Somalië, de hoorn Van de toorn

Para in 30 CC

Negen jaar na Missie is Bruno Vanden Broecke terug in een KVS- theatermonoloog van David Van Reybrouck. Ook voor Para nam Raven Ruëll weer de regie voor zijn rekening. In 30 CC  zijn beide voorstellingen, verspreid over drie dagen, achtereenvolgens te zien. Op zondag 22 oktober werd de eerste voorstelling in deze reeks opgevoerd.

para

© Thomas Dhanens

Het is zondag 22 oktober.  Nico Staelens,  ex-paracommando geeft een lezing over de militaire interventie in Somalië. Hij maakte deel uit van de Belgische troepen die daar in 1992-93 hulp boden in het kader van de Somalische burgeroorlog. Sergeant Staelens (Bruno Vanden Broecke) is een trotse maar gebroken militair. Professioneel als hij is, vertelt hij gepassioneerd over die bewuste missie in de hoorn van Afrika. Doch vergeet hij hierbij niet de nodige koelheid te bewaren. Staelens goochelt maar al te graag met vaktermen, vooral als hij het over de verschillende wapens heeft. Gelukkig wordt het geheel visueel ondersteund door een powerpointpresentatie. Bevelen geven komt Staelens ook na zijn militaire carrière nog van pas, want niets is zo handig als klaar en duidelijk “slide!” roepen, om de technieker keer op keer te laten weten dat het tijd is voor de volgende dia.

Net op het moment dat het publiek zich zou durven afvragen of een ticketje voor deze zogenaamde voorstelling wel de juiste investering was, gaat het doek achter Staelens omhoog en neemt hij de toeschouwer mee naar Somalië in het gezegende jaar 1993. Ook het licht dat voorheen opvallend aanwezig was, wordt gedempt. In enkele seconden tijd wordt het publiek meegezogen in de volgende theaterlaag. Nico Staelens staat op het punt zijn eerste parachutesprong te maken uit een luchtballon. In het leger hoef je niet te denken. Alles verloopt volgens het voorgekauwd redeneerpatroon: “Als A, dan B”. Maar wat doet een para in godsnaam als er een wolk onder de ballon zit op het moment dat hij zich terug richting vaste grond wil begeven? Het zal niet het enige dilemma zijn waar Staelens tijdens zijn militaire carrière mee geconfronteerd zal worden. Somalië word niet bepaald voorgesteld als hét vakantieoord bij uitstek. Het geluk dat de para’s mogen ervaren als ze een cassette van het Leugenpaleis toegestuurd krijgen is van korte duur, want terwijl ze in België afgeschilderd worden als barbaren die Somalische kinderen mishandelen, zitten diezelfde kinderen diezelfde cassette vakkundig te vernielen.

En het is nog niet gedaan. Het toppunt der waanzin wordt bereikt met een luide knal en de onstabiele planken ondergrond vliegt alle kanten uit. Wie nog niet wakker geschud was, is het dat nu wel. Theaterlagen worden doorbroken. De cirkel is rond. Het lichtspel is zodanig expliciet dat het harmonieus wordt.

Para is geen aanklacht of probeert mensen niet te overtuigen om een bepaalde kant te kiezen. David Van Reybrouck, Raven Ruëll en Bruno Vanden Broecke willen met deze KVS-productie duidelijk het publiek aan het denken zetten en doen dit met klasse.

 

  • Para: zondag 22 en maandag 23 oktober 2017 20.00 uur 30 CC Schouwburg

Info en tickets: https://www.30cc.be/nl/programma/item/para

  • De boekenkamer: maandag 23 oktober 2017 12.15 uur UCLL, campus Hertogstraat Heverlee

Info en tickets: https://www.30cc.be/nl/programma/item/de-boekenkamer—bruno-vanden-broecke

  • Missie: dinsdag 24 oktober 2017 20.00 uur 30 CC Schouwburg

Info en tickets: https://www.30cc.be/nl/programma/item/missie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s