Cultuurtip: studenten zoeken ‘Waanzin’ in collectie van M – Museum Leuven

‘Wil jij publiekscurator worden?’ De advertentie van het M – Museum Leuven riep jongeren op die interesse hadden in het cureren van een tentoonstelling. Ik klikte er toevallig op, maar voelde me meteen aangesproken. Zo zie je maar, soms loont het eens je meldingen op Toledo te bekijken. Ik stuurde mijn applicatie door, ging naar de introductie, maakte een opdracht en voor ik het goed en wel besefte maakte ik deel uit van een fantastisch project. Ongeveer een jaar lang heb ik samengewerkt met negen andere Leuvense studenten om de werken uit de collectie van Museum M op een nieuwe, verfrissende manier samen te brengen. We kregen een grote zaal tot onze beschikking, die we mochten vullen met een selectie uit de 52.000 werken die het museum rijk is. Het thema, daar mochten we zelf naar op zoek. Maar het ging veel verder, van het inspreken van audiostops tot het bepalen van de kleur van de wanden in de zaal, bij een tentoonstelling cureren komt héél wat kijken. Gelukkig brachten we met z’n tienen het verhaal tot een goed einde, aangezien op donderdagavond 14 maart onze tentoonstelling ‘Waanzin’ opent voor het publiek. Maar wat maakt deze tentoonstelling nu zo bijzonder?

DSC_0012.JPG

Eerst en vooral, het team. Zoals dat gaat bij het maken van groepsfoto’s worden deze praktisch altijd gemaakt wanneer niet iedereen aanwezig is (sorry Jacob, Wannes en Margot!) Van links naar rechts zie je: Flavie, Annelies, mezelf, Tine, Sarah, Stephanie en Camille. Allemaal zijn we student, maar we hebben zeer uiteenlopende interesses en achtergronden. Rechten, culturele studies, taal- en letterkunde, antropologie, geschiedenis, filosofie… We vormen een mengelmoes van academische disciplines. Onze verschillende achtergronden en invalshoeken hebben ervoor gezorgd dat het thema dat we gekozen hebben, namelijk waanzin, niet vanuit een monolitisch standpunt belicht wordt, maar eerder een mozaïek is geworden waarbij de tegeltjes onze verschillende perspectieven voorstellen. Waanzin kan iets heel intiem zijn waardoor men in zichzelf keert, of iets heel uitbundig en extatisch. Het kan te maken hebben met extreme pijn, zowel mentaal als fysiek. Het kan ook te maken hebben met extreme vreugde en zelfs hogere sferen.   Waanzin kan historisch bekeken worden, vanuit gender perspectief of vanuit de literatuur. Er is niet één definitie van waanzinnigheid, zoals de woordenboeken ons doen geloven.

Studenten2_AndyMerregaert (6).JPG

Er moesten natuurlijk kunstwerken geselecteerd worden die bij bovenstaande visie pasten. Ook al moet ik vermelden dat het vastleggen van het thema en het verhaal van de tentoonstelling parallel verloopt met het zoeken naar de juiste werken. Je bekijkt een paar werken, dan ga je terug naar het thema en werk je dit verder uit, om vervolgens terug te keren naar de werken en er nieuwe te ontdekken of andere uit de selectie te verwijderen… Tijdens onze zoektocht gingen we ook het depot van het museum bekijken, om een beeld te krijgen op de enorme rijkdom aan kunst die momenteel niet op zaal staat. In onze selectie besloten we ook de mix tussen hedendaagse en oude kunst te behouden die zo eigen is aan M. De werken zijn dus zeer uiteenlopend wat betreft hun ouderdom, maar ook wat betreft hun medium. Er zullen klassieke schilderijen te zien zijn, beeldhouwwerken, maar ook installaties, projecties en zelfs maquettes. Om eenheid te creëren in deze diversiteit, werden de werken gegroepeerd per cluster. Elke cluster biedt een nieuwe invalshoek op het thema ‘waanzin’. We probeerden zelfs het thema door te trekken tot in de scenografie van de tentoonstelling. Maar ik nodig jullie uit zelf te komen bekijken hoe dat is uitgewerkt.

Studenten2_AndyMerregaert (89).JPG

Voor mij was students@m een geweldige ervaring. Het was enorm leerrijk om de verschillende fases van het cureren door te maken met zo’n interessante groep medestudenten. In het begin hadden we niets, dan hadden we een thema, dan hadden we een aantal werken, dan moesten we nadenken over de scenografie, over de publieksbemiddeling, de communicatie, de vernissage… We hebben hard gewerkt, maar ook veel gelachen en genoten. Het product van onze myriade samenkomsten op donderdagavond kan je dus vanaf 15 maart bekijken in M. De vernissage vindt plaats op donderdagavond 14 maart om 20u, gelijktijdig met die van hedendaags kunstenaar Pieter Vermeersch.  Wij zullen allemaal aanwezig zijn om jullie een woordje uitleg te geven bij het eindresultaat.

WAT: tentoonstelling ‘Waanzin’ door students@m  / WAAR: M – Museum Leuven / WANNEER: vanaf 15 maart, vernissage op donderdagavond 14 maart 20u  / HOEVEEL: gratis  met cultuurkaart, 5€ tussen 19 en 25 jaar, 12€ standaardtarief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s