BJO blaast nieuw leven in vergeten filmklassiekers

 Jazz en stille films, tweemaal een niche binnen hun eigen domein, maar gecombineerd relevant en aantrekkelijk voor het brede publiek. Het Brussels Jazz Orchestra weet met hun voorstelling “The Sweetheart and the Daredevil” de aandacht van de moderne Leuvense student vast te houden en neemt ons mee naar het Amerika van de jaren 20. 

sweetheart_daredevil_klein_e1414423530295.jpg

Voor mij vergt het vaak veel van mijn concentratievermogen als ik een film van voor 1980 kijk. We zijn in de 21e eeuw gewend geraakt aan snelle, flitsende beelden vol kleur en special effects, dus raken we (helaas) sneller verveeld van tragere films. Een gemis natuurlijk, want ook in die periode van de filmgeschiedenis valt ongetwijfeld net zo veel moois te ontdekken.

Hier probeert het Brussels Jazz Orchestra verandering in te brengen door een muzikale draai te geven aan het nabij vergeten genre van de stille film. Al sinds 2003 durven ze het duel aan te gaan met het bioscoopscherm en inmiddels zitten ze al aan de 3de editie van deze strijd, elke keer met verschillende films. Ook hebben ze een bijdrage geleverd aan de live uitvoering van The Artist (2012), die Oscars mocht ontvangen voor zowel beste film als filmmuziek. We hebben dus te maken met experts.

Genoeg reden om hoge verwachtingen te hebben. De opkomst is in ieder geval redelijk; bij de start van de voorstelling is de Pieter De Somer aula voor driekwart gevuld. ­Vandaag staan er twee films op het programma, An Eastern Westerner en Pollyanna. Beide uit het jaar 1920, beide gekenmerkt door rollen bekleed door grote acteurs van toen, respectievelijk Harold Lloyd en Mary Pickford.

Annex - Lloyd, Harold (An Eastern Westerner)_01

Still uit An Eastern Westerner

De eerste film is een korte komedie met die het verhaal vertelt van een feestgrage jongen uit New York, wie door zijn ouders als straf naar de ranch van zijn oom wordt gestuurd. Het is een verhaal van twee werelden, waar de hoofdpersoon de wetten van het westen niet begrijpt en uiteindelijk dwars komt te liggen met een lokale groep bandieten. De film zit vol cartooneske achtervolgingsscenes en gevatte visuele grappen, waar het BJO op in weet te spelen door tempowisselingen en korte uitbarstingen.

Na een korte, luchtige start begint het orkest aan de lange ‘stretch’ van de avond, een compositie van ruim een uur ter begeleiding van kinderboekverfilming Pollyanna. De film volgt het verhaal van een jong meisje, wie na het verliezen van haar beide ouders bij haar kille tante Polly gaat wonen. Het verhaal leert de kinderen van toen een sterke morele les: ongeacht al haar tegenslagen weet Pollyanna toch positief te blijven, en ze maakt er haar werk van om dit over te brengen op haar omgeving.

MV5BOWE4MjA0YzAtMDBlYi00MjU3LTkwMjUtYzAzMDhkOGVjZThiXkEyXkFqcGdeQXVyNDY1NzU5NjY@._V1_.jpg

Still uit Pollyanna

Het verhaal van Pollyanna is niet bijster goed overeind blijven staan na bijna 100 jaar. Het komt vooral over als een cliché die we al vele malen eerder hebben gezien in menig Disney-film. BJO maakt er echter werk van om dat gat op te vullen. Door juist getimede overgangen en knappe ritmewisselingen van de drummer komen de emotionele momenten in de film wél over en voel ik toch mee met een verdrietige of opgewekte Polyanna.

Vaak genoeg vergeet ik dat de muziek live bij de film gespeeld wordt omdat het zodanig goed past bij het beeldmateriaal. Pas bij een radicale overgang word ik weer uit het scherm gezogen en terug op aarde gezet. Even vaak merk ik niet eens dat ik oorspronkelijk naar een stille film aan het kijken was. En voor die prestatie neem ik mijn (bol)hoedje af.


 Wat? UUR KULTUUR – Brussels Jazz Orchestra presents: “The Sweetheart and the Daredevil” // Wanneer? Do 26 Oktober // Waar? Pieter De Somer aula // Prijs? 18 euro (niet-studenten), 15 euro (studenten), gratis voor cultuurkaartbezitters // Meer informatie? Klik hier voor de website van het BJO.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s