Foyer te klein voor Sleepers’ Reign

Sleepers’ Reign is een band met roots in de Kempen. In 2012 deden ze mee aan Humo’s Rock  Rally waar ze tweede werden én de publieksprijs wonnen. In 2016 kwam hun debuutplaat uit: King into Delight. Dinsdag 28 februari speelden ze in een bomvolle foyer van Het Depot. 

Voor het concert luisterde ik wat van hun nummers op YouTube. Leuke sound, vond ik, maar niet erg bijzonder: dit geluid lijk ik al te kennen. Een beetje flets ook, alsof er meer uit die instrumenten kan komen. Maar de opnames bleken de band gewoon oneer aan te doen. Je moet hen live aan het werk horen: energiek samenspel, creatieve geluidseffecten, onverwachte meerstemmigheid (zanger x keyboardspeler) en een wild dansende zanger. Hadden we evenveel plaats gehad als hem, dan hadden we nog harder gedanst.

Maar van echt veel ‘performance’ kan niet gesproken worden. De muzikanten lijken erg in zichzelf gekeerd en dit maakt hun podiumpréseance eerder ingetogen. Ze spreken het publiek erg beperkt aan (‘merci’ en ‘dit is ne nieuwe’) en ze stellen elkaar ook niet voor aan het publiek.

Bij de nieuwe nummers waren leuke bij, maar ze waren nog wel onaf. Over het algemeen missen ze wat balans. Wanneer de muziek heftiger wordt en de artiesten er steeds meer in opgaan, overstemmen ze elkaar en klinkt het vaak ook te luid: dan mist er muzikaliteit. Je ziet wel dat de muzikanten er van genieten, maar voor het publiek is het niet erg interessant. Meestal was het een deel van het nummer dat in overdrive ging, een ander deel van het nummer was dan weer wel heel catchy: leuke bas en drum en erg dansbaar.

16992326_10155148152686349_8173232490390762075_o
(© Sanne Gommers, Sleepers’ Reign in Het Depot)

De zanger is de absolute eyecather. Met zijn expressieve dansmoves, verstrengeld in de kabel van zijn microfoon zingt hij alle denkbare klinkers. Op de microfoon is een ‘afstandsbediening’ bevestigd waardoor de zanger gemakkelijk klankeffecten kan toepassen: dit zorgt voor veel dynamiek en een soepele sound. Al is hier ook een beetje extra balans welkom: die klinkers als trademark zijn toch wel aan wat variatie toe. Na de zoveelste keer heb je het wel gehad en dan ben je precies weer in het vorige nummer beland. Ook mogen de oe’s en oh’s voor mij meer op de achtergrond, als deel van de begeleiding in plaats van de lead.

Ik kan besluiten dat de publiekslieveling van Humo’s Rock Rally 2012 een goeie livesound heeft, waar hard op gedanst kan worden. De volgende keer mag Het Depot de deuren van de concertzaal voor Sleepers’ Reign opendoen: de foyer hebben ze al plat gespeeld. Hier en daar zou de band naar wat meer naar balans op zoek moeten gaan. Ik ben benieuwd om de nu nieuwe en uitgeteste nummers in een later stadium nog eens te horen.

Wat? Sleepers’ Reign// Wanneer? 27 februari 2017 // Waar? Het Depot // Prijs? 12 euro, cultuurkaart: 10 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s