Muziek in Leuven: een gids voor beginners

Als je als muziekliefhebber naar een nieuwe stad verhuist gaat er altijd veel tijd overheen om uit te zoeken waar je het best aan je trekken kan komen. Waar spelen de lokale bands? Wie organiseert er de interessante feestjes? Of algemener: waar ga ik mijn kostbare tijd aan besteden? Na een jaar lang zelf intensief gezocht te hebben presenteer ik op CLUB KULTUUR een lichtelijk subjectief overzicht van dé “places to be” van de Leuvense muziekscene, gesorteerd op genre, met zowel lokale begrippen als obscure tips.

19023379_1690494404311864_106259871292722952_o

Kalaha tijdens het STUK Feest // (c) STUK

Rock/Folk/Soul

Depot café

Het Depot is het grootste poppodium van Leuven. Met een capaciteit van ruim 800 bezoekers is dit de plek waar de (relatief) grote namen neerstrijken als ze Leuven in hun tourschema betrekken. Naast de grote zaal heeft het Depot ook een kleinere foyer, waar het podium vaak geboden wordt aan lokaal talent. Ze organiseren o.a. meerdere open mics per jaar, maar met regelmaat zijn er ook op maandag, dinsdag of woensdag gratis concerten van opkomende rockbandjes onder de noemer van Depot café. Deze concerten zijn vaste prik voor veel Leuvenaren, waardoor de foyer vaak afgeladen is. Op tijd komen is een must!

Café Commerce/Bilbo Records

Bilbo Records is een grote platenwinkel aan het Ladeuzeplein met een breed scala aan elpees en cd’s verspreid over alle genres. De zaak organiseert echter ook regelmatig albumpresentaties in café Commerce aan het Ladeuzeplein. Grote en kleine helden van Belgische bodem geven een voorproefje of eerste live interpretatie van nieuw werk in een intieme setting. De komende twee weken zijn er om 21.00 op donderdag concerten van Absynthe Minded (6 oktober) en School is Cool (13 oktober) gepland. Plaatsen zijn beperkt en zeer gewild, dus wees op tijd!

 

commerce001.jpg

(c) Café Commerce

Leuven Live

De stad is met haar dunne muren en dichte bebouwing niet altijd de ideale plaats voor de muzikant. Het is bijna onmogelijk om geen geluidsoverlast te veroorzaken voor je buurt- of kotgenoten. Stilletjes oefenen is helaas alleen voor diegene weggelegd die de zeldzame luxe heeft om een garage om te bouwen tot geïsoleerde studio.

Gelukkig zijn er veel initiatieven om voor de muzikant met ruimtegebrek te voorzien. Zo zijn er vrije oefenruimtes als Klank en (in de toekomst) Vloer1, en ook organisaties als Leuven Live. In verscheidene cafés doorheen de stad organiseren ze jamsessies voor bijna elk denkbaar genre, en zo af en toe ook kleinschalige concerten. Uiteraard allemaal gratis, een daarnaast een goede manier om nieuwe muzikale vrienden te ontmoeten of studiestress van je af te spelen.

Jazz 

STUK: jazz op zondag

Al tientallen jaren nodigt STUK elke zondag een jazz-artiest of DJ uit om een gratis concert te geven in het STUK-café. Samen met het Depot Café is dit één van dé plekken om nieuwe muziek te leren kennen, zowel nationaal als internationaal.

15138410_1453207164707257_1798529230789989318_o

Jazz op zondag (c) STUK

De blauwe kater

In een smal pittoresk binnenplaatsje aan de Naamsestraat bevindt zich dit gezellige jazz & blues café, wat helaas binnenkort voorgoed haar deuren zal gaan sluiten. Zolang haar muzikale hart nog klopt zal er voorlopig nog elke maandag om 21.00 een live act op het programma staan, zoals de Leuvenaar de afgelopen jaren gewend is geraakt. Op 15 en 16 December zal er ook een groots eindfestival georganiseerd worden met verschillende van de artiesten die de afgelopen jaren het podium beklommen hebben.

Dance/Electronica

ONKRUID

Mensen die bekend zijn met ONKRUID kennen ze vaak van het tweedaagse, vooruitstrevende muziek- en kunstenfestival HORST, dat nu al meerdere jaren georganiseerd wordt rond het kasteel van Holsbeek. Maar de Leuven-based organisatie doet nog veel meer dan alleen dat. Zo hebben ze bijvoorbeeld in September met het 150-jarig bestaat van de Leuvense schouwburg een clubavond mogen organiseren in de grote zaal van het theater. Ze weten keer op keer de interessantere locaties van de stad te strikken voor hun evenementen, vaak aangevuld met de betere (internationale) meesters der draaitafels.

21122265_1616637711687779_1603474456876609058_o.jpg

(c) ONKRUID

Depot presents: Laat Open

Tweemaal per jaar wordt er in de grote zaal van het Depot een grote clubnacht georganiseerd waar de gebruikelijke openingsuren niet worden gerespecteerd. Al eerder passeerden Dorian Concept en Floating Points de revue, en voor komende donderdag (6 oktober) staat er een nieuwe editie op de planning, deze keer met Waajeed, een vooruitstrevende producer uit Detroit, en de Belgische AliA.

Club STUK

Maandelijkse clubavond in het STUK-café, variërend op een donderdag of zaterdag, met veel lokale DJ-begrippen zoals Bjeor, Poldoore en Klåps. Voor liefhebbers van de betere disco en house zijn dit geen evenementen om aan je voorbij te laten gaan.

Café AperO

Op het plein van de oude markt klinkt vaak voornamelijk de nieuwste en oudste popmuziek, maar er zijn ook enkele locaties die van deze norm durven afwijken. Zo is er café AperO, wat op het eerste gezicht vrij gemiddeld oogt, maar zich juist specialiseert in de genres disco, house en funk. Op vrijdag en zaterdag nodigen ze altijd extern talent uit, maar op bijna elke andere dag van de week staan de gepassioneerde residenten in voor een ander geluid op het ietwat uniforme Leuvense uitgaanscentrum.

Heb je het idee dat ik iets gemist heb in deze lijst? Dan kun je me contacteren op het emailadres panischeproleet@gmail.com. Ik sta altijd open voor suggesties voor toekomstige portretten en recensies.  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s