INTERVIEW: Portland

Je kent Portland als winnaar van De Nieuwe Lichting 2018, hun bijhorende hit ‘Pouring Rain‘ en hoogstwaarschijnlijk ook van de festivalzomer, waar ze alomtegenwoordig waren. Dinsdagavond stonden Jente Pironet en Sarah Pepels als ‘Artist In Residence’ in hún reeds lang uitverkochte Depot-foyer en vooraf antwoordden ze op enkele vragen. De samenvatting daarvan vind je hieronder.

Portland (Zeb Coune) - low res

© Zeb Coune

Jente en Sarah mogen dan wel het frontduo vormen, maar dankzij Arno De Bock (drums) en Gill Princen (synths) is de sound compleet. De dreampopband met invloeden van Balthazar, Lianne La Havas en Patti Smith, dropte begin oktober een derde single. Na ‘Pouring Rain‘ en Alt-J-cover ‘Matilda‘, verscheen begin oktober ‘Lucky Clover‘. Hun nieuwste wapenfeit was hotshot op Studio Brussel en stond verschillende weken in de top 5 van De Afrekening.

Zijn jullie tevreden met hoe ‘Lucky Clover‘ is onthaald?

47686757_436443413555041_1259102347523522560_n (2)

Sarah: “Ik vind van wel. Hoewel we natuurlijk nog altijd dromen van een nieuwe wereldhit en een soundtrack bij een film. Dat is er nog niet van gekomen, maar als ons album uitkomt kan dat nog gebeuren. We zijn ook heel blij met hoe de song is opgenomen. We staan 100% achter het nummer en dat is toch ook wel heel belangrijk.”

Jente: “Door de felle veranderingen in de muziekindustrie zitten we nu wat in een rare fase. We spelen momenteel al heel lang in een pre-albumfase in opbouw naar die eerste plaat. Live spelen, tickets verkopen, singles uitbrengen en airplay halen zijn nu prioritair.”

Ondanks het feit dat jullie nog geen album hebben, vulden jullie toch al zalen als de AB en stonden jullie op menig zomerfestivals. Het gaat hard sinds winst in De Nieuwe Lichting van Studio Brussel?

Sarah: “Het is een heel druk jaar geweest. We hebben na De Nieuwe Lichting alles op alles gezet om als band nog te groeien en nog meer publiek aan te trekken. Want dankzij De Nieuwe Lichting hadden we dan wel die eerste oppervlakkige bekendheid, maar de volgende stap is om mensen te kunnen blijven boeien met onze songs. Het is voor ons belangrijker om mensen echt fan te laten worden. Daarvoor moet je blijven werken.”

Jente: “We hebben heel veel festivals gespeeld en kregen daar ook de kans om ons visitekaartje af te geven. We hebben er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat dat een goed kaartje was. Nu hebben we de clubtour en die is volgeraakt. De Nieuwe Lichting heeft daar een groot aandeel in, maar na die winst stonden we wel gewoon terug op eigen benen. Door de druk van het overaanbod moet je blijven spelen, tickets verkopen en online streams hebben.”

In 2016 stonden jullie ook in de finale van Humo’s Rock Rally. Welke wedstrijd had het meeste impact?

Jente: “Moeilijk te vergelijken. Het zijn 2 totaal verschillende wedstrijden. De Nieuwe Lichting geeft direct kansen op airplay, maar bij Humo’s Rock Rally word je meer getraind op live performance. Ze waren allebei superbelangrijk. In 2016 konden we een die eerste stap naar voor zetten en bekender worden, zodat we het dit jaar echt konden doorduwen dankzij Studio Brussel.”

Hoe werden jullie dan Artist In Residence hier in Het Depot?

Jente: “Ik kwam hier vroeger bij de Open Mic-avonden wel eens spelen. Zo kende ik Klaas Delrue (van Yevgueni) die dat organiseert. Toen een artiest had afgebeld vroeg Klaas of we een surprise act konden spelen op Open Mic. Daarna heb ik pinten gedronken met de mannen en heb ik gewoon gevraagd of we Artist In Residence mochten worden. Dat is gelukt.”

