INTERVIEW: The Calicos

Dinsdagavond opende Het Depot haar deuren voor een nieuw seizoen van Depot Café. Voornamelijk muziekliefhebbers met beperkt budget -beter bekend als ‘studenten’- genoten van een gratis show van The Calicos in de foyer. En ik had eerder op de avond een gesprek met frontman Quinten Vermaelen. ‘The Calicos wie?’ hoor ik u denken. Wel, na het lezen van dit artikel ben je helemaal mee. En dat zal nog van pas komen, want van deze mannen gaan we nog veel horen.

Cover The Calicos

Toen ik Stijn Meuris in januari 2017 interviewde vertelde hij het volgende:

“Humo’s Rock Rally was heel belangrijk voor ons. Niet te onderschatten. Vanaf dan konden we dingen probéren en op onze bek gaan zonder dat dat erg was. Dat was toen echt zoals op de startknop van een chronometer klikken en tot nu toe loopt die chronometer nog altijd.”

Nu, anderhalf jaar later, zit ik in dezelfde foyer van hetzelfde Depot. Met een andere winnaar van Humo’s Rock Rally. Achtentwintig jaar na het Noordkaap van Meuris schreven The Calicos zichzelf op 22 april 2018 de Vlaamse muziekgeschiedenis in. Wie zijn ze, worden ze even groots als de erelijst doet verhopen, mikken ze op wereldwijde faam of stellen ze totaal andere doelen? Hoog tijd voor een introductie!

Dag Quinten. Vertel eens, wie of wat zijn The Calicos?

Lien Berden

© Lien Berden

“Wij zijn een zeskoppige groep die nu al anderhalf jaar lang bestaat, maar elkaar al redelijk lang kennen en al veel samen speelden. We zijn ook een beetje familie. Mijn broer is de drummer en mijn neef is de pedalsteel speler. Wij schreven ons in voor Humo’s Rock Rally 2018 en hebben dat gewonnen.”

En jullie zijn sinds Humo’s Rock Rally volledig gelanceerd?

“Ja zoiets. We hebben veel kunnen optreden en dat konden we voordien niet doen. Dat is voor ons het belangrijkste. We hebben deze zomer veel kunnen spelen en oefenen. Eigenlijk hadden we nog maar zo’n 3 optredens gedaan met deze bezetting en deze nummers.”

Wat was het doel toen jullie aan Humo’s Rock Rally begonnen?

Vóór Humo’s Rock Rally was er wel een verwachting om op z’n minst bij de besten te geraken. En elke keer wouden we toch weer naar die volgende ronde geraken. We waren zelf ook een beetje verschoten van de commentaren. Na de eerste keer was het enorm positief. En dat gaf voor ons wel een enorme boost. Maar het was goed dus wij waren eigenlijk wel heel content en gedreven om naar die finale te gaan.”

Is die wedstrijd nog steeds even belangrijk als toen Noordkaap het won in 1990?

“Het is een beetje veranderd denk ik. We hebben natuurlijk wel nog steeds de financiële middelen gekregen waar we heel veel mee kunnen doen. Maar voor ons is het wel nog redelijk hard werken omdat we nog een heel nieuwe band zijn. Maar dat is plezant natuurlijk. Dankzij Humo’s Rock Rally gaan er sowieso wel deuren open. Optredens die je normaal niet zomaar krijgt, krijgen wij nu wel. Eigenlijk gewoon afgaande op die overwinning. Dat geldt ook voor vanavond. Het grootste voordeel is dat je op plekken mag spelen en dat ze je vertrouwen.”

Is die overwinning te danken aan jullie unieke americana-stijl?

Ik weet niet zo goed of het zo uniek is in Vlaanderen. Je hebt wel een paar mensen die er mee bezig zijn. Ik denk natuurlijk aan Admiral Freebee, maar ook The Bony King Of Nowhere en Douglas Firs spelen dat genre. Maar blijkbaar kon de jury het dus wel appreciëren.”

Jij bent als jongste van de groep frontman, maar ook de leider?

“Eigenlijk wel. Ik schrijf alle nummers en teksten en organiseer zo veel mogelijk de repetities. Ik kom af met een idee, maar vertrouw wel iedereen om zijn eigen ding er mee te doen.”

En dat allemaal in combinatie met je studies?

“Ik heb zeeën van tijd om dat allemaal te doen. Ik studeer sociologie en moet mijn thesis afgeven dit jaar. Momenteel is het dus wel een goede combinatie. De rest van de band is grotendeels halftijds aan het werk.”

“We keep movin’ like ashes in the rain
and I’m holdin’ on to my heroes.
I’ll see you around.”

‘Our House’

Twee weken geleden brachten jullie met ‘Our House‘ een eerste single uit. Ben je tevreden over hoe deze is onthaald?

“De reacties zijn allemaal heel positief. Het is bijvoorbeeld heel leuk om te horen dat je nummer tijdloos wordt genoemd. Er zijn wel mensen die het tijdloze eraan wat negatief vinden. Maar wij zijn gewoon blij dat het de wereld is afgestuurd omdat het eigenlijk al redelijk lang af was. Op een manier kunnen we met dat nummer een bepaalde periode afsluiten en nu precies écht beginnen.” 

Waar gaat ‘Our House’ precies over?

43877825_422929508235858_9040519430634733568_n

© Lotte Torsin Photography

“Het is een nostalgisch nummer. Het gaat ook over vriendschap en over hoe jonge mensen elkaar ondersteunen en de wereld ervaren. Mezelf incluis natuurlijk. En hoe die wereld soms wat op u kan drukken. Het is zowat een coming of age-nummer. Met een vette solo, ja.”

Coming of age, dus hoe zien jullie de toekomst nu?

“Ik denk dat we nog kunnen evolueren naar iets dat we nu nog niet zijn. We groeien elke dag heb ik het gevoel. Maar alles op zijn tijd. Voor grote podia als Pukkelpop of Rock Werchter is het misschien nog wat te vroeg. Ik denk dat we dat beter gaan doen als we daar wat mee wachten. Elk optreden is voor ons ook wel nog nieuw. Op zich zijn we het gewoon om op een podium te staan, maar niet op van die grote festivalpodia. We groeien daar wel sterk en snel in. Het is er ons vooral om te doen dat we kunnen blijven spelen en creëren. Dat vinden wij het plezantste.”

Wat zijn de concrete plannen voor singles en albums?

“Er komt sowieso nog een tweede single ergens in het voorjaar. Hopelijk ook nog een derde voor de zomer. We zijn er zelf ook nog niet uit. Maar uiteindelijk is het idee wel om een album uit te brengen. We groeien nog elke dag dus als we er nog een paar maanden over nadenken gaat er wel iets goed uitkomen.”

Wat mogen we vanavond verwachten van The Calicos in Depot Café?

“Wij hebben er goesting in. Het is hier gezellig en het eten was ook heel goed. We spelen trouwens voor de eerste keer in Leuven want eigenlijk komen wij hier nooit.”

Hopelijk komen jullie vanaf nu dan vaker! Binnenkort in de grote zaal van Het Depot?

“Ja, hopelijk. We hadden het er juist al over. We piepten door de deur en het kriebelde. Dat is voor de volgende keer!”


Wat? The Calicos // Wanneer? dinsdag 9 oktober 2018 // Waar? Het Depot (foyer) // Prijs: gratis // YouTubelink // Spotifylink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s