Koffie en kunst

Zoals we in Leuven al lang weten is Ithaka is niet alleen de thuis van de Griekse Held Odysseus. Het is ook de plek waar Leuvenaars en hedendaagse kunst elkaar vinden. Mythisch als altijd is de locatie van dit jaar het voormalige klooster van de broeders van liefde. Op woensdagnamiddag ging ik proeven van kunst en van koffie.

De oude kapel van het klooster spreekt met haar kleurrijke koepel en versierde wanden onmiddellijk tot de verbeelding. De ruimte is omgetoverd tot bar en multifunctionele ruimte, waar altijd iets te beleven valt. Zo ook op die bewuste woensdagnamiddag met een koffieproeverij in stijl. Koffiebar Noir organiseerde workshop. De barista van dienst was licht overrompeld door het succes, maar bracht zijn publiek met veel enthousiasme alles bij over het proces van plant tot het zwart goud (koffie dus). Proeven doen we al slurpend met een lepeltje. Na de koffiepauze is het evenwel tijd om de expo in te duiken.

enkele opvallende toppertjes van deze editie:

Charlotte Decruyenaere – too good to be true

Als haar alter-ego Stella Spetto (Italiaans voor sterallures), dompel Charlotte Decruyenaere zich onder in de plastic wereld van social media en gemaakte perfectie.

charlotte-cruyenaere-sint-lucas-antwerpen

Mārtiņš Rozenfelds – ETC.

ETC cultiveert herhaling. Het aantal gipsen beelden is dan ook niet te overzien en reikt twee verdiepingen hoog. Waar kunst altijd een unicum wil vormen, is het kopiëren hier juist tot kunst geworden.

53851653_2300342993330790_7041148696204935168_o

Pierre Cordic – AA-ZZZZZ

Pierre Cordic brengt een ode aan bestaande en onbestaande woorden. De reeks boeken bevat elke mogelijke twee-tot vijf-letter combinatie  van A tot Z. Een soort van binaire lettercodes. Wat het werk zo leuk maakt, is dat je het als bezoeker mag vervolledigen. Elke woord dat je als betekenisvol acht, mag je met rode stift omcirkelen.

53499980_2300344123330677_3755988156353085440_o

Adriaan Marin- Ummagumma

Adriaan Marin baseert zich voor Ummagumma op het gelijknamige Pink Floyd album. De etsen die hij maakt zijn danig precies dat het tafereel tot leven komt. Een wonderlijke wereld waarin fantasie en realisme flirten met elkaar.

Marin Adriaan_1_Ummagumma.jpg

Dat alles en nog veel meer kan je nog tot zondag 10 maart gaan ontdekken op Ithaka #27. Het volledige programma vindt je op de website en de facebookpagina van Ithaka.

Ithaka#27| 5-10 maart 2019 | Klooster van de broeders van liefde | gratis|  Meer info? Klik hier voor de website

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s