INTERVIEW: Jaguar Jaguar

Smijt 3 leden van Lohaus en elk 1 van Soldier’s Heart en Tamino bij elkaar en je krijgt Jaguar Jaguar. Hoewel ze liever niet zo geïntroduceerd worden. Sorry daarvoor. Hoe dan ook scoorden ze een heuse hit met ‘So Long‘, as we speak al 160.865 hits op Spotify! Wetende dat de band slechts 9 maanden op de rails staat is dat haast ongezien voor een Vlaamse groep. Het leek voorlopig dus nog geen lastige bevalling te zijn voor het zes(!)koppige Jaguar Jaguar, maar wij waren wel eens benieuwd hoe ze terugkijken op de laatste maanden en wat er nog in het verschiet ligt.

Persfoto Jaguar Jaguar - HQkopie

Het vijftal Thomas Lauwers, Emiel Raeymaekers, Dries Meeus, Jasper Segers en Ruben Vanhoutte vormen sinds kort Jaguar Jaguar. De band zorgde voor een waar unicum in de Belgische muziekscene door op ongezien korte tijd zodanig overtuigend door te breken. Op 25 maart speelde Jaguar Jaguar hun grootste show als main act in Het Depot en wij spraken Thomas en Emiel voor de show. Met speciale dank aan Esther Plasschaert.

Jullie zijn een nieuw samengestelde vijfkoppige band. Hoe is die combinatie van drie verschillende bands ontstaan?

“Eigenlijk zijn we met zes. We staan dan wel met vijf op het podium, maar daarnaast hebben we nog Tina die mee in het verhaal zit aan de visuele kant. We kennen elkaar al lang. Voordien hadden we bijna allemaal al ergens aan samengewerkt. In mei zijn we dan naar een huis in Spanje gegaan en zijn we daar beginnen samenspelen zonder een bepaald eindproduct voor ogen. Daar hebben we veel in de zon gezeten, elkaar beter leren kennen en besloten om een project te vormen, wat dan uiteindelijk Jaguar Jaguar geworden is.”

Hoe zijn jullie op die naam gekomen?

“We zochten iets exotisch. En ook iets wat visueel heel sterk kon staan op zichzelf. Dan vonden we een naam in tweevoud wel heel interessant om iets mee te doen. Ik weet niet wie het zei of hoe we er op zijn gekomen, maar een avond op café kwam opeens het woord Jaguar naar boven. De klank was wel leuk en in het Spaans en Portugees klinkt het ook heel exotisch.”

Deze zomer staan we op een Portugees festival tussen Bon Iver, Tash Sultana, The Cure, Jorja Smith en Thom Yorke van Radiohead. Echt zotte namen.

Dat exotische aspect komt altijd terug bij jullie, de zomerse sfeer is dus duidelijk het handelsmerk van Jaguar Jaguar?

“Ja, dat is ook zowat de bron van ons ontstaan. We hebben gemerkt dat we ons, vooral tijdens het schrijfproces, heel goed kunnen afzonderen en op een korte tijd heel goed kunnen samenwerken, weg van alles. Als we dan bij de zon zitten, pakken we die sfeer ook een beetje mee in de muziek. Het is ook wel fijn om in België eens iets zonnigs te horen.”

Jullie vinden dus dat jullie een vernieuwende factor brengen in de Belgische muziekscene?

“We proberen dat toch tenminste. Het is sowieso nooit de bedoeling om iemand te  imiteren. Anders waren we wel een Elvis Presley-coverband begonnen. Maar de Belgische muziekscene is heel klein. Je wordt al heel snel vergeleken met de beperkte Belgische bands die toonaangevend zijn, maar we hebben sowieso wel invloeden. Hoewel we dat zo veel mogelijk proberen te overstijgen en om daar toch ons eigen ding mee te doen. En dat hoeft niet per se alleen in het Belgische muzieklandschap te zijn, maar ook breder; Europees, globaal.”

Dat zijn de ambities dan wel? Om internationaal door te breken op lange termijn? Middellange termijn? Korte termijn? 

“Hopelijk! We werken alleszins goed om ergens te geraken. We willen heel graag dat onze muziek bij veel mensen terecht komt. In Portugal speelden we bijvoorbeeld al twee keer en we mogen deze zomer teruggaan voor een megazot festival. NOS Alive is zowat de Pukkelpop of Werchter van Portugal. We staan daar op de line-up tussen Bon Iver, Tash Sultana, The Cure, Jorja Smith en Thom Yorke van Radiohead. Echt zotte namen, dus. En dan na de zomer zou een clubtour doorheen Europa wel tof zijn.”

Hoe slagen jullie erin om dat time management-gewijs allemaal klaar te spelen?

“Dat is een puzzel op een gevorderd niveau. Je kan puzzels kopen met 200, 500 of 1000 stukken. Wij zitten aan een puzzel met 1500 stukken. Dat is dus echt een puzzelagenda, maar meestal lukt dat wel goed. Plannen is key. De enige student in ons midden is drummer Ruben (Vanhoutte), voor de rest is de hoofdessentie momenteel voor 6,9 van de 7 dagen Jaguar Jaguar.”

JaguarJaguar2-550x200

Jullie zijn nu 9 maanden bezig. Hoe verliepen de eerste weken/maanden?

“In juni zijn we gestart met schrijven in Spanje. De opnames hebben we voor een groot deel in België gedaan, maar de blauwdruk en demo’s maakten we wel in het Zuiden, aan de zee, aan het water. Met een palmboom.”

