Een pittige improvisatiederby der lage landen: Preparee vs. Kaaswol

Wat hebben stiekeme kinderarbeid achter de schermen van Loempialand en het vervolgverhaal “Nemo op het droge” met elkaar gemeen? Ze ontsproten allebei aan de fantasie van het Leuvense improteam Preparee en hun Nederlandse collega’s Kaaswol, tijdens hun gezamenlijke show in de Pieter de Somer-aula vorige woensdag. Wat bedoeld was als een bloedstollend duel en evengoed kon uitdraaien op een thuismatch voor Preparee, werd vooral een vriendschappelijk onderonsje. Waarin ook het publiek koning was.

29873360_10155642927332545_7525932745198336820_o

De ingrediënten voor een geslaagde improvisatievoorstelling? Vier acteurs van Preparee, sinds jaar en dag de meest prettig gestoorde vaste waarde op de Leuvense planken. Nog eens vier collega’s van het Utrechtse improteam Kaaswol, verdiende tweede plaats op het Nederlands Theatersporttoernooi en lichtjes geobsedeerd met broccoli, getuige hun roodgroene T-shirts en hun gemiddelde Facebookpost. Plus de begeleiding van een pianist en een saxofonist, een aanstekelijke Avicii tribute band voor één avond. Vertrouw op de kracht van hun fantasie en laat ze hun ding doen op een podium vol met totaal willekeurige rekwisieten – wat had Preparee die avond toch met paraplu’s? – en geniet, zou je denken.

Nee dus. Als alles goed zit, hebben improacteurs genoeg aan één ingrediënt: een enthousiast publiek. Dat was sowieso meer dan talrijk present dankzij de gratis toegang voor cultuurkaarthouders, maar bepaalde ook nog eens grotendeels het verloop van de show en werd dus gebombardeerd tot als het ware het enige dat in de buurt kwam van een script. Zo goed als alles wat op het podium gebeurde, hing af van een gigantische  pluchen dobbelsteen die ene Isaak over de PDS liet crowdsurfen om zo de uitdaging te bepalen voor het team dat in de volgende scène aan de beurt was. We kregen ook nog eens de eer om met de sterkte van ons applaus de winnaar van elk duel de kiezen. Niets was dus te gek om onze lachspieren op te warmen: na een warm welkom toverden de presentatoren van dienst van team Preparee de PDS om tot een chaotisch maar uitgelaten koor van “disco disco”, “go go” en “good good”. En de interactiviteit die ze ervoor in de plaats kregen, was meer dan de moeite waard. Elke scène was smullen dankzij de stortvloed van trefwoorden die het publiek naar hartelust in het rond schreeuwde, wat soms leidde tot heerlijk vergezochte taferelen zoals een priester en een frituriste die samen het loodje leggen aan een kerstboomverbranding. Al hadden we van de hints die het niet tot het podium schopten een onderonsje tussen Hitler en Tim van Temptation Island aan een kunstacademie ook wel kunnen smaken.

Door de fun factor van de hele avond verdween het competitieve uitgangspunt volledig onder de mantel der vriendschap. Dat de presentatoren geen scores bijhielden en op het einde van de avond lachend zichzelf tot winnaars uitriepen, zorgde maar bij een paar enkelingen voor opgetrokken wenkbrauwen, de rest kon het waarschijnlijk niet eens horen onder elkaars gegiechel. In elk geval bood het concept wel genoeg voer voor een heuse vergelijkende studie tussen Vlaamse en Nederlandse humor. Terwijl Preparee scoorde met excentrieke typetjes en hilarisch uitvergrote pathetiek, gingen onze noorderburen all the way tot in de zwartste registers van hun komische repertoire. Of tot in het compleet absurde: vraag niemand naar de logica achter hun specialiteit van het huis “abstracte shit”, maar hun klungelige ode aan minestronesoep werkte op een onbegrijpelijke manier in op onze tijdens de pauze aan de bar al lichtjes bedwelmde hersenen. Ook de taalbarrière zorgde voor een extra komische dimensie in momenten van spraakverwarring tussen smossen en knoeien, oren toe en dicht. Dat sommige sketches beter van de grond kwamen dan andere en vooral overeind werden gehouden door bepaalde acteurs, liet de goed gevulde PDS zich alvast niet aan het hart komen. Want als wij het al in onze broek doen van de woorden “acteur uit publiek” terwijl we zitten te kijken naar mensen die door godbetert om de beurt maar één woord te zeggen de lotgevallen van een vissenambulance uit hun mouw schudden, wie zijn wij dan om te klagen?

 

Preparee versus Kaaswol // gezien op woensdag 25 april in de Pieter de Somer-aula

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s