FILMTIPS: december @cinemaZED

Ook deze maand wachten er een heel aantal goede films op jullie in de cinemazalen. Een aantal recente release verdienen wel wat meer aandacht, zoals Utøya 22. juli, Climax, Woman at War en het Italiaanse La Terra Dell’Abbastanza. Te noteren in de agenda is zeker ook het UUR KULTUUR van 13 december dat draait rond de documentairefilm Leuven ’68. Verder biedt cinema ZED de kans om ook een aantal films die niet meer draaien toch nog een keert je in de zaal te zien. Het zijn er een heel aantal deze maand, maar ik raad toch voornamelijk The Children Act, Burning en The Bookshop aan. Tot slot zijn er natuurlijk ook nog de filmklassiekers met deze maand het wonderschone The Piano en ok Babette’s Feast als ‘new classic’ uit de jaren ’80.

UUR KULTUUR: donderdag 13 december

uurkultuur

Waarom kijken: omdat het wel belangrijk is te weten waarom en dankzij wie wij met zijn allen aan een Nederlandstalige universiteit kunnen studeren in Leuven, met een cultuurkaart kan je deze top docu helemaal GRATIS bekijken en als vervroegd kerstcadeautje kan je zelfs gratis een vriend/vriendin meebrengen. Bovendien is de film in het Engels ondertiteld voor de internationale studenten. Geen reden om niet te komen dus!

Wat: In “Leuven ’68” blikken we terug op de woelige jaren 1966 t.e.m. 1968, jaren waarin een breed gedragen, intense studentenrevolte het land doet daveren op haar grondvesten. De revolte, een voorbode van een golf studentenrevoltes wereldwijd, is zowel een reactie tegen het starre, autoritaire beleid van de bisschoppen als strijd voor een autonome Nederlandstalige universiteit in Vlaanderen. Zowel een strijd voor emancipatie, inspraak en democratisering als een hevig woedende taalstrijd. “Leuven ’68” is een zeldzaam moment in de geschiedenis waar links, centrum en rechts samen revolteerden. De gevolgen van de studentenrevolte blijven niet beperkt tot stad en universiteit, maar zullen een bepalende impact hebben op de koers van het land. Zowel op politiek als maatschappelijk vlak vormt “Leuven ‘68”  een breuklijn in de geschiedenis.

==> Vergeet je zeker niet in te schrijven via deze link.

Filmtips

Utøya 22. juli

Utoya

Waarom kijken: voor meerdere kippenvelmomentjes, accurate film (duurt 72 minuten net zolang als de terroristische aanval), belangrijke gebeurtenis om te weten en nooit te vergeten

Wat: 22 juli 2011, het eiland Utøya in Noorwegen. Kaja zit er samen met haar zus Emilie een paar dagen op zomerkamp. Wanneer Emilie er even geen zin meer in heeft, besluit Kaja om alleen naar de barbecue te gaan. Plots hoort ze een geweerschot, het eiland wordt aangevallen door een zwaarbewapende rechtsextremist. Zenuwslopend gaat Kaja op zoek naar haar zusje terwijl de aanvaller gedurende 72 minuten lang het kamp terroriseert.

Climax

Climax2

Waarom kijken: we houden allemaal wel van een goed verfilmd bacchantisch ritueel, je raakt er zelf een beetje onder hypnose van, het is eens een ander soort horrorfilm

Wat: Een groepje jonge dansers komt samen in een afgelegen en leeg schoolgebouw om te repeteren. Wanneer de nacht valt, ontstaat al snel een feestje met opzwepende muziek, prille verliefdheden en sangria. Veel sangria. Maar het feestje ontaardt in een collectief delirium wanneer blijkt dat de sangria aangelengd was met LSD.

Woman at War

Woman at War

Waarom kijken: Halldóra Geirharðsdóttir (jawel, geen gezever, dit is de naam van de hoofdrolspeelster) zet een ijzersterke vrouwelijke rol neer, knotsgek IJslands eiland als setting, hoog feelgood gehalte

Wat: Halla is graag gezien als koorleidster, maar leidt stiekem een dubbel leven als gepassioneerde milieuactiviste. Met pijl en boog gaat ze letterlijk de strijd aan tegen de industrialisering van de Ijslandse natuur en de lokale aluminiumindustrie door grote elektriciteitskabels stuk te schieten. Net wanneer ze plannen maakt voor haar grootste en meest stoutmoedige actie ooit, krijgt ze onverwacht nieuws. Haar aanvraag om een kind te adopteren is eindelijk geaccepteerd en er wacht een klein meisje op haar in Oekraïne.

La Terra Dell’Abbastanza

terradellabbastanza

Waarom kijken: rondleiding in de onderwereld zonder Dante Alighieri, maar met twee onafscheidelijke broers, verfrissend gebruik van de camera, slimmer verwijzingen naar andere films in het genre (joepie, flink staaltje intellectuele zelfbevestiging voor wie Gomorra of The Godfather heeft gezien) en natuurlijk de zeemzoete Italiaanse (lees: Romeinse) klanken

Wat: Mirko en Manolo zijn beste vrienden. Zij leven in de armoedige buitenwijken van Rome en dromen over een leven vol geld en seks. Wanneer ze per ongeluk iemand doodrijden, verandert hun leven radicaal. Het slachtoffer was immers lid van de lokale maffia. Door dit toeval raken ze geïntroduceerd in de onderwereld. Al snel leven ze in weelde en raken ze bedwelmd door het snelle geld. De vrienden raken steeds verder verwijderd van hun oude leven, ze belanden in een spiraal van geweld en slaan daarmee een weg in die onomkeerbaar lijkt.