Hoe verliep het schrijfproces dan?

“In het begin lag dat nog heel open omdat we zelf nog niet wisten wat Jaguar Jaguar ging worden of wat dat moest zijn. We hebben heel dat huis in het Spaanse Empuria zodanig ingedeeld dat er overal iets stond waarmee we muziek konden maken. Iedereen was dus vrij om iets te doen zonder dat er een bepaalde rolverdeling in zat. Dat was echt zalig. Zo kom je tot dingen waarvan je denkt van elkaar van ‘ah, ik wist niet dat gij da kon’. We schreven ook veel ’s nachts aan het water, eigenlijk altijd en overal.”

Licht geïntoxiceerd?

“Die vraag later we open… Eerder verwonderd door de sterrenhemel.”

So Long‘ is ook daar geschreven?

“Alle nummers van de ep ‘Montjoi‘ zijn inderdaad daar geschreven. Aanvankelijk was dat nummer eigenlijk veel trager. We schreven dat ook echt als een heel trage song. Die traagheid was natuurlijk analoog naar de Spaanse vibe, wat het schrijfproces beïnvloedt.”

Op Spotify is ‘So Long’ ondertussen al meer dan 160 000 keer beluisterd. Dat zijn straffe cijfers voor een jonge band!

“Clickbait.com! Neenee, je moet gewoon het geluk hebben om opgepikt te worden door een aantal kanalen die je product verder verspreiden. Het zat zelfs in het jaaroverzicht van Het Journaal. Als eerste nummer dan nog. Dat was een heel fijne verrassing want we wisten dat zelf op voorhand niet. Chique hé?!”

Vanwaar komt de naam van de ep; ‘Montjoi’? Wat betekent het? 

“Het is de naam van een super afgezonderde baai in Spanje. Op die plek zijn heel wat nieuwe ideeën ontstaan. De naam is ook prachtig op zich. Goed voor de artwork ook weeral. Letterlijk betekent het eigenlijk een ‘berg van geluk’, maar de naam klopt gewoon bij het gevoel dat wij hadden met onze muziek en hoe die reis was.”

jaguar-jaguar-2

Die reis is ook gedocumenteerd. Het visuele is heel belangrijk voor jullie en dat komt ook terug in de videoclips. Daarin zijn niet altijd jullie te zien, maar eerder random personages. Wat zit daar achter?

“Allereerst wouden we onszelf niet de hoofdzaak maken met onze gezichten. Daar waren de kinderen dan heel geschikt en passend voor. We wouden niet als nieuwe band geïntroduceerd worden zoals iedereen dat doet met een superstoere bandfoto. We vonden het wel grappig om dat te doen met kinderen die ons vertolkten als rockstars. Jaguar Jaguar was in het begin ook heel mysterieus. Later bleek dan dat we een samensmelting van een aantal projecten zijn, maar we wouden daar niet per se mee naar buiten komen. Ondertussen zijn we zo ver gekomen dat andere mensen het verhaal beter kunnen vertellen dan wij zelf. Het is een betere tolk omdat dat altijd iemand anders kan zijn.”

Jullie hebben ook geen frontman gekozen. Ligt de focus volledig op de muziek?

“De meerstemmigheid is heel belangrijk in Jaguar Jaguar. We oefenen heel hard op die samenzang, elke zondagvoormiddag hebben we gospeltraining! Nee dat is niet waar, maar het wordt wel onderschat. In Portugal zijn we zelfs een kerk binnengegaan en hebben we een fijn momentje gehad met een koor dat daar aan het zingen was.”

Op 14 november waren jullie al eens in Leuven voor één van de eerste shows ooit.  Was het optreden in Café Entrepot van OPEK jullie beste concert tot nu toe?

“Dat was een toffe! Echt een heel leuke vond ik zelf, maar de show in AB Club was dat natuurlijk ook. Daaruit hebben we allemaal veel energie gehaald. Maar vanavond kan niet onderdoen. Het Depot, jongens! Leuven! Dé stad van België om een goeie show te spelen! Alles wat ik hier al gezien heb was megagoed. Het is ook gewoon een supercoole zaal; breed en heel hoog.”

Eigenlijk is dit jullie grootste optreden tot nu toe?

“De grootste show als main act dan toch, ja. In Portugal hebben we wel al voor een zaal van 700 man gespeeld, maar dat was niet een volledig eigen act. Dus laat ons inderdaad zeggen dat Het Depot onze grootste show is tot nu toe!”

En de toekomst dan? Wat zit er allemaal in voor jullie?

“Ogen open houden hé. We hebben net de nieuwe single ‘You Got Me’ uit, het is bijna zomer en we zullen hier en daar enkele fijne concerten spelen, ook op festivals. Maar we zijn nog alles aan het inplannen om onze agenda’s wat te matchen. Het zal alleszins geen slechte zomer worden. We gaan nog 1 of 2 keer terug naar Portugal voor shows, maar ook om te schrijven. Het is alleszins geen vakantie want er wordt wel goed gewerkt, anders zouden we niet zo’n mooie dingen maken.”

En dan deze zomer nog een nieuwe ep?

“Deze zomer nog niet, maar misschien daarna. Als we nog goesting hebben 😉 Er komt komt zeker nog nieuw materiaal!”


Voor de recensie van de show in Het Depot moet je hier zijn.


Wat? Jaguar Jaguar // Waar? Het Depot // Wanneer? Maandag 25 maart 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s