-mensen en NEE-mensen. Het publiek leert bij! Lachen, gieren, brullen? Ongetwijfeld.

Brutus, ik hou zoveel van jou

Het leukste aan improtheater is dat niemand een idee heeft hoe de avond zal verlopen. Het publiek wordt verrast, maar ook de spelers worden verrast. Dat het niet altijd even makkelijk is om onmiddellijk iets hilarisch uit je mouw te schudden, daar kunnen wij ons als publiek ongetwijfeld bij neerleggen. Op sommige momenten is het subliem en ligt het publiek in een deuk van het lachen, maar op andere momenten is dat iets minder het geval. Lachen, maar niet altijd gieren en brullen. Toch is dat geen probleem en maakt het de voorstelling veel meer menselijk dan bij voorstellingen met vooraf ingestudeerde mopjes. Dus een welgemeende chapeau aan de zes improtalenten! Samen met de presentator hebben ze het publiek een fantastische avond bezorgd. Maar… toch ook nog eventjes een applaus voor de huispianist die op sublieme wijze steeds het gepaste deuntje wist te spelen. Als de presentator en de improtalenten de taart zijn, is hij zonder twijfel de kers.

Terug tijd voor diepvrieskippen

Jammer genoeg duren mooie liedjes meestal niet lang. Na twee uren waarin onze lachspieren zijn getraind en de improtalenten al hun uitdagingen glansrijk hebben volbracht, komt dan ook aan dit liedje een eind. Tot spijt van het publiek! Hoewel, over liedjes gesproken. Grappen maken kunnen ze, improviseren ook. Maar zingen? Daar moet nog aan gewerkt worden…

Entertainende tip voor nostalgische harten: een leuk filmpje vind je op de pagina van het evenement op Facebook! Klik hier

Wat? UURKultuur improtheater
Wanneer? Woensdag 22 februari 2017 om 21u00
Waar? Pieter De Somer aula
Prijzen? Cultuurkaart gratis // 4 euro student // 6 euro niet-student
Meer info?  http://www.preparee.be/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s