Minimal music, maximal beauty: het maximale uit minimalistische muziek

Onder leiding van dirigent Dirk van Moortsel bracht Young Belgian Strings, een strijkorkest samengesteld uit studenten van verschillende Belgische conservatoria, een programma dat nagenoeg de gehele geschiedenis van de minimalistische muziek besloeg. In de Schouwburg werden zij bijgestaan door pianist Julien Libeer en violist Lorenzo Gatto.

De avond ving aan en eindigde met twee enigszins oppervlakkige werken van de alom bekende Ludovico Einaudi, respectievelijk Primavera en I giorni. Daarna volgde het wondermooie liturgische en weemoedige Fratres van de Estse componist Arvo Pärt. De virtuoze contemplatie van Gatto zette onmiddellijk de toon voor de gehele uitvoering. De allerhoogste, bijna snijdende, vioollijnen werden op onberispelijke wijze vertolkt, waarbij het evenwicht tussen de solopassages van de eerste violist en de begeleiding van het orkest geen moment aan de aandacht ontsnapte.

Ook hedendaagse componisten binnen de minimalistische traditie werden gehuldigd, zo bracht Libeer een ingetogen vertolking van Said and Done van het Duitse wûnderkind Nils Frahm, waarbij de pianist schatplichtig bleef aan de originele uitvoering zonder daarbij improvisatie te schuwen.

Hierna trad Young Belgian Strings weer op de voorgrond met twee composities van Max Richter, met name Berlin by overnight en November. De violen die hoogste partijen voor hun rekening namen, deden ogenblikkelijk denken aan de buitenaardse klankkleur van een Ondes Martenot.

Fyrsta uit Living Room Songs (2011) van de Iislandse componist Olafur Arnalds leidde tot een volgende culminatie, waarbij Libeer het voortouw nam. Geleidelijk aan deed Gatto zijn intrede en naar het einde toe werd de melodie aangedikt door het volledige orkest. Fyrsta ging nagenoeg direct over in Echorus van Philip Glass, waarbij tegentijden en melodie op een schitterende manier verweven geraakten met elkaar.

Gedurende 75 minuten richtte Young Belgian Strings, bijgestaan door Libeer en Gatto, zich moeiteloos tot alle uithoeken van de minimalistische traditie om er vervolgens het maximale uit te putten. Keer op keer toonde het muzikale gezelschap zich bij machte om de emotionaliteit van de composities over te dragen naar het publiek.

Minimal music, maximal beauty in de Schouwburg op 07/03.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s