Stunten en springen met Compact Disk Dummies

Met dansbare synthrock in het spoor van Soulwax en LCD Soundsysten wisten de Compact Disk Dummies al eerder de harten van België te veroveren. Kunnen ze met hun nieuwe album en sound nog steeds overtuigen? Met lovende recensies op zak stond het duo afgelopen donderdag in het Depot, en de vraag luidt dus: hoe was het?

17190761_1498094780201902_7903725671967031794_n

(C) Andrew Snowball

Sinds hun onorthodoxe overwinning tijdens de Humo Rock Rally 2012 gaat het goed met de gebroeders Coorevits, a.k.a. de Compact Disk Dummies. Met de aanstekelijke synthpop-track ‘The Reeling’ drongen ze al eerder door tot de poplijstjes. En nu, vijf jaar later en een volwaardig studioalbum verder, weten Lennert en Janus de ‘buzz’ van vroeger vast te houden; wat blijkt uit de overvolle zaal van het Depot vlak voor aanvang van de uitverkochte show.

Al tijdens set-opener ‘Silver’ doen de broers hun uiterste best om het publiek aan het springen te krijgen. Dat lukt best aardig, en één nummer later is zanger Lennert al met zijn gitaar in het publiek te vinden, wat hij nog twee keer zal doen.

De verdeling is duidelijk: terwijl de ingetogen Janus heen en weer rent tussen synthesizers en samplers om alles goed te laten verlopen spreekt krullenbol Lennert tot het publiek. En werkelijk, de energie waarmee hij dat doet is bewonderenswaardig en tegelijkertijd intimiderend, met name wanneer de respons van het publiek niet altijd overeenkomt. Maar vaak genoeg werkt het wél, en deint het depotpubliek mee op de beat.

Lennert heeft de uitstraling van een rockster en is zich daar zeer bewust van; wanneer hij zich over het podium buigt zijn er altijd wel een paar gillende meisjes te horen. Al springend, dansend, rollend beweegt hij zich soepel over het gehele podium, en zo is hij ook opeens zelfs hoog in de geluidsstellages te vinden. Hilarisch genoeg wordt hij bij elke uitgehaalde stunt gevolgd en nauw in de gaten gehouden door een roadie, om te zorgen dat hij zichzelf niet bezeert.

Ondanks dat duidelijk de nadruk ligt op de publieksrespons, is de show muzikaal zeer in orde. De live-versie van publieksfavoriet ‘Girls Keep Drinking’ wordt meerdere minuten uitgerekt, afgesloten door een episch drumsalvo, en voor ‘Holy Love’ wordt net als in de studioversie een blazersensemble ingeschakeld.

Toch is de show op veel momenten ietwat statisch. De voorgeprogrammeerde selectie biedt geen ruimte om te ademen, rust nemen is er niet bij. We worden meegesleept van de ene “Zijn jullie er klaar voor?” naar de volgende “1, 2, 3, 4, Jump!”. Een sitdown maakt het plaatje compleet: men is hier voor een feestje en dat is precies wat de broers afleveren.

Na een klein uurtje wordt het laatste nummer ingezet, en inmiddels is de temperatuur in de zaal een paar graden gestegen door het gespring en gedans. De Dummies sluiten af met de gereviseerde versie van ‘Remain in Light’, hun nieuwe single. Zeer gewaagd, maar toch levert ook dit een goede reactie op. En zo komt er een eind aan het spektakel. Qua opzet is de show zeer geschikt voor een festivalset, echter helaas niet verrassend en dynamisch genoeg om de muziekliefhebber tijdens een headlineshow ook te bedienen. Maar, goed gefeest heb ik zeker.

Compact Disk Dummies zijn op 17/3 nog te zien in de REFLEKTOR in Luik

 Wat? Compact Disk Dummies // Wanneer? Do 9 Maart // Waar? Het Depot // Prijs: 16 euro (14 voor cultuurkaart) // Meer info? Zie de website van Compact Disk Dummies en HUMO’s recensie van het concert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s