Vergeet De Mol, kijk naar de Koningin Elisabethwedstrijd

De jeugd van tegenwoordig troept samen om in groep naar De Mol of Temptation Island te kijken. Een (brakke) wifi-verbinding, een laptop en enkele zakken chips volstaan voor een avond vol spanning en vertier. Maar nu is er een nieuwe verleiding, want de Koningin Elisabethwedstrijd wordt live uitgezonden.

Elk jaar zorgt de Koningin Elisabethwedstrijd voor een muzikaal hoogtepunt in de wereld van de klassieke muziek. Tijdens een olympische krachtmeting van meerdere weken strijden de kandidaten voor een plek op het podium in Bozar. Dit jaar zijn dat zangers, andere jaren staan pianisten, violisten en cellisten op de scène.

Het is een van de weinige momenten in het jaar dat klassieke muziekliefhebbers zich rond de buis verzamelen om naar muziek te kijken. De Elisabethwedstrijd is dan ook niet te vergelijken met de weinige andere klassiekemuziekuitzendingen, zoals pakweg het nieuwsjaarsconcert (nogal voorspelbaar) of de sporadische passages van Marc Erkens (nogal kort) in Culture Club.

Nee, de Koningin Elisabethwedstrijd, dat is televisie van een ander kaliber. Dat is spanning van begin tot eind. Zwetende zangers onder de spots (als echte sporters worden ze na hun prestatie met een handdoek in de coulissen opgewacht), analyses en commentaren van kenners (zoals de onevenaarbare Katelijne Boon) en – natuurlijk – de beste opera-klassiekers uit je boxen.

Geheel in De Mol-stijl hebben de kenners hun pronostiekje al klaar (een top vijf op een vodje papier) dat ze na elke ronde weer kunnen bijstellen. Een zeventienkoppige jury maakt dat niets te voorspellen is: tot de laatste aflevering zal je op het puntje van je stoel zitten om te kijken of je favoriete kandidaat het haalt.

De Elisabethwedstrijd is een serie met vijf afleveringen: de halve finales (4 en 5 mei) en de finales (10, 11 en 12 mei) worden rechtstreeks uitgezonden. Muziek beleef je meestal best in een concertzaal, maar een televisieuitzending heeft ook zo z’n voordelen: je hoeft je gsm niet uit te zetten, je ziet de zangers van dichtbij, je kan tijdens de stukken over je deskundige oordeel discussiëren met je vrienden, je hoeft niet te wachten op een pauze voor een biertje, je kan erbij gaan liggen, en – misschien wel het allerbelangrijkste – je kan alle opera-aria’s luidkeels meebrullen met de kandidaten (best wel overleggen met je kotgenoten).

Ook als je weinig opera op je iPod hebt staan, zijn de uitzendingen van de Elisabethwedstrijd een belevenis. Het is misschien wel dé gelegenheid om wat aria’s te leren kennen, zeker als je na al die jaren het Eurovisiesongfestival (dat overigens ook op 12 mei wordt uitgezonden) wel beu gekeken bent.

Eén dag voor de mol bekend zal zijn, weten we wie de Elisabethwedstrijd 2018 wint. Ik beloof je: de finale van de Elisabethwedstrijd wordt spannender dan die van De Mol. Daarom: blokkeer de finaleavonden in je agenda, nodig vrienden uit en haal wat hapjes in huis. Tip voor een optimale beleving: koppel een box aan je laptop en koop vooral géén chips.

Echt waar, misschien is het wishful thinking, maar ik voorspel een nieuwe trend: vandaag en volgende week drommen studenten samen rond een scherm voor de Koningin Elisabethwedstrijd.

Emmanuel is een van deZES|lesSIX en volgt de Koningin Elisabethwedstrijd voor Canvas, Klara en Musiq’3. Volg deZES|lesSIX via Facebook. Bekijk alle afleveringen via deze link.

IMG_6811

Foto’s © Emmanuel van der Beek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s