Het cultuurdebat samengevat

Op maandagavond vond een groot cultuurdebat plaats in OPEK (Openbaar Entrepot voor de Kunsten). Met dank aan de Leuvense cultuurraad sneden 7 politici enkele relevante onderwerpen aan over het huidige cultuurklimaat. Ondanks het feit dat er nooit uitgepraat kan worden over de thema’s, klokten we af op een pittige 2 uur aan cultuur, met dank aan een strenge maar rechtvaardige moderator Jan Hautekiet.

Cultuurdebat

© Bart De Vos


Aanwezige debatteerders (in volgorde van bovenstaande foto):

sp.a – Denise Vandevoort
N-VA – Lorin Parys
CD&V – Karin Brouwers
Groen – Lies Corneillie
Vlaams Belang – Hagen Goyvaerts
Open VLD – Rik Daems
PVDA – Seppe De Meulder


Voor alle duidelijkheid: het gaat goed met Leuven en haar cultuur. Onder het motto alles kan beter werd echter duchtig gepraat over de reeds gerealiseerde projecten en toekomstige plannen voor onze stad.

PARTICIPATIE

(ingeleid door Wim Oris – artistiek coördinator bij Compagnie Tartaren)

Cultuur is er voor iedereen. Of beter: zou er voor iedereen móeten zijn. Om de participatie te verhogen is het belangrijk om het aanbod laagdrempelig te houden en voor ieder wat wils te voorzien. Maak dus culturele centra transparant (neem dat letterlijk: plaats ramen zodat mensen kunnen binnenkijken) en bied cultuur bijvoorbeeld gratis aan (cfr. Londen, waar musea gratis zijn). Op die manier komen alle lagen van de bevolking hun neus aan het venster steken. Want uiteindelijk is cultuur toch een basisbehoefte?

BUDGET EN ONDERSTEUNING KLEINE INITIATIEVEN

(ingeleid door Sabine Tonet – projectmanager STELPLAATS Leuven)

Een begrip dat wel vaker naar boven kwam gedurende de avond, was STELPLAATS. Dit initiatief van mijnLeuven en vzw Onkruid wordt ondersteund door de stad Leuven en is een tijdelijke invulling van de oude stelplaatsen van De Lijn aan het station. Het geeft jongeren de ruimte te smossen (of simpelweg hun ding te laten doen) en geldt dus als voorbeeldfunctie. Er wordt dan ook gepleit voor meer van zulke initiatieven met medewerking van het stadsbestuur. En liefst zonder veel ergernissen wat betreft aanvragen en bijhorende bureaucratie. Kan hier budget voor vrijgemaakt worden, a.u.b.?

Park B&B brug

© B&B Park

Blijkt nu dat Leuven de stad is die het meest uitgeeft aan cultuur binnen het exclusieve groepje van Belgische centrumsteden. Denk aan het And& festival, waar maar liefst 500.000 euro in geïnvesteerd werd. Of de realisatie van grootse projecten als Hal5 en een STELPLAATS. Nogmaals: het gaat goed met Leuven, maar er zijn nog zo veel ongedefinieerde ruimtes die opgevuld kunnen worden met kunst en creativiteit. En waarom niet wat meer humor?

DIVERSITEIT

(ingeleid door Jasper Kinyentama – oprichter en coördinator Urban Woorden)

Er zijn momenteel 170 verschillende nationaliteiten thuis in Leuven. Verklaring hiervoor is o.a. de grote hoeveelheid aan diverse nationaliteiten van studenten. Probleem hierbij is dat de stad 170 verschillende culturen moet betrekken in haar cultuur. Geruststelling hieromtrent is dat we de meest verwelkomende stad zijn en dat onze cultuur geen grenzen kent.

Belangrijk blijkt om de diversiteit in het personeelsbestand van culturele centra te verhogen. Dit zou een dynamiek teweegbrengen die haar invloed op het cultuuraanbod zelf ten goede komt. Onze attitude als Leuvenaar speelt hier een belangrijke rol.

RUIMTE EN INFRASTRUCTUUR

(ingeleid door Octaaf Duerinckx – deelraad cultuur amateurkunsten)

En dan de topic waar iedereen reikhalzend naar uitkeek en reeds meermaals aan bod kwam: de infrastructuur. De ruimte in Leuven is zowel schaars als duur. Voorstellen die aan bod kwamen: samen polyvalente ruimtes gebruiken, een arts zone oprichten in de vaartkom en natuurlijk de podiumkunstenzaal.

Dat dat laatste er komt, is ondertussen blijkbaar al geen vraag meer. De vraag is: waar en hoe? Eén van de plannen is de Hertogensite op de Brusselsestraat, maar hiertegen werd geargumenteerd dat dit het mobiliteitsplan van de stad tegenspreekt. Er zouden namelijk 1200 personen op hetzelfde moment in een zaal moeten geraken. Het tegenvoorstel is om de site te bouwen op de huidige STELPLAATS. Veel pro’s en contra’s bij beide plannen. Conclusie: geen conclusie en een matig tevreden publiek rond het ‘debat’. Waar wel eensgezindheid rond bestaat is het feit dat deze podiumkunstensite een pronkstuk moet worden. Zowel qua participatie, transparantie en architectuur.

TOEKOMSTIGE ROL VAN DE STAD IN HET LOKAAL CULTUURBELEID

(ingeleid door Steven Vandervelden – algemene en artistieke leiding STUK)

Vaak terugkomend begrip: het Limburggevoel creëren. De samenhorigheid van de inwoners en tevredenheid over de stad is iets wat we zouden moeten gaan zoeken in Limburg.

Er zijn te weinig musea in Leuven. Dit heeft een grote invloed op onze culturele tevredenheid. Er wordt voorgesteld om van het Stadhuis een historisch museum te maken. Op die manier worden de lege ruimtes ingevuld én biedt het een enorme meerwaarde aan onze cultuurbeleving. Zoals eerder aangehaald zouden ook andere ruimtes geheroriënteerd kunnen worden om de lege publieke domeinen op te vullen. Niet te vergeten is het belang van cultuur voor de horeca en bijgevolg de volledige stad.


En zo is de cirkel rond. Cultuur is de maizena van een stad die alles en iedereen samenbindt. En het is toch simpel; geef iedereen de kans om cultuur te ontdekken door transparant te zijn, ondersteun kleine initiatieven door budget vrij te maken, werk mee met enthousiaste jongeren, nodig alle nationaliteiten uit om cultuur aan te bieden en te beleven, voorzie de ruimte om creatief talent los te laten en vul de leegstaande publieke ruimtes want elke sector heeft er baat bij. En zo konden nog eindeloze evidente oplossingen op tafel gegooid worden. Helaas (of gelukkig?) werden de debatteerders tijdig de mond gesnoerd zodat we nog wat verder konden nakaarten aan de toog. Want uiteindelijk zullen we nooit uitgepraat zijn…

Linde

© Bart De Vos

We kregen helaas niet erg veel nieuwe inzichten en de debatteerders bleven mild. Hoogtepunt van de avond? De twee nummers die Linde speelde. Dit duo (Linde Muylaert en Jeroen Huyzentruyt) is artist in residence in Het Depot en liet de zaal verbluft achter met adembenemende kreten die ons in Mongoolse berglandschappen waanden. Hoewel de artiestennaam eerder veelvoorkomend is, toonde ze toch one-of-a-kind te zijn. Hoe het cultuurklimaat ook moge evolueren, het talent in onze stad is verzekerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s