Solo, maar niet alleen: Eefje De Visser in het STUK

Vorige vrijdag stond de Nederlandse singer-songwriter Eefje de Visser op het programma in de Labozaal van ons eigenste STUK. Hoofdbrok van dienst was het (overigens nog steeds uitstekende) album NACHTLICHT dat de multi-instrumentalist uitbracht in 2016. Mensen die van zulke dingen op de hoogte blijven (of zij die collega’s hebben die hen daarop wijzen, zoals mezelf), zullen zich herinneren dat Eefje Leuven al eens eerder bezocht met dat bewuste werk. Toen deed ze dat echter aan het hoofd van een vierkoppige band, terwijl ze nu alleen alle instrumentatie bedient.

Het is nog maar vroeg op de avond (rond half negen) wanneer het concert te beginnen valt. De rustige instrumentale wachtmuziek en het lage gebrom van het wachtende publiek geeft echter een late-night atmosfeertje aan de zaal. Wanneer De Visser opkomt bruist er een kalm maar warm applaus op. In plaats van het publiek in één ruk wakker te schudden, gaat het concert van start met een instrumentale intro, die uiteindelijk accumuleert tot het nummer SCHEEF, tevens het eerste nummer van NACHTLICHT. De Visser treedt alleen op, en dat betekent vooral dat er die avond veel geloopt wordt. Elektrische gitaar steevast om de nek, maar ook twee synthesizers en een drumcomputer vormen het digitale ensemble waarmee ze de avond vorm geeft. Dit heeft als resultaat dat veel van de nummers, die op de plaat origineel een akoestisch karakter hebben, een sterke elektronische tint krijgen.

IMG_20180316_203526

Dat is zeker geen slechte zaak, want in plaats van gewoon digitale vervanging voor de originele instrumentatie zorgen de geloopte synths (met af en toe leuk getimede effectjes) voor energiekere, dynamischere interpretaties van het materiaal. Zelfs een rustige ballad als het ontroerende WEL krijgt iets beweeglijks.

Die ontroering was echter nooit veraf, want steeds als De Visser haar stembanden aan het werk zette kreeg ik wel ergens kippenvel. Haar teksten, die op uiterst Spinvis-achtige wijze de absurditeit van alledaagse emoties tentoonstellen zijn steeds zowel lekker melodisch complex als goed gearticuleerd, een combinatie die op zich niet zo gemakkelijk te halen is. De momenten waarop er echt magie door de lucht vloog waren echter die waar ze haar stem als instrument opdiende, en kraakzuivere sirenenzangen door enkele effecten haalde om ze in nummers op te nemen als melodisch onderdeel.

Ergens voorbij het midden van de performance maakt de Nederlandse zich even schuldig aan interactie met het publiek (“Heeft er iemand huisdieren?”). Dat intermezzo geeft haar de kans om ook even te vermelden dat ze aan een nieuwe plaat werkt, hetgeen onthaald wordt op enthousiast applaus. Het nummer dat ze dan van die nieuwe plaat bracht, “De Parade”, bleef mij bij als, wel, het minst memorabele nummer van de avond. Met een zeer veilige melodie en vocaal nogal onkarakteristiek oninteressant maakte het mij niet meteen super warm voor Eefjes vierde plaat. Natuurlijk moet ik hier vermelden dat het nummer zeker niet zonder zijn charme was, en dat het vooral in relatie met de rest van de nummers die avond de middenmaat sloeg.

Ikzelf was onvergezeld present op de avond, maar als ik één ding mocht doorhebben door naar het publiek rond mij heen te kijken, was het dat de nummers de perfecte sfeer gaven om je wederhelft eens goed vast te pakken. Terwijl ik mij solo enigszins verbonden voelde met Eefje, die tevens in haar eentje de menigte beroerde, is het toch vooral muziek waarbij je iemand zonder woorden diep in de ogen wilt kijken. En laat het dan net op het moment zijn dat ik dat besef, dat ik omhoog kijk en haar blik ogenschijnlijk de mijne kruist. Op het podium zijn wij, het publiek. immers die wederhelft, aan wie ze haar emoties ten tonele brengt en haar geheimen prijsgeeft. Wie ben ik dan nog, om mij alleen te voelen?

Eefje De Visser Solo @ STUK| Vrijdag 16 maart ’18 | 16 euro (14 met STUKkaart)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s