Spinvis brengt het Depot tot stilstand

Een ietwat melige Spinvis toont zich wederom als meesterverteller en zet tussen alle grappen door een dijk van een show neer. Van begin tot eind weet hij zowel het zeer diverse publiek als zijn eigen band te vermaken met zowel nieuw werk als liedjes uit de oude doos.

23334371_10155981533281349_3987544785193053696_o

(c) Noémie Boone

In april dit jaar, na ruim 5 jaar gewacht te hebben was het er dan eindelijk: het langverwachte nieuwe album van Spinvis. Het muzikale eenmansproject van Erik de Jong kreeg in 2002 wat eerste bekendheid door lovende recensies van zijn gelijknamige debuutalbum, wat hij op zijn zolderkamer zorgvuldig digitaal in elkaar geknutseld had. Bijna zestien jaar later en drie albums rijker is hij een gevestigde naam in het Nederlands taalgebied met een substantieel en loyaal gevolg van liefhebbers. Ik ben er één van; dit zou de 5e keer worden dat ik hem in levende lijve zou gaan zien.

Zijn liedjes worden zowel romantisch, melancholisch als poëtisch genoemd. Spinvis is een ware woordkunstenaar die als geen ander de tijd kan stilleggen, de luisteraar meevoerend in zijn observaties en ervaringen. Kenmerkend zijn de zeer gedetailleerde beschrijvingen van allerlei soorten gevoelens en sensaties, vaak vanuit de eerste persoon verteld. Een autobiografisch element is zeker aanwezig, al dan niet op indirecte en gefragmenteerde wijze.

“Het is ook alles door elkaar vanavond” zegt de beste man zelf ook op een bepaald moment. En dat is inderdaad zo, maar hier refereert hij echter naar de setlist; een zeer brede selectie uit zijn over de tijd opgebouwde oeuvre passeert de revue. Voor een muisstille zaal opent hij met een prachtige, uitgeklede versie van ‘Oostende’, opgevolgd door de gloednieuwe, opgewekte single ‘Artis’. Zo wordt er constant afgewisseld tussen oud en nieuw werk en blijft geen enkel album of EP ondervertegenwoordigd.

23456252_10155981533341349_827647287666038944_o

(c) Noémie Boone

Spinvis is in een goede bui. Hij heeft er visueel zin in, komt ontspannen over en glipt er zo nu en dan een grapje tussendoor. “Als jullie een bepaald nummer graag wel of niet willen horen vanavond, dan mag je … hopen dat die op het lijstje staat”. Ook neemt hij meermaals zijn bandleden in de maling. “Niet lachen” zegt hij onder een strenge, serieuze blik tegen één van zijn jongere bandleden op het punt dat ze moet beginnen aan een ietwat knullige tuba-partij, wat uiteraard vervolgens niet lukt.

Deze grappen doen absoluut niet af aan de kwaliteit van het optreden. In tegendeel, zoals we van Spinvis gewend zijn geraakt krijgt elk nummer live een compleet andere draai. Het publiek hangt aan zijn lippen; ruim 2 uur lang weet hij de aandacht volledig vast te houden. Niemand praat door de nummers heen of durft zich überhaupt te verroeren om zo wellicht per ongeluk het moment te verstoren. Vol spanning wachten we af op de volgende wending. Meermaals vertraagt en versnelt de band plots of wordt de muzikale begeleiding volledig stil gelegd, zodat de breekbare zangstem het enige is dat nog door de zaal klinkt.

Na elk nummer wordt het applaus luider en luider. Er zijn veel bijzondere momenten om te noemen, te veel zelfs. Bij ‘Voor ik vergeet’ reflecteert Spinvis op hoe oud het nummer eigenlijk al is. ‘Hallo maandag’ krijgt een snelle, funky uitvoering. De mechanische kickdrum wordt vol aangezet bij een extra lange ‘Club insomnia’. De Peters en Evas van deze wereld worden afgebrand in een bombastische uitvoering van ‘Kindje van God’. En zo heeft elk nummer wel iets speciaals vanavond.

Na de titeltrack van zijn nieuwe album verlaat de band na een gezamenlijke buiging heel kort het podium om na een kleine minuut weer terug te keren voor drie laatste nummers. “Wat een verrassing, daar zijn we weer!” zegt Erik lachend. Gelukkig maar, en hopelijk mogen er nog vele ontmoetingen volgen.

Spinvis zal op dinsdag 14 december nog optreden in de Handelsbeurs in Gent (helaas uitverkocht)

Setlist: Oostende / Artis / Voor ik vergeet / Voordeel van video / Aan de oevers van de tijd / Van de bruid en de zee / Ronnie knipt zijn haar / Hallo maandag / Ik wil alleen maar zwemmen / Tienduizend zwaluwen / De grote zon / Kindje van God / Nachtwinkel / Club Insomnia / Kom terug / Wat blijft / Trein Vuur Dageraad / Wespen op de appeltaart / Dageraadplein / Bagagedrager

Wat? Spinvis // Wanneer? Di 7 november 2017 // Waar? Het Depot // Prijs: 18 euro (16 voor cultuurkaart) // Meer info? Klik hier voor de website van Spinvis en hier voor de evenementpagina

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s