Motel melancholie in ‘BUKO’ door Abattoir Fermé

Hete lucht, het is avond in Los Angeles en hij ruikt naar zweet en wijn. Het neonlicht aan de overkant van de straat flikkert terwijl hij zijn sigaret dooft. En dan dit:

the illusion is that you are simplyreading this poem.
the reality is that this is
more than a
poem.
this is a beggar’s knife.
this is a tulip.
this is a soldier marchingthrough Madrid.
this is you on yourdeath bed.
this is Li Po laughingunderground.
this is not a god-damned
poem.
this is a horse asleep.
a butterfly in your brain.
this is the devil’s
circus.
you are not reading this
on a page.
the page is reading
you.
feel it?
it’s like a cobra. it’s a hungry eagle circling the room.

this is not a poem. poems are dull,
they make you sleep.

these words force you
to a new
madness.

you have been blessed, you have been pushed into a
blinding area of
light.

the elephant dreams
with you
now.
the curve of space
bends and
laughs.

you can die now.
you can die now as
people were meant to
die:
great,
victorious,
hearing the music,
being the music,
roaring,
roaring,
roaring.

Dit meesterwerkje getiteld ‘Splash’ werd geschreven door mindergod in de pulp: Charles Bukowski. Op deze charismatische persoonlijkheid die tijdens vorige eeuw de straten van Californië onveilig maakte met zijn ‘dirty realism’ of ‘transgressive fiction’, is het toneelstuk BUKO van gezelschap Abattoir Fermé gebaseerd. Op de stoep van het verloederd motel waar ze verblijven, komen de twee vrienden Tom en Dominique samen om te drinken en te ‘filosoferen’ over het leven. Naarmate het stuk vordert zo ook aantal promille in het bloed van de personages en zoals ergens in het begin van het stuk vermeld wordt: ‘woorden zijn beelden, ge luistert niet, ge kijkt’.

bukowski

En inderdaad, zowel visueel als auditief is er veel gaande tijdens BUKO. Gedurende wel twee en een half uur vertellen de drinkeboers levendige verhalen die slingeren tussen de polen van herkenbaar en van ronduit degoutant. Uit de verhalen komt een liefde voor de stad Hollywood naar voren de stad van ‘pooiers en hoeren en de bloemen van de wereld’. Maar naast Hollywood wordt ook het vrouwelijke geslacht graag gezien, misschien zelfs een beetje te graag. Een man en vrouw in het publiek worden aangesproken: ‘is het je eerste date? Dan ben je wel naar de verkeerde voorstelling gekomen. We gaan niet trouwen op het einde’. Trouwen was inderdaad niet aan de orde, seks aan de andere kant wel. Geneukt werd er onder andere met de schone betattoëerde Lydia, Mindy met de te grote poes, Jessie, Winniefred… Een derde element dat sterk aanwezig was, is dat van het schrijversberoep en de simultane getormenteerde ziel: ‘Schrijven is kapotgaan op een manier die niemand zich kan voorstellen’.

buko1

Ongeveer halfweg komt actrice Sung-Im Her het podium op in de rol van bezorgster van Chinees eten. Vanaf hier wordt het stuk minder sterk en wordt er vaak teruggevallen op raciale stereotypes en de humor van het gebroken Engels. De erotische en dronken verhalen blijven maar komen terwijl Dominique nu ook een zak wijn over zich uitgiet en zich ermee inwrijft: Vive la décadence! Hoewel het gegeven van de ‘getroubleerde genie’ en het uitzichtloze aspect van Bukowski’s leven sterk aanwezig is als ook zijn obsessie met drank en vrouwen, mist het stuk  toch wat meer essentiële diepgang. Naar het einde toe viel er ook aan het publiek te merken dat er aan alle verhalen een einde gebreid mocht worden. Toch moet er aandacht gegeven worden aan de sterke improvisaties van de acteurs die hier en daar voorkomen en aan de keuze van playslist die voornamelijk nummers bevatte van die andere dronken meester: Johnny Cash.

buko2.jpg

Kortom, kijken naar BUKO was als luisteren naar een dronkemansverhaal: zeker in het begin grappig, levendig en amusant, maar na een tijdje langdradig en moeilijk om aan te horen als je zelf nuchter bent.

WAT: theaterstuk BUKO door gezelschap Abattoir Fermé  // WAAR: 30cc Schouwburg Leuven // WANNEER: woensdag 21 februari 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s