Wegdromen met Portland

Portland kwam, speelde en overwon de harten van hun trouwe Leuvense fans. De vierkoppige indie-dreampopband, beter bekend als een van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting 2018, liet er geen gras over groeien en werd meteen aangewezen als artist in residence van Het Depot. Die titel hebben ze meer dan terecht verdiend en hieronder lees je waarom.

portland.jpg

Frontman en –vrouw Jente Pironet en Sarah Pepels speelden afgelopen dinsdag een uitverkocht Depot plat. En ‘plat’ kun je het wel noemen, want onberoerd lieten de finalisten van Humo’s Rock Rally 2016 de toeschouwers niet achter. Portland ontroerde met hun typische melancholische meerstemmigheid en klampte zich zo vast aan een hondertal foyergangers van de tofste concertzaal van Leuven.

De intieme setting van Het Depots kleinste zaal droeg natuurlijk z’n steentje bij aan de hoge score voor sfeer en gezelligheid. Bekendste nummers “Pouring Rain” of “Lucky Clover” klonken nog nooit zo dicht en persoonlijk. Daarnaast kwamen álle instrumenten ook beter tot hun recht in de liveshow, waardoor ineens een hele andere interpretatie werd gegeven aan de songs zoals je ze gaandeweg op de radio hoort. Vier instrumenten en twee stemmen hebben nog nooit zo harmonieus en compatibel geklonken.

Als ik toch een puntje van kritiek mag geven, is het dat de drums en de synths te weinig credits kregen. Weggemoffeld achter twee kleppers van stemmen, werd bijna vergeten dat deze twee er ook nog waren. Toch bleken ze onmisbaar in de dromerige en emotionele sound die Portland zich eigen maakt. Gill Princen vervoerde het publiek met z’n synthesizer mee naar een sferisch geheel dat vervolledigd werd door Arno De Bocks meeslepende slagwerk. Voeg daar Pironets melodieuze gitaarspel en Pepels’ romantische pianowerk aan toe en je waant je in een ander zweverig universum.

Toch is het moeilijk een label te plakken op hun muziek, die een onbeschrijfbaar gevoel opwekt dat nauwelijks te vatten is een enkele woorden. Wie zelf in hogere sferen gebracht wil worden, ervaart dit best met eigen oren in de vele shows die de groep nog te wachten staan, want één ding is zeker: de leden van Portland hebben hun laatste noot nog niet gezongen.

Op 30 april 2019 kan je Portland aan het werk zien in de Botanique. Tickets en info vind je hier.

Portland |11 december 2018 | Het Depot 

±10% korting met je cultuurkaart

 

Een gedachte over “Wegdromen met Portland

  1. Pingback: INTERVIEW: Portland | CLUB KULTUUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s