Zero for conduct: een krachtige middelvinger naar het onderwijs

Een meisje is druk in de weer op de podiumvloer wanneer het publiek woensdagavond binnensijpelt in de Grote Zaal van het OPEK. Met noeste, scherpe bewegingen schrijft ze met een krijtstift een opstel op de vloer. Elke regel van haar opstel herhaalt dezelfde zin: I WILL NOT INSTIGATE REVOLUTION. Ik zal niet aanzetten tot revolutie. Het tafereel verwijst naar episode zes van het eerste seizoen van The Simpsons. In die episode schrijft Bart Simpson hetzelfde opstel op een schoolbord. Net als Bart schoppen de jongeren van Zero for Conduct tegen de schenen van het onderwijs. Voor deze voorstelling sloegen het Leuvense productiehuis fABULEUS en theatermaker Haider Al Timimi  van het Genste theatergezelschap Kloppend Hert de handen in elkaar.

Try and imagine kites in de sky

Hundreds of kites, flying in the wind.

The kites are kids and the strings are parents and schools

hoping to get them as high as possible,

wanting them to go even higher.

But in reality they keep a firm grip on the strings at all times.

That’s basically how we deal with education.

Zoals bovenstaand citaat, uit het begin van de voorstelling, al doet vermoeden, bekritiseren de tien jongeren (tussen 15 en 22 jaar) het oude, standvastige onderwijssysteem dat niet enkel in Vlaanderen maar ook in de rest van de wereld de educatieve toon zet. Terwijl de wereld aan een hoog tempo evolueert, dobbert het onderwijs verder op dezelfde structuren en waarden als 100 jaar geleden. Dat systeem weerspiegelt allesbehalve de complexe en diverse maatschappij van vandaag. Het geduld van de jongeren is dan ook op.

Aan het begin van de voorstelling spotten de acteurs een voor een met de absurditeit van de regels in het onderwijs. Steeds luider spuwen ze uitspraken als ‘I will not wear inappropriate clothes to school’ en ‘Spitting is not free speech’ in het gezicht van het publiek. Het publiek begint steeds harder te lachen, maar al snel wordt de boodschap grimmiger. Discipline is de norm voor iedere leerling in het onderwijs. Niemand hoort buiten de lijntjes te kleuren. Het onderwijssysteem wordt dan ook voorgesteld als een beveiligingsagent die iedereen doorheen eenzelfde luchthavendetector duwt.

© Clara Hermans

Afwisselend met hun absurde dansuitbarstingen die hun frustratie met het verstikkende systeem symboliseren, houdt elk van de  acteurs een monoloog. In die monoloog bekritiseren ze vanuit persoonlijke hoek het onderwijs. Nadat ze zich doorheen een houten plank met een gat hebben gewurmd, vertelt een van hen hoe men op school enkel focust op het hoofd. Enkel alles wat boven de plank te zien is – romp en hoofd – is van belang. Alles wat onder de plank te zien is – benen en voeten – is minderwaardig. Daar vind je de kunsten. Dans, muziek, theater, alles wat je met je gevoel doet, past niet in de ideologie van het onderwijs. Een ideologie waarin enkel het hoofd, de harde wetenschappen, steeds meer van tel zijn. Die ideologie is zoals een gat in een plank waar iedere jongere zich doorheen moet wringen om niet uit de boot te vallen. Niet enkel deze monoloog, maar alle monologen vormen een sterke aanklacht tegen het creativiteit-dodend onderwijssysteem en de maatschappij die daarin meegaat.

Zero for conduct is een absurde, anarchistische theatervoorstelling. Deze jongeren maken het publiek bewust van hoe het onderwijssysteem vastgeschroefd zit in oude, beperkende denkwijzen. Het strafopstel van in het begin is tijdens de voorstelling sterk weggevaagd. Het is vertrappeld en maniakaal weggeschrobd. They will (and should) instigate revolution.

Op 8 en 9 november is de voorstelling nog te zien in het OPEK. Kaartjes kan je bestellen via https://www.30cc.be/nl/programma/item/zero-for-conduct

Zero for conduct | fABULEUS & Kloppend Hert | theater – dans – performance | OPEK | première 6 november 2019 | Korting met Cultuurkaart | https://www.fabuleus.be/zero-for-conduct

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s