Sarah: “Het probleem was dat we allemaal in verschillende windhoeken wonen dus was het wel essentieel om een centrale repetitieplek te hebben. Het Depot ligt naast het station en is dus heel gemakkelijk bereikbaar voor ons allemaal. We kunnen hier ook echt keigoed repeteren, da’s zalig. We wonen hier eigenlijk bijna, het is als een tweede huis. Wij spenderen hier meer uren dan sommige werknemers.”

Arno: “We werden ooit zelfs een Leuvense band genoemd, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. We repeteren hier gewoon, maar hebben hier geen roots.”

We hebben nog een paar leuke dingen in het vooruitzicht.
Tegen oktober 2019 zal ons eerste album klaar zijn!

2018-01-25_-_16u31s_-_jokko_-_8848_-_

© Studio Brussel

Jullie spelen in de foyer vanavond. Was de grote zaal toch nog iets te groot om uit te verkopen?

Jente: “Het is beter om je aandacht te verspreiden. De foyer is nu al verschillende maanden uitverkocht dus we konden eigenlijk wel naar de grote zaal verhuizen, maar dat hebben we bewust niet gedaan. Nu kunnen we veel meer shows spelen, al is het voor een kleiner aantal mensen.”

Hoe ziet een standaard Portland-dag eruit?

Jente: “We zijn veel met social media bezig en we repeteren hard. Als we moeten optreden, komen we in de namiddag samen, soundchecken we, spelen we en als het kan zakken we samen door. We doen geen superspeciale dingen, buiten heel hard werken.”

Wat zijn de concrete plannen voor dat eerste album?

Jente: “We zitten vollen bak in een denkproces. In oktober 2019 moet het echt wel af zijn. En ondertussen droppen we singles die mee op de plaat komen. We hebben nog een paar leuke dingen in het vooruitzicht. Zo komt er binnenkort nog een single en de rest nemen we deze zomer op.”

En waar zien jullie jezelf dan over pakweg 5 jaar staan?

Sarah: “Ik hoop 3 keer in de grote AB-zaal gestaan te hebben. En aan ons tweede album bezig of af.”

Jente: “Ik wil gewoon een hut in de Ardennen en 3 kinderen. Of nee, 5 jaar? Pak tegen dan één kleine op komst. En een heel grote hond met veel haar.”

Arno: “Gewoon blijven doen wat we nu aan het doen zijn! En geen haren in de boter. Gewoon geen boter eigenlijk.”

46061354_1916158435170990_5721108751390343168_o

© Zeb Coune

Wat verwachten jullie van vanavond?

Jente: “Ik heb eigenlijk wel zenuwen. Het is heel intiem en dicht bij het publiek. Het wordt misschien wat intimiderend, maar ik hoop gewoon dat we foutloos spelen en dat de vibe goed zit.”

Hebben jullie afsluitend nog wat tips voor jonge muzikanten die dezelfde ambities hebben als jullie?

Sarah: “Blijf ademen en slaap genoeg. Dat is eigenlijk het belangrijkste. En kijk naar voorbeeldbands om iets te proberen wat onmogelijk lijkt.”

Jente: “Je moet je hart volgen. Als je voelt dat je geen wedstrijden wilt doen mag je dat niet forceren. Je moet gewoon doen wat je wilt doen en dan zien dat je altijd beter wordt. En dat voel je automatisch wel aan.”


Het wordt dus vooral wachten op dat debuutalbum in oktober 2019. Gelukkig staan in die lange tussentijd nog heel wat live shows en single releases op het programma. In de nabije toekomst passeert Portland nog in Muziekodroom, Democrazy, Trix en in de Botanique. Aan talent, ambitie en passie dus alleszins geen gebrek. En nog sympathiek ook! Portland wordt groot, daarover is het publiek vanavond eensgezind. Zelfs VRT NWS zag het talent en legde hen vast op beeld. Hier de link naar de reportage (vanaf 14:00). Voor een recensie van de show in Het Depot moet je hier zijn.

Wat? Portland // Waar? Het Depot, foyer // Wanneer? Dinsdag 11 december 2018

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s