Cinefonisch orkest op Kortfilmfestival Leuven

De studenten Muziektherapie van LUCA School of Arts begeleidden live een op maat gemaakt programma Vlaamse kortfilms. Een combinatie cinema met een symfonisch orkest op Het Internationaal Kortfilmfestival Leuven dus. Een selectie van 5 visueel sterke films kwamen nog sterker uit de hoek door de het live cinefonisch orkest.

ikl cover

Wat is een film zonder muziek? Het is een cruciaal gegeven om het gevoel kracht bij te zetten en emoties bij de kijker over te brengen. Een wijs man zei ooit: ‘Without music, life would be a mistake’. Hetzelfde is van toepassing op films, medunkt. Het belang van muziek is zelfs zo onmisbaar dat er een studierichting Muziektherapie bestaat. 

Pas in 1927 werd het mogelijk om beeld en geluid synchroon af te spelen. Voordien werden er enkel stomme films gemaakt, soms onder begeleiding van een orkest. Stom werd het dus allesbehalve vandaag. We gingen enkele eeuwen terug in de tijd en beleefden films zoals onze voorvaders. Met grote verwachtingen trokken we naar het Internationaal Kortfilmfestival Leuven want om 17u stond ‘Impro Shorts: Filmconcert’ op het programma.

Het geluid bij de vijf Vlaamse kortfilms ‘De Honger’, ‘Kastaars’, ‘Nuru’, ‘Gerontophobia’ en ‘Ape Man’ werd uitgezet. De 11 studenten Muziektherapie namen de klank voor hun rekening. Met een ontelbaar assortiment aan instrumenten zorgden ze voor de spanning, rust, humor en cliffhangers die bij de beelden hoorden. Ze speelden perfect op elkaar in en soms was het leuker kijken naar het podium dan naar het cinemascherm. Niet alleen met blazers, strijkers en slagwerkers werd er klank gemaakt, maar ook de zang en het gefluit zorgden voor leuke deuntjes.

Onderstaand elftal van de afdeling Muziektherapie van LUCA School of Arts zorgden voor klank bij het beeld.

4TH landscape_1

© Internationaal Kortfilmfestival Leuven

De films op zich waren van zeer hoogstaande kwaliteit en het symfonisch orkest maakte het alleen maar beter. Films als ‘De Honger’ en ‘Nuru’ zijn vrij dramatisch en dat gevoel werd dan ook perfect neergezet door de muzikanten. ‘Ape Man’ is  eerder humoristisch, maar ook hier werd het geluid feilloos nageaapt. ‘Gerontophobia’ is dan weer het schoolvoorbeeld van een stomme film. Het had zelfs schermvullende bordjes met de tekst die de personages uitspraken. Dichter bij het pre-1927-gevoel konden we niet komen. De volle cinemazaal zag en hoorde vooral dat het goed was!

Wat? Impro Shorts; Filmconcert // Wanneer? 2 december 2018, 17u // Waar? Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2018, STUK Soetezaal // Prijs? €8,5 (korting met cultuurkaart!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s