In Absentia van Helder Seabra: hoe gaan mannen om met verlies?

Helder Seabra, choreograaf van Portugese afkomst, studeerde dans in België en was actief in de compagnieën van Wim Vandekeybus en Sidi Lardi Cherkaoui. In 2014 ging de eerste productie van zijn eigen compagnie HelKa vzw in première en werd goed ontvangen. Hoewel ook zijn volgende projecten konden rekenen op positieve kritiek, misliep hij toch subsidies vanwege strenge besparingen.

Helder besloot zijn frustraties om te zetten in creativiteit. Hij beperkte het aantal dansers en live muzikanten dat hij in gedachten had voor zijn nieuwe productie tot respectievelijk drie en twee. Daarnaast veranderde hij de titel naar het veelzeggende In Absentia.

Verlies, daar draait het om deze voorstelling. Niet enkel materieel of financieel, maar verlies van geliefden of het verlies van taal om je mee uit te drukken. Anders gezegd: verlies in alle vormen waarin wij het kennen.

Taal is beperkt en het schiet soms tekort bij groot verdriet. De volledig mannelijke cast biedt daarom inzicht in de verwerking van verdriet op een non-verbale manier. Ze voeren een uitputtingsslag met zichzelf en pogen zo hun verdriet van zich af te schudden. Met een buitengewone fysieke kracht vermoeien ze zichzelf en elkaar.

Seabra’s stijl staat erom bekend zeer energiek, technisch hoogstaand en fysiek veeleisend te zijn. Deze componenten zijn ook in In Absentia duidelijk aanwezig. De drie dansers, waaronder Helder Seabra zelf, zijn echte meesters in hun vak. Hun sprongen zijn adembenemend, hun grondwerk voeren ze buitengewoon deskundig uit.

Hun sterkste troef is echter hun partnerwerk. Ingegeven vanuit een enorm wederzijds vertrouwen sparen ze elkaar niet en gooien ze zelfs stenen op elkaar. Paradoxaal genoeg ontstaat er toch een enorme tederheid tussen hen drie en dragen ze elkaar de voorstelling door, ook letterlijk: de indrukwekkende lifts zijn een constante doorheen de voorstelling.

com_foto_in_absentia_dubbeldans_c_koen_broos_web_4

(Foto’s: Koen Broos)

De muzikanten verdienen evenwel lof. De band bestaat uit Stijn Vanmarsenille als gitarist en Elias Devoldere als drummer. Hun livemuziek, die varieert tussen eerder experimenteel en stevige rock, is een groot pluspunt.

In Absentia is een fantastische afsluiter van het academiejaar. Seabra verrast met de perfecte combinatie tussen emotionele uitdrukking en verbazingwekkend sterke techniek.

Zoals verlies moeilijk te beschrijven valt, hoort ook deze voorstelling gezien te worden in plaats van over gepraat. In Absentia is woensdag 24 mei nog te zien in STUK.

Wat? In Absentia door HelKa vzw // Wanneer? Maandag 22, dinsdag 23 en woensdag 24 mei 2017 // Waar? STUK // Prijs? €14 (met cultuurkaart €10)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s