APRILTIPS

Voor de lezers van CLUB KULTUUR zoek ik elke maand weer theatrale hoogtepunten op. In april staat er uiteraard weer een grote variëteit aan voorstellingen voor de deur. Deze maand: voor het hele gezin, een verrassingsvoorstelling, stevig klassiek theater én een streepje expo. Kortom: er is steeds voor elk wat wils.

#1 WOESJ – 4HOOG (3+)

Een Kleuteropera.
Twee nimfen en de zee.
Muziek en zang en zand.
Het raakt je recht in het hart
Een must-see voor jong en oud

Iets tussen theater, dans en opera: WOESJ neemt je mee op een trip waar je helemaal in kan verdrinken. Neem vooral je kinderen, nichtjes, neefjes, buurmeisje of -jongen mee en geniet van deze muzikale voorstelling. 4HOOG maakt theater voor kinderen boordevol humor, muziek, ritme, schoonheid en ontroering.

“De muziek is overal: soms een vleugje ‘rap’, daarna een klassiek intermezzo. De melodie grijpt de kleuters bij hun nekvel. Bij afloop krijgen de koters een strandschelpje mee naar huis. Voor het slapengaan legt Miro het schelpje tegen zijn oor. ‘Mama, kan ik zo de meisjes opnieuw horen?’, vraagt hij.” (Rhanie Maes, Lepeltje Theater)

Wat  WOESJ // Van  4HOOG // Wanneer  8 april om 16u00, 9 april om 11u00 en 14u00  (daarna op tournee doorheen Vlaanderen) // Waar  30CC Minnepoort Leuven // Tickets  €10 en €8, 50% korting via de last-minute deals voor cultuurkaarthouders // Meer info hier

4hoog.jpg

Foto: 4HOOG

#2 SEMMELWEIS – Theater Antigone

Ignaz Philipp Semmelweis staat vandaag de dag bekend als de vader van de antiseptische methode, maar tijdens zijn leven werd hij totaal miskend. In zijn tijd gingen artsen rechtstreeks van een autopsie over tot de behandeling van een bevallende vrouw, waardoor de kraamsterfte op maar liefst 32,5% lag. Semmelweis dwong de artsen hun handen te ontsmetten voor iedere operatie van zijn vaak arme en ongehuwde patiëntes. Het experiment werkte en Semmelweis drong het sterftecijfer terug tot 1,5%.

Toch weigerden de oversten naar deze ‘jonge rebel’ te luisteren. Semmelweis botste tegen een muur van machtsstructuren en moest machteloos toezien hoe men herviel in oude gewoontes en hoe onverschilligheid het sterftecijfer terug de hoogte injoeg. (bron: Theater Antigone)

Regisseur Raven Ruëll en acteur Bruno Vanden Broecke maken van dit verhaal een theaterbewerking die wordt vertolkt door Vanden Broecke zelf, samen met Jos Verbist en Silke Thorrez. Een zoektocht naar dé tragische figuur bij uitstek. Wees er snel bij, het zijn de laatste tickets!

Een heftige en pakkende voorstelling die een niet mis te verstaan statement maakt. (**** De Morgen)

Wat  Semmelweis // Van  Theater Antigone // Wanneer  12 april om 20u00 // Waar  30CC Minnepoort Leuven // Tickets  €18 en €16, 50% korting via de last-minute deals voor cultuurkaarthouders // Meer info hier

kurt van der elst x

Foto: Kurt van der Elst

#3 DE DALTONS – Kopergietery en Cie Pol & Freddy (6+)

IsabelDevos-SassafrasDeBruyn

Foto: Isabel Devos – Sassafras De Bruyn

De Daltons.
Eeuwige stuntelaars,
bricoleurs en plantrekkers.
Altijd op de vlucht.
Niemand weet van waar.
Niemand weet naar waar.
Niemand weet waarom.

Boordevol absurditeiten, met popcorn, snorren en goudvissen.

Een grappige voorstelling over de schoonheid van mislukken. Over vrienden en hun (vermeende) idealen, over de kwetsbaarheid van het op de vlucht zijn. (bron: Kopergietery)

Een ‘geestige theatrale circuswestern’ voor de hele familie. Niet te missen, ook hier nog enkele tickets beschikbaar!

Wat  De Daltons // Van  Kopergietery en Cie Pol & Freddy // Wanneer  19 april om 15u00 // Waar  30CC Minnepoort Leuven // Tickets  €10, 50% korting via de last-minute deals voor cultuurkaarthouders // Meer info hier

#4 TRAGE SUIKERS – Het nieuwstedelijk

‘Mentale voeding tijdens avonden vol tekst, muziek, debat, theater en audio.’: dat is het concept van Trage Suikers. Dit jaar organiseert Het nieuwstedelijk drie soirées composées waarbij makers van allerhande disciplines worden uitgenodigd om een avond vol tekst, muziek, debat, theater, audio,.. te verzorgen. Deze is de laatste in rij, wat er juist zal plaatsvinden wordt pas enkele weken op voorhand bekend gemaakt, maar Het nieuwstedelijk kennende, beloofd het zeker en vast boeiend te worden.

Hou de pagina (in link bij meer info) zeker in het oog voor verdere informatie!
EXTRA: op deze facebookpagina zullen binnenkort 5 gratis duotickets voor cultuurkaarthouders worden weggegeven. Niet te missen, hou ook dit in de gaten!

Wat  Trage Suikers // Van  Het nieuwstedelijk // Wanneer  27 april om 20u00 // Waar  OPEK Leuven // Tickets  €12, 50% korting via de last-minute deals voor cultuurkaarthouders // Meer info hier

#5 MAYBE THIS ACT, THIS WORK, THIS THING – Joachim Koester

Centraal in de tentoonstelling staat de recente video-installatie Maybe this act, this work, this thing. In de film zien we twee vaudevilleacteurs aan het werk in een schaars uitgelicht theater. Aangestuurd door de ontwikkelingen van de vroege cinematografie proberen ze zichzelf om te vormen tot film machine. Ze belichamen radertjes, wieltjes, lopende band en trillende elektriciteit. Ze fluisteren, dansen, stampen, grijpen en rollen in hun imitatie van de mechaniek van het apparatus. Er gaat een grote urgentie gepaard met hun actie: tenzij ze de technologie naar hun hand kunnen zetten, zal er snel een eind komen aan hun leven als performers. (bron: STUK)

Naast deze video-installatie krijgen we ook eerder werk van Koester te zien waaronder Of Spirits and Empty Spaces (2012), een werk dat kan begrepen worden als een inhoudelijke voorloper van Maybe this act, this work, this thing, en een verzameling ‘meditation tracks’: Department of Abandoned Futures, Drifting through Passaic, en Museum of Modern Art, Department of Eagles (2016).

Een mengeling tussen theater en video-kunst. Gratis en nog te zien t.e.m. 30 mei.

Wat  Maybe this act, this work, this thing // Van  Joachim Koester // Wanneer  t.e.m. 30 mei, dinsdag – vrijdag van 18u00 tot 22u00, zaterdag en zondag van 14u00 tot 18u00 // Waar  Expozaal STUK // Tickets  gratis // Meer info hier

Mark Blower.jpg

Foto: Mark Blower, werk: Joachim Koester

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s