UUR KULTUUR: DBDDBB

Wie op een woensdagavond naar de Soetezaal van het STUK trekt voor het maandelijks UUR KULTUUR, is vooral op zoek naar kunst in een toegankelijke omgeving met een gemoedelijke sfeer. In spanning wacht een volle zaal cultuurliefhebbers af of hun verwachtingen ook dit keer zullen worden ingelost.

In het begin is er slechts duisternis, met uitzondering van één lichtje dat van links naar rechts zwiert waardoor er zich tegen de achterwand een silhouet aftekent. Het doet denken aan zonsopgang. Hoe langer men kijkt, hoe duidelijker de contouren van wat er op het podium aanwezig is. Uiteindelijk verschijnen twee dansers en drie danseressen op het podium.

De kostuums zouden als alledaagse stadskledij niet misstaan, ware het niet dat ze volledig asymmetrisch zijn. Aan de linkerkant een lange jurk tot aan de enkels en aan de rechterkant een jeansshort, bijvoorbeeld. Origineel, maar niet vergezocht. Voor de durvers onder ons misschien een trend om in het achterhoofd te houden.

Centraal staat de klankpoëzie. Linehan liet zich inspireren door de dadaïsten en hun gedichten. Zelf zegt hij geïntrigeerd te zijn door de manier waarop deze kunstenaars tot nieuwe mogelijkheden komen, namelijk door alle regels aan hun laars te lappen.

Diezelfde houding nemen de dansers aan. Dit zorgt er doorheen de voorstelling geregeld voor dat het publiek zich ongemakkelijk en zelfs gegeneerd voelt of simpelweg moeite heeft zijn lach in te houden. Het gezelschap op het podium lijkt wel een vriendengroep die zich amuseert en zich daarbij niets aantrekt van de sociale conventies.

com_foto_dbddbb_c_jean_luc_tanghe_web_3

Zo spreken en roepen ze ook constant door elkaar en over elkaar heen. Als kameraden die elkaar veel te vertellen hebben en allen vinden dat hun verhaal het belangrijkste is. Als het publiek zich uiteindelijk begint te storen aan dit luidruchtige rumoer, beginnen ze harmonieus te zingen of te scanderen. In een enkel geval klinken ze plots als een zomeravond op het plein in een zuiderse stad.

Telkens wanneer de toeschouwers denken een taal, of zelfs maar een woord, te herkennen, worden ze weer op een verkeerd been gezet. Er is niets van te maken, en net daardoor geeft de kijker zelf betekenis aan de dialogen. Niet alleen de taal, ook de choreografie staat open voor interpretatie.

Na lang marcheren, springen en scanderen leggen ze zich languit op de grond. Ze komen tot rust door middel van een synchrone ademhaling, en dan gaan de lichten uit.

De uitvoering verrast een groot deel van de toeschouwers. Dit UUR KULTUUR voelt misschien een pak hermetischer aan dan Preparee of fABULEUS, maar de groepsdynamiek en het plezier op het podium maken dat grotendeels goed. Dbddbb toont dadaïstische poëzie vanuit een origineel perspectief en reikt verschillende mogelijkheden aan om er betekenis aan te geven.

Wat? Hiatus/David Linehan met dbddbb // Wanneer?  Dinsdag 21 en woensdag 22 maart 2017 om respectievelijk 20u30 en 21u // Waar? STUK Soetezaal // Prijs? Dinsdag 12EUR of 16EUR, woensdag gratis voor cultuurkaarthouders //

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s