“Is da kunst of mag da weg?” Wat je deze maand niet mag missen in STUK en Museum M

De kalender, thermometer en hoeveelheid deadlines in je agenda wrijven het er elke dag een beetje meer in: het is echt al november. Maar geen betere manier om je opkomende herfstdepressie en uitstelgedrag te vergeten dan even vluchten van de realiteit en je overspoelen met kunst. Deze maand helpen STUK en Museum M je daar graag bij. Enkele tips voor fans van hedendaagse beeldende kunst, van video tot performance en alles ertussenin.

Appendix, aangenaam verrast door Omer Fast

“Is da kunst of mag da weg?” Met die woorden maakte STUK-vrijwilligerscoördinator Margot op Facebook reclame voor de opening van Appendix. De stapel kartonnen dozen en vuilniszakken naast de ingang van de tentoonstelling doet je serieus twijfelen om even het containerpark te bellen, maar – spoiler alert – het maakt effectief deel uit van een kunstwerk. Welkom in het universum van Omer Fast.

Omer wie? Dat was ook mijn reactie toen ik de naam las, maar het is na de metamorfose tot ‘huis voor dans, beeld en geluid’ precies de missie van STUK om relatief onbekende video- en installatiekunst tot bij een breed publiek te brengen, en dat meestal helemaal gratis. Omer Fast is een Israëlisch-Amerikaanse videokunstenaar die zich graag bezighoudt met adaptaties van romans en de grens tussen fictie en realiteit. Zijn werk is onder meer te zien in het Tate Modern, Metropolitan Museum en Centre Pompidou, maar dit is zijn eerste echte solotentoonstelling in België.

omerfast.jpg,1440

Maar ook buiten de films zelf staat elk detail in functie van een groter geheel. Het decor van de tentoonstelling is een akelig realistisch nagebouwd appartement vol verhuisdozen, dat met zijn Ikeameubelen en achtergebleven pizzadozen van iedereen en niemand tegelijk kan zijn (grappig detail: de credits voor kringwinkel Spit aan de ingang). Wat er met de bewoners is gebeurd, laat Fast over aan de fantasie van de bezoekers. Op de tv van de woonkamer kan je kijken naar de film Looking good for God, waarin begrafenisondernemers vertellen over wat hun job zo bijzonder maakt, van de bijna lugubere technische details tot de levensvragen die hen gaan bezighouden. De documentairestijl van de film krijgt echter een surreëel randje wanneer de beelden plaatsmaken voor een kitscherige fotoshoot van kinderen, die gedubd worden door de stem van de begrafenisondernemers. Knap hoe twee even kunstmatige maar totaal tegenovergestelde werelden elkaar zo kruisen. De vervreemding die je erbij ervaart, wordt nog eens versterkt door het halflege appartement om je heen.

Het tweede tentoongestelde werk is August, een 3D-film gebaseerd op het leven van de Duitse fotograaf August Sander. Ook hier lopen verschillende verhalen door elkaar op één scherm: enerzijds zie je de making of van de realistische portretten waarmee Sander beroemd werd, anderzijds hoe hij als blinde en vereenzaamde oude man constant gekweld wordt door herinneringen aan het nazisme. Fast haalt alles uit het 3D-medium wat hij eruit kan halen: je wilt je haast bukken voor de draden waarmee de oude Sander zichzelf de weg wijst door zijn huis en van sommige geluidseffecten spring je echt even omhoog op je stoel. Een mooi eerbetoon van de kunstenaar aan een van zijn inspiratiebronnen.

(Benieuwd naar Appendix? Je kan de tentoonstelling nog tot 13 december gratis bezoeken in de Expozaal van het STUK, alle info vind je hier.)

Kunst in het STUKcafé: Maarten Vanermen

Nieuw in dit cultuurseizoen is de samenwerking tussen STUK en CASCO, een Leuvens initiatief dat ateliers en ondersteuning aanbiedt aan een aantal veelbelovende jonge kunstenaars. Voortaan krijgen zij een voor een de kans om hun werk tentoon te stellen in het STUKcafé. Maarten Vanermen bijt de spits af met een dubbele videoinstallatie van beelden van de lucht boven STUK, “naast het originele beeld van de natuurlijke gradiënt in de lucht zie je het geanalyseerde beeld van diezelfde lucht in de vorm van een digitale gradiënt”. Euh… wát? Het antwoord krijg je gratis bij je volgende pintje in het STUKcafé.

(Van 9 november tot 18 december tijdens de openingsuren van STUKcafé, meer info op de website. Maarten Vanermen opent de expo op 9 november om 19 uur. Interessant: achteraf kan je ook genieten van een rondleiding door Appendix van Omer Fast door de curator en een dj-set van Synik.)

Playground, het beste van wat niet in één hokje past

HomeAl voor de elfde keer slaan STUK en Museum M de handen in elkaar voor Playground Festival. Het programma is een bonte verzameling van kunstenaars uit heel Europa, zolang ze maar verschillende disciplines combineren, van video tot muziek, van tekst tot choreografie. Op beide locaties kan je vier dagen lang terecht voor massa’s interessante performances en installaties. Let op: alles is verspreid over verschillende locaties en voor sommige performances moet je eerst een plaats reserveren, check dus eerst de kalender om je bezoek zo goed mogelijk te plannen.

Een aantal werken zien er alvast erg interessant uit: Dominique Guilliots rondleiding ‘met ruimte voor de verbeelding’ in Museum M, Fabrice Samyns interactieve in- en uitademperformance en Julian Webers Japanse theeceremonie. Helemaal gratis zijn de voorstellingen van Benjamin Seror & The Masks, waarin een muzikaal alter ego van Ludwig Wittgenstein moordzaken uit het Los Angeles van de jaren ’30 oplost. En voor wie in Museum M al ging kijken naar de robots van Cécile B. Evans (met cultuurkaart kan dat gratis!) : de kunstenares geeft tijdens Playground een lezing over haar werk. Of doe eens gek en laat je verrassen door iets willekeurigs uit het programma, succes gegarandeerd.

(Van donderdag 16 t.e.m. zondag 19 november in Museum M en STUK. Korting met cultuurkaart en als je online reserveert, en op vertoon van je M-toegangsticket heb je recht op reductietarief voor de voorstellingen van die dag in STUK. http://www.playgroundfestival.be/nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s