Make love, not war

17200666_10212176521988211_871495013_o

De Boekenkamer is een initiatief van het Leuvense 30CC. Artiesten vertellen er over hun favoriete boeken: houden ze van oeroude klassiekers? Of staan ze in de rij aan te schuiven voor de nieuwste bestsellers? Vandaag vond de vierde editie van De Boekenkamer met Eva De Roovere en Tine Reymer plaats. Althans dat was de bedoeling maar Tine Reymer was helaas genoodzaakt af te zeggen. Jammer, maar gelukkig weet Eva De Roovere het publiek ook in haar eentje te bekoren.

De Boekenkamer start met een verwijzing naar Internationale Vrouwendag, het ideale excuus – als daar al een excuus voor moet zijn – om twee vrouwen in één keer in het gezelschap uit te nodigen. Welkom in De Boekenkamer #4! Maar Eva De Roovere heeft meer in petto voor deze Internationale Vrouwendag, want zij is vanavond samen met Tine Reymer, Ella Leyers en Inge Paulussen opnieuw te bewonderen in de theatervoorstelling “Nerveuze vrouwen”. De voorstelling gaat over vier vrouwen, vier nerveuze vrouwen die stemmen horen en alle voeling met de werkelijkheid verliezen. Ze hebben psychoses. De Roovere vertelt dat het hebben van een psychose in eerste instantie een ver van jouw bed show lijkt, maar dat niets minder waar is. Geïnteresseerd? De theatervoorstelling bij 30CC is ondertussen uitverkocht, maar als je snel bent geraak je misschien nog ergens anders aan een ticketje. Succes!

Druk. Druk. Druk. Zo lijkt het wel! Of Eva De Roovere nog tijd heeft om te lezen, vraagt Katrien Steyaert (journaliste bij de Standaard Magazine, Weekend Knack, … ) aan haar. Ja hoor, ze heeft zelfs de goede gewoonte altijd twee boeken door elkaar te lezen: eentje ligt steevast op haar nachtkastje, terwijl ze het andere boek altijd in haar handtas meedraagt. Maar haar liefde voor boeken is haar als het ware met de paplepel ingegoten. Haar moeder was vroeger bibliothecaris en als zij geen babysit vond mocht ze als klein meisje mee. Of ze dan niet gewoon mee moest? Ja, maar het heeft voor haar nooit aangevoeld als moeten. Integendeel, zij vond het leuk! Ze hielp mee boeken ordenen, stempels zetten, … . Toen haar kinderjaren voorbij waren had ze dan ook zomaar eventjes de volledige jeugdafdeling uitgelezen. Of misschien niet de volledige afdeling, maar alleszins wel alle fantasie, spanning en science fiction boeken. Als er maar iets te beleven viel!

Maar het lezen is haar doorheen de jaren vergaan, zo vertelt ze. Tot ze op zesendertigjarige leeftijd in een vervroegde midlife crisis kwam en besloot haar leven over een andere boeg te gooien. Het is alsof ze sindsdien zichzelf teruggevonden heeft en terug de dingen doet die ze vroeger graag deed. Boeken lezen is daar – gelukkig – ééntje van.

Eva De Roovere begint met de meest recente poëziebundel “Book of Longing” van Leonard Cohen. Ze vertelt met zoveel passie over hem en zijn gedichten dat het onmogelijk is om niet te denken dat ze een enorm grote fan van hem is. Ze vindt de herkenbaarheid in zijn gedichten boeiend. “Hij schrijft met een mengeling van kritisch zijn naar de maatschappij, maar ook zelfrelativering bijvoorbeeld door over seks op een grappige manier te praten,” zo zegt ze. Hierop gaat ze verder dat zij ook zo leeft: het leven is voor haar een continu heen en weer gaan tussen datgene waarvan je weet dat het goed voor je is en datgene je graag wil.

Het tweede boek waarover De Roovere vertelt is “Narziss en Goldmund” van Hermann Hesse. Ook in dit boek gaat het over een tweestrijd, twee tegenstrijdige karakters. Narziss leeft van de intellect, de liefde en de vrede: hij wil het aardse leven overstijgen, terwijl Goldmund het spirituele net niet wil en alles op aarde bewust wil ervaren. Twee tegenstrijdigheden, maar zoals met alles in het leven: het één kan niet zonder het andere.

De Roovere heeft het ook nog over “Liefde kent veertig regels” van Elif Shafak en “The God Code” van Gregg Braden. Ook deze twee boeken hebben een thema dat veel verder gaat dan een doorsnee romanverhaal. Bovendien geven beide boeken een boodschap mee en alhoewel de boodschap bij beide boeken anders ingevuld wordt, draait het uiteindelijk toch om hetzelfde: make love, not war.

Op een gegeven moment tijdens De Boekenkamer valt het me op dat Eva De Roovere steeds begint met het vertellen over boeken, maar dat ze altijd verder gaat over haar eigen leven. Ze legt de link met haar leven. Ik stel bij mezelf vast dat ze niet zomaar boeken leest voor het aangename tijdverdrijf. Ze denkt erover na. Of meer nog: ze filosofeert erover. Niet veel later bevestigt ze mijn vermoeden enigszins. Ze vertelt dat ze boeken leest ter inspiratie, maar dat ze het ook belangrijk vindt om te leren van het lezen. Ze wil er iets van opsteken. En hoewel ze graag romans leest, zo vertelt ze, leest ze sinds een paar jaar ook meer filosofische boeken. Haar boekenkeuzes, haar manier van leven en haar manier van vertellen erover lijkt plots één geheel te vormen. De puzzelstukjes vallen bij mij langzaam in elkaar.

“Een hond hondt, een kat kat, een vis vist… maar een mens?
Die menst niet zomaar hé!”

Binnenkort vertrekt De Roovere voor een jaar naar Amerika. Ze houdt een sabbatjaar. Ze wil er zich onttrekken aan alle invloeden van hier en ervaren hoe het schrijven daar gaat. “En natuurlijk ook omdat mijn lief daar woont,” lacht ze. Als afsluiter vertelt ze dat er in Fairfield (Ohio) ergens een cafeetje is waar alle wanden gevuld zijn met boeken die je ook kan kopen, de ideale plaats om je boekje aan boeken weer te buiten te gaan.

Bedankt, Eva De Roovere, voor de interessante Boekenkamer, de fijne tips en de foto. Mijn to read boekenlijstje is alweer wat uitgebreid vandaag. En aan alle lezers van deze recensie nog een wijze boodschap van Eva De Roovere die ze toevallig dankzij een filmpje op Facebook tegenkwam:

“Je leeft langer als je boeken leest, dus iedereen staat er hier goed voor!”

Wat? De Boekenkamer
Wanneer?
– 08/03/2017 om 12u15: Eva De Roovere & Tine Reymer
– 14/03/2017 om 12u15: Pieter Embrechts
– 25/04/2017 om 17u00: Wende
Waar? Tweebronnen/Auditorium, Diestsestraat 49
Prijzen? 6 euro (50% korting voor cultuurkaarthouders)
Meer info? 30CC programma

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s