De grootmeesters der Vlaamse hiphop: Stikstof in het Depot

De Brusselaars van Stikstof paraderen met een nieuw album op zak langs de Vlaamse concertzalen. Deze zaterdag streken ze neer bij ons favoriete poppodium: het Depot. CLUB KULTUUR was erbij en kan met zekerheid zeggen: Stikstof is de crème de la crème der Vlaamse hiphop. Zie hieronder ons verslag van de show.

3074f071d49e508359f4d1bcc26a081f-Stikstof_thumbnail

Rapformatie Stikstof timmert al jaren ijverig aan een weg waar tot recent maar weinig op gereden werd: de Vlaamstalige hiphopscene. Maart zag de release van hun derde plaat, getiteld Overlast. De ruige, bloederige cover past perfect bij de behandelde thematiek. De mannen van Stikstof zijn kritisch en kwaad, maar die woede is nog niet eerder zo duidelijk hoorbaar geweest. Ze zijn kwaad op politici, de NVA in het bijzonder. Ze zijn kwaad op politie en beleidsmakers in Brussel, de stad waar ze wonen.

De groep, bestaande uit Omar G (solo bekend als Zwangere Guy), Astrofisiks, Jazz (plus DJ Vega live op de draaitafels), begint langzaam maar zeker een groter publiek aan te spreken. Binnen hun eigen stad waren ze al langer een gevestigde naam, maar in de rest van Vlaanderen bleef dit tot nog toe enigzins uit. Vorig jaar tipte ik ook een show van de groep op deze blog, waar ik met een kleine honderd man in de Rumba getuige van was. Later in het academisch jaar stonden ze in het Depot met SlotUUR KULTUUR, als voorprogramma van de band Ertebrekers.

Nu ben ik  een jaar later opnieuw op de vloer te vinden; nu bij hun headlineshow in het Depot. De zaal is vol: kaarten zijn zo goed als uitverkocht. Overal om me heen zie ik jonge gasten die shirts met het Stikstof-logo dragen: een hoofdletter N met stippen er omheen. De show begint en DJ Vega zet albumopener ‘2010’ in. Omar G betreedt het podium als eerste. Het publiek kent zijn tekst woord voor woord. Jazz komt erbij en ook Astro volgt al snel. We kunnen beginnen.

De groep verzorgt een strakke, gevarieerde set waarin we beetje bij beetje meer energie toegediend krijgen. Gogolplex verzorgt indrukwekkende live visuals bij de show, waar onze eigen waarneming op het scherm in de achtergrond vervormd wordt tot een psychedelische trip. Ze beginnen de avond met “gevoeligere” nummers (voor zover dat steek houdt). Bij het nummer ‘Def’, door de Morgen al bekroond tot het absolute hoogtepunt van hun werk, maken we kennis met Omar G de filosoof die luidop reflecteert op zijn levenskeuzes. Dan volgt ‘Zoizo’, een ode van de mannen aan hun roots, de liefde voor het hiphopgenre. ‘Ja Dan’, het jazzy buitenbeentje van hun vorige album, vindt ook heel wat weerklank in de zaal.

IMG_0026.jpg

Een hierop volgend intermezzo met ouder werk valt vlakker dan het nummers van het nieuwe album, waar het publiek merkbaar meer bekend mee is. De rustige eerste helft van de set blijkt slechts een opwarmertje te zijn wanneer de hardere beats erin gegooid worden. De eerste moshpits ontstaan in de zaal. ‘Overlast’, een banger van de hoogste klasse, brengt de eerste cirkelpit met zich mee die de rest van de show keer op keer zullen blijven vormen. De temperatuur in het Depot stijgt nog eens 5 graden als ‘Dobberman’ de revue passeert. Springend, zwetend, en schreeuwend zie ik alle kanten van de zaal. De groep verlaat hierna het podium, maar gelukkig niet lang, want we misten nog een paar nummers. Met ‘Alambetant’ en ‘Frontal’ bereiken we het gewenste hoogtepunt van energie, waarna we samen zwetend en voldaan de zaal verlaten. Dit is slechts het begin van de Stikstof-era; we kunnen nog grootse dingen verwachten van de Brusselaars. Wacht maar af.

Wat? Stikstof // Wanneer? Za 12 Mei // Waar? Het Depot //Prijs: 14 euro (12 voor cultuurkaart) // Meer info? http://stikstofbrussel.be

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s