Swingen in het MTC: de Interfak Big Band doet het voor

De setting is anders, het publiek ook, een vrijdagavond voelt voor een student al wat vreemd en vanvoor speelt een groep muzikanten jazzy en latin nummers die je transporteren naar een jazzbar in de jaren ‘50. De Interfak Big Band is een vreemde eend in de bijt van universitaire ensembles. Ze mogen dan misschien wel één van de minder bekende universitaire ensembles, ze moeten het echter zeker niet tegenover een USO of een LUK afdoen. Vrijdag 17 mei 2019 brachten ze een hele avond lang swingende jazz en smooth latin salsa, die ondanks de zitplaatsen, je heupen doen zwieren. Samen met professioneel saxofonist Bernard Guyot spatte het plezier aan het spel van de muzikanten eraf.

Het stugge en classicistische Maria-Theresiacollege staat in schril contrast met de rebelse ritmes die de Big Band produceert. De Interfak Big band, een dertigtal studenten, oud-studenten en personeelsleden, brachten in de eerste helft de grote namen van de jazzwereld op het podium: van Quincy Jones, Miles Davis tot Thelonious Monk. Speciaal voor de gelegenheid nodigden ze Bernard Guyot uit, die met zijn mellow saxofoon-solo’s de avond opvrolijkte. Ook zangeres Jelena Stupaka zong het publiek in een trance met haar zachte stem en altijd rake noten.

Na de pauze voerden de muzikanten van de Big Band ons van Noord- naar Zuid-Amerika, waar we plots meer salsa en latin kregen. Nummers als Salsa for Norman van La Calle Calliente of het Braziliaanse Chega De Saudade Vinicius de Moraes en Antonio Carlos Jobim werden afgewisseld met Slap that Bass van jazz-grootmeester George Gershwin met de tekst van zijn broer Ira Gershwin. Ook eigen materiaal brachten ze: een compositie van gitarist Karel Goddaer brengt ons naar de hitte in de Congolese provincie Katanga. Afsluiten deden ze met een bisnummer met voortreffelijke solo’s.

Het blijft een mysterie waarom de Interfak Big Band het kleine broertje blijft van alle universitaire ensembles. Het enthousiasme van de muzikanten werkt aanstekelijk, de kwaliteit van de big band staat buiten kijf en alleen al voor de special act zou je een kaartje kopen. Voor alle studenten die houden van de swingende ritmes: blijf volgend jaar eens een vrijdagavond in Leuven en zoek de IBB op! Het zal zich zeker lonen!

IBB Annual Concert featuring Bernard Guyot / vrijdag 17 mei 2019 / tickets aan 7 of 4€, 1€ korting met cultuurkaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s