Play it again Sam

The Children Act

Childrenact

Waarom kijken: een fantastische Emma Thompson, ook omdat het gewoon leuk is te beseffen dat Thompson, die in deze film een rechtschapen rechter speelt, Sybill Trelawney (Sybilla Zwamdrift) speelt in Harry Potter, en natuurlijk ook omdat de film een heel denkproces activeert: wat is goed, slecht en de grens daartussen?

Wat: Terwijl haar huwelijk op losse schroeven staat, krijgt rechter Fiona Maye te maken met een complexe ethische zaak. Adam, een doodzieke jongen van 17, weigert een levensreddende bloedtransfusie op grond van de religieuze overtuigingen van zijn familie. Hij is nog net geen 18 en dus wettelijk een kind. Fiona moet beslissen of ze de jongeman kan verplichten tot een transfusie en dus tot (over)leven. Wanneer ze Adam bezoekt in het ziekenhuis heeft de ontmoeting een grote impact op hun beiden.

Burning

burning

Waarom kijken: omdat het fantastisch is te zien hoe de regisseur een film gemaakt heeft van 2,5u waarbij je constant op het puntje van je stoel zit uit een kortverhaal van Haruki Murakami

Wat: Jong-soo droomt van een schrijverscarrière maar werkt parttime als bezorger in Seoul. Op een dag treft hij  de mooie Haemi, een meisje dat opgroeide in dezelfde buurt als hij. Zij vraagt hem tijdens haar vakantie op haar kat te passen. Wanneer Hae-mi terugkeert, stelt ze Jong-soo voor aan Ben, een knappe, succesvolle jongen die ze op reis heeft ontmoet. Jong-soo voelt zich het derde wiel aan de wagen en ontdekt dan dat Ben een duistere hobby blijkt te hebben.

The Bookshop

bookshop

Waarom kijken: nostalgische film die de rebel in je aanwakkert en het hart van boekenliefhebbers doet smelten

Wat: Eind jaren ’50 besluit de jonge weduwe Florence Green haar leven terug op te pakken door een boekwinkel te openen. Ze is een krachtige vrouw die haar dromen najaagt, en dat stoot sommige inwoners van het Britse kustplaatsje voor de borst. Vooral de welgestelde Violet Gamart en haar man jutten de dorpsgenoten op om Florence tegen te werken. Toch vindt ze steun bij de mysterieuze Mr. Brundish die vindt dat het stadje wel toe is aan wat verandering.

Klassieker(s) in de kijker

The Piano

thepiano

Waarom kijken: om te weten wat er allemaal aan de hand is op bovenstaande foto, om het schitterend werk te zien van Jane Camion, de eerste – en tot nu toe enige – vrouwelijke regisseuse die de Gouden Palm won, prachtig dramatisch verhaal met een vleugje erotiek

Wat: De Schotse Ada kan niet praten,  woont al een tijd alleen met haar dochter Flora en is een getalenteerde pianiste. Via een gearrangeerd huwelijk komt ze terecht in Nieuw-Zeeland. Het leven in het ruige land en de relatie met haar nieuwe echtgenoot Stewart is niet wat ze ervan had verwacht. Wanneer Stewart besluit om Ada’s piano te verkopen aan de naburige avonturier George, zit Ada in zak en as. George zegt dat ze haar piano kan terugverdienen. Maar daar zitten voorwaarden aan vast.

Babette’s Feast

babettesfeast

Waarom kijken: een volledige film die focust op een gastronomisch feestmaal, need I say more?

Wat: Op een stormachtige nacht in 1871 zoekt de Franse vluchtelinge Babette onderdak in een dorpje op het ruige Deense Jutland. De dorpsbewoners zijn strikte Lutheranen en leiden een uitermate sober leven. Toch lukt het de Française langzaam maar zeker om zich te integreren in de gemeenschap. Wanneer Babette de loterij wint, nodigt ze het hele dorp uit voor een gastronomisch feestmaal. Een ongeziene en zondige overdaad in de strikte dorpsmentaliteit.

Supertip, ofte: de cultuurkaart!

Schaf jezelf een KUL cultuurkaart aan! Een cultuurkaart heb je al voor twintig euro en kan je via deze link bestellen. Met een cultuurkaart kan je naar de film in cinema ZED voor maar 6 euro. Natuurlijk zijn er ook heel wat andere culturele instituties en activiteiten waar je korting bij krijgt (Museum M, STUK, etc.) en elke maand is er UUR KULTUUR, waar je volledig gratis naartoe kan! (zie hierboven)

cul

WAT: steengoede films in cinema ZED // WAAR: Cinema ZED – Vesalius (Vesaliusstraat 9C, 3000 Leuven) of Cinema ZED – STUK (Naamsestraat 96, 3000 Leuven) // WANNEER: voor de filmtijden check deze site // HOEVEEL: standaardtarief is, 8,5 euro, maar met je cultuurkaart slechts 6 euro (!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s