UUR KULTUUR: een rollercoaster aan emoties in ‘Next to Normal’

Vorige week was het weer zover. De dag waar iedere cultuurminnaar elke maand watertandend naar verlangd, UUR KULTUUR. Geen klassieke muziek of een theatervoorstelling deze keer, maar muziektheater van Leuvens gezelschap proMITHEus.

De rock musical Next to Normal werd voor het eerst opgevoerd in 2008 in New York, won meerdere awards en belandde er uiteindelijk zelfs op Broadway. Een Franstalige versie speelde al eerder in België, maar proMITHEus debuteert dit seizoen met haar Nederlandstalige versie in Vlaanderen. Het Wagehuys valt niet te vergelijken met menig broadwaytheater, maar toch wist proMITHEus de essentie van de voorstelling mooi te vatten. Geen groepsdansen en grote ensemblenummers, noch melige lovesongs maar wel intense scènes over rouw en mentale problemen. Al is een tikkeltje love, zelfs in een rock musical, natuurlijk nooit echt ver weg.

In Next to Normal maken we kennis met de familie Goodman, wat op het eerste gezicht een doodnormaal gezin lijkt. Al in de eerste scène echter wordt duidelijk “dat er wat scheelt” met moeder Diana -en eerlijk- elk gezinslid. Diana blijkt depressief en bipolair te zijn sinds de dood van haar zoon Gabriël zestien jaar geleden. Ze ziet hem en praat met hem alsof hij er werkelijk is, terwijl ze haar levende zestienjarige dochter Natalie amper aandacht schenkt. Natalie zoekt dan maar toevlucht in de liefde en wordt door haar lief Henry geïntroduceerd tot de wereld van uitgaan en drugs. Vader Dan neemt vrouwlief tevergeefs mee van psycholoog naar psychiater, maar niets lijkt de conditie van zijn vrouw te verhelpen. Tot een nieuwe dokter een shocktherapie voorstelt waardoor Diana haar geheugen verliest.

proMITHEus belooft met Next to Normal een “feel-everything” musical te spelen, maar daamee gingen jammer genoeg ook al eens gevoelens van frustratie gepaard. De songs in Next to Normal, geschreven door Tom Kitt, zijn moeilijk en leken zo nu en dan iets te hoog gegrepen. Vooral Roel Lauwens die de rol van vader Dan vertolkte, had het geregeld lastig in de hoogte. Ook Kristel Lamerichs, als Diana, zat er soms eens naast hoewel ze in songs als “dat licht in de nacht” en “vreemd dat je zoiets vergeet” dan wel weer vocaal schitterde. Sébastien De Smet, die de rollen van dokters vertolkte, was vocaal veruit de sterkste maar stond het minst van al op de scène.

Ook technisch verliep niet altijd alles van een leien dakje. Er werd gezongen met een headset, die meer dan eens uit stond wanneer er gesproken of gezongen moest worden, waardoor de eerste woorden niet verstaanbaar waren. Het decor was een stuk minder minimalistisch dan het oorspronkelijke Broadway decor -dat louter uit een hoop stellingen bestond-, waardoor in de Vlaamse versie ook twee uur lang naar een wc-pot op de scène kan worden gestaard. Wegens plaatsgebrek doet een uitschuifbare trap ook dienst als tafel, maar wanneer Jervin Weckx als Gabriël de trap niet vastklemt wanneer hij erop staat, rolt deze steeds verder en kan men alleen maar hopen dat hij zijn evenwicht niet verliest. Het zijn deze kleine dingen die het geheel amateuristischer laten overkomen dan men wilt en verwacht van een professioneel gezelschap.

Alle technische minpuntjes en gemiste noten terzijde, blijft het wel een aangrijpende musical met goede acteerprestaties. Je voelt sympathie voor moeder Diana wanneer ze door geheugenverlies haar eigen kind niet meer herkend en wilt hardop roepen wanneer dochter Natalie haar talenten vergooit voor drugs en feestjes. Uiteindelijk wint de krop in de keel het van de gefrustreerde krul in de tenen.

Schermafbeelding 2018-12-21 om 12.42.00Beeld: Filip Vandueren

Wil jij volgende maand ook gratis naar een voorstelling of film van UUR KULTUUR? Heb je al een cultuurkaart? Klik dan snel op deze link en ontdek de kalender. Heb je nog geen cultuurkaart? Vraag dan via deze link snel eentje aan!

Next to Normal van proMITHEus is nog te zien in onder andere Antwerpen en Gent. Meer info en speeldata op hun website.

UUR KULTUUR Next to Normal // proMITHEus // 12 december 2018 // 30CC Wagehuys // tickets €18,  gratis met cultuurkaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s