Het najaar in expo’s: deze 4 mag je niet missen

Is er een betere manier om je verantwoordelijkheden met de nodige klasse te ontlopen dan een boeiende tentoonstelling? CLUB KULTUUR selecteerde er enkele die je herfstdepressie gegarandeerd doen verdwijnenvan een vergeten meester van de barok tot eigenzinnige video- en performancekunst. Extra goed nieuws: met je cultuurkaart zijn de meeste helemaal gratis.

Jenga voor gevorderden: Nel Aerts in Museum M

Heb je in de diepste krochten van je kamer ook een doos met een hoopje foute kerstcadeaus en onbegrijpelijke gadgets uit een vorig leven, die je in een plotse opwelling van motivatie om je leven op orde te krijgen al vaak hebt willen weggooien, om daarna te beseffen dat je er heel misschien nog wel iets mee kan doen? Misschien gun je ze wel het voordeel van de twijfel na een bezoekje aan The Waddle Show: A counteract van Nel Aerts, een ode aan de verzamelzucht waar Marie Kondo een zenuwinzinking van zou krijgen. Het waggelen in de titel verwijst naar Aerts’ Waddle Works, het resultaat van een jarenlange oogst van intrigerende (porseleinen) objecten. De wankele manier waarop ze als torentjes op elkaar gestapeld zijn, maakt je ook als toeschouwer een beetje onwennig en instabiel. Een metafoor voor de onvoorspelbaarheid van het echte leven, waar het risico om te falen ook constant boven ons hoofd hangt. De tentoonstelling is een even eclectisch samenraapsel van Aerts’ artistieke identiteit als elk kunstwerk op zich: je vindt er zowel uiterst Instagramwaardige zaalvullende installaties als schilderijen en schetsboekjes. Een rode draad door het oeuvre zijn de felle kleuren, cartooneske figuren en speelse slangenmotieven – je betreedt de tentoonstelling door een gat in de muur in de vorm van een gigantische slangenbezweerder. Tegelijkertijd is een kijk op de naambordjes (met titels zoals Into the abyss) genoeg om te ontdekken dat die vrolijkheid maar een masker is. En om te leren dat we zelfs achter de meest schreeuwerige babyroze façade onze fragiliteit ook gewoon mogen koesteren.

Nel Aerts, The Waddle Show; A counteract. Elke dag (behalve woensdag) van 11 tot 18u in Museum M. Gratis voor cultuurkaarthouders.
(Check in Museum M zeker ook de andere tentoonstelling Borman en zonen, die blogster Dorien eerder al tipte.)

All the world’s a stage op PLAYGROUND Festival

Met het vierdaagse kunstenfestival PLAYGROUND geeft Leuven al voor de dertiende keer carte blanche aan artiesten die één ding gemeen hebben: hun werk situeert zich in het midden tussen podiumkunsten en beeldende kunst. Het programma van dit jaar barst van het maatschappelijk engagement. In The Opposite of Fatalism doet Jeremiah Day je vragen stellen bij burgerlijke ongehoorzaamheid, en hoe die pakweg Martin Luther King en jonge klimaatactivisten van vandaag met elkaar verbindt. Samah Hijawi neemt je dan weer mee op een tijdreis met als hoofdpersonages Godfried van Bouillon, Pieter Bruegel en haar Palestijnse grootmoeder. Bereid je voor op heel wat reflecties over de zin en onzin van een Vlaamse canon. Te blut om een ticket te kopen? Je kan gratis meedoen met Is Not Written Plain (draft V), een collectief DIY-project waarbij je kennismaakt het de techniek van het wolvilten, met op de achtergrond poëzie in verschillende talen. De performance zag het licht in het Brusselse kunstenhuis Globe Aroma, als safe space voor vrouwelijke vluchtelingen. Je betaalt ook niets voor The Private Score 2019, een project dat figuren uit vergeten Oost-Europese kunst uit de periode voor de val van de Berlijnse Muur opvoert in de openbare ruimte. In een vorige versie van de performance verrasten dansers zo de nietsvermoedende klanten van een Lidl in Wenen, nu worden bezoekers van het Stadskantoor het doelwit. Gebeuren er in de rij voor een nieuwe identiteitskaart opeens vreemde dingen om je heen? Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

PLAYGROUND Festival, van donderdag 14 november t.e.m. zondag 17 november op verschillende locaties (zie programma). De prijzen variëren, maar cultuurkaarthouders krijgen sowieso korting.

Een vergeten Vlaamse Caravaggio in PARCUM

Net zoals Leuven meer groene oases heeft dan het stadspark, is het ook op cultureel gebied meer dan de moeite om eens af te wijken van de platgetreden paden. Of doe het gewoon allebei tegelijk, met een wandeling rond de vijvers van de Abdij van het Park en een bezoekje aan PARCUM. Tijdens de wintermaanden houdt het museum voor religieus erfgoed ons warm met een nieuwe expo rond het thema Kerstmis, met centraal daarin de Aanbidding van de herders van Theodoor Van Loon. Theodoor wie? Van Loon is een Brussels barokschilder die minder bekend in de oren klinkt dan Rubens, maar allerminst onderdoet voor zijn Antwerpse collega.  Als eerste Vlaming liet hij zich inspireren door Italiaanse meesters zoals Caravaggio, wat duidelijk te zien is aan de knappe contrasten tussen licht en donker, de indrukwekkend realistische details en de dynamiek in het tafereel. Zijn werk is aan een revival bezig: vorig jaar was een overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre te zien in BOZAR en zijn bekendste verzameling schilderijen in de basiliek van Scherpenheuvel werd gerestaureerd. Dit werk kwam in de 19de eeuw in het bezit van de Abdij van het Park, maar is sinds de restauratie van vorig jaar voor het eerst weer te zien. Een primeur die de korte ontdekkingstocht buiten de ring meer dan waard is.

Kerstexpo: De stille getuige. Van 11 december 2019 tot 2 februari 2020 in PARCUM. Gratis voor cultuurkaarthouders.

Tussen feit en fictie: Sebastián Díaz Morales in STUK

Fans van hedendaagse kunst weten dat een boeiende wereld verborgen zit boven het STUKcafé. Dit najaar kan je er gratis kennismaken met het universum van Sebastián Díaz Morales. De Argentijnse kunstenaar volgde een filmopleiding, maar had al snel genoeg van het keurslijf van een cinemazaal en ontpopte zich een van de grote namen van de videokunst. Voor TALK WITH DUST koos hij 8 videofragmenten uit die je in de Expozaal kan bewonderen. Vergeet daarna zeker ook niet rond te dolen in de gangen en op het binnenplein van het STUK, want daar zitten een paar fragmenten verborgen die samen de reeks Pasajes vormen. Zoek niet naar een plot, want die is er niet. De beelden zijn eerder losse aanknopingspunten die je meevoeren naar een dromerige, bevreemdende wereld en je uitdagen om ze zelf als sterrenbeelden aan elkaar vast te knopen. Zo zetten ze je aan het denken bij wat kijken precies is: welke informatie krijg je binnen en wat fantaseert je brein er zelf bij? Wie weet schuilt er een betere filosoof in je dan je cursussen wijsbegeerte je ooit deden vermoeden.

TALK WITH DUST. Nog t.e.m. zondag 15 december in STUK (Expozaal), van dinsdag t.e.m. vrijdag open van 18:00 tot 22:00, elk weekend van 14:00 tot 18:00. Gratis voor iedereen.

Een gedachte over “Het najaar in expo’s: deze 4 mag je niet missen

  1. Pingback: TIP: Duik woensdag in de M-useumnacht | CLUB KULTUUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s