‘From which continent are you?’ – UUR KULTUUR met Thomas Smith

De sinds kort officieel Belgische stand-upcomedian met Britse roots, Thomas Smith doet eens iets anders en treedt in Vlaanderen op in zijn moedertaal, het Engels. Hij tovert de Grote Aula van het Maria-Theresiacollege in no time om tot een arena waar hij als een dartelend lipizzanerpaard zichzelf welkom heet. Niemand anders scheen die zware taak op zich te willen nemen.

Wallpaper_1024x768_Sitting_Thomas Smith Will Set You Free

Internationale studenten houden van interactie’, kreeg hij als tip mee in het kader van dit UUR KULTUUR. Iets wat Smith klaarblijkelijk goed onthouden heeft. Als hij een studente vraagt waar ze vandaan komt en het antwoord ’East-Europe’ krijgt, vraagt hij geïnteresseerd door in welke straat ze precies woont.Germany’? Afgezien van het feit dat dat geografisch niet helemaal klopt, is het toch een meesterlijke zet. De vraag van welk continent iemand afkomstig is,  wordt plotsklaps de rode draad van de voorstelling. Elke laatkomer die de aula zo onopvallend mogelijk probeert binnen te komen, zal het geweten hebben. Niemand blijft gespaard. Smith blijft maar doorgaan en het moet gezegd dat hij een knap staaltje kan improviseren.

Hij begint een aantal verhaaltjes over de moeilijkheden waar een man van vijftig mee te maken krijgt. Want niets is zo hard om als volwassen, verlichte geest te moeten toegeven dat je niet meer kan lezen. Stel je voor: je had jezelf voorgenomen om ‘Ik slaap niet zo goed’, niet als excuus te gebruiken, maar voor je het weet heb je jezelf en de knappe optieker zoiets wijsgemaakt. Professioneel als zij is doorziet ze meteen dat je gewoon een leesbril nodig hebt. Er komen wat klassieke man-vrouw clichés aan bod en als de humor naar de platte kant dreigt te gaan, berispt hij zichzelf omdat het tenslotte om een UUR KULTUUR gaat.

Toch blijft Smith ook in het Engels goed overeind. Voor een internationaal publiek spelen, is niet bepaald het jezelf gemakkelijk maken. Gevatte woordspelletjes en ergernissen over de Belgische politiek behoren niet tot de mogelijkheden, maar hij slaagt er goed in om in te spelen op de dagelijkse beslommeringen van een student in Leuven. Zo verwondert hij zich over het air dat de gemiddelde Leuvense fietser bezit. Het talent om autobestuurders een paar hartaanvalletjes te bezorgen, is een lokale specialiteit. De voorstelling is een warrige samenhang van enkele anekdotische verhalen en in tussentijd pikt hij vooral in op wat er zich in de zaal afspeelt. Hij belooft elk verhaal af te maken, maar niet noodzakelijk vandaag. Een stijl die werkt. Smith palmt het publiek helemaal in. Het opzet om studenten een fijne avond te bezorgen is – afgaande op de lachdecibels – helemaal geslaagd.

UUR KULTUUR STAND-UPCOMEDY THOMAS SMITH| woensdag 8/11/2017 | MTC | Gratis voor cultuurkaarthouders /10 euro (studenten en personeel KU Leuven) / 14 euro

